gospodarstvo

Metliška Kolpa pričakuje 11-odstotno rast dobička

18.11.2014 | 15:00 | STA, M. M.

Mirjan Kulovec (Foto: M. B. J., arhiv DL)

Mirjan Kulovec (Foto: M. B. J., arhiv DL)

Metlika - Kolpa, eden vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je s svojo devetmesečno prodajo dosegla primerljivi lanski izid. Vodstvo družbe pa napoveduje, da bodo kljub nekoliko slabši prodaji v avgustu ob koncu leta dosegli nekaj več kot pol milijona evrov dobička in njegovo 11-odstotno rast.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je povedal, da bodo prihodki podjetja sicer ostali nekje na lanski ravni, ko so prodali za 39,8 milijona evrov izdelkov, za prihodnje leto pa načrtuje triodstotno rast prodaje.

Med razlogi za letošnjo enako raven prodaje je navedel njen padec v avgustu, "ohlajanje" ruskega trga, recesijo v Italiji, Kolpino prodajo na Hrvaškem, ki se je v zadnjih štirih mesecih zmanjšala za približno četrtino, in padec prodaje na drugih trgih nekdanje Jugoslavije.

Navedeni prodajni izpad so nadomestili na zahodnih in novih trgih v Braziliji ter na Bližnjem vzhodu, sicer pa njihovi posli potekajo skladno z načrti, je ocenil predsednik uprave.

Kot je nadaljeval, je v matični Kolpi zaposlenih približno 380 ljudi, v celotni skupini pa približno 600. Lani so na novo zaposlili 26 delavcev in letos 22, nekaj pa so imeli naravnega odliva. Letos, če bo potrebno, načrtujejo le še kakšno posamično zaposlitev, je dodal.

Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena, saj devet desetin svojih izdelkov izvozi - štiri petine od tega v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, okrepljeno pa se pripravljajo tudi za pohod na nove trge Bližnjega vzhoda. Svoje izdelke prodajajo pod blagovno znamko Kolpa san in Kerrock.

V družbi želijo ostati vodilni proizvajalec kopalniške opreme na slovenskem in trgih jugovzhodne Evrope. Hkrati želijo s prodorom na nove trge, kot so Velika Britanija, Poljska, Švedska in Danska, pa tudi v Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda povečati svojo prodajo. Svojo prisotnost bi radi okrepili tudi v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu, kjer že vzpostavljajo svojo prodajno mrežo, je še povedal Kulovec.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v BiH, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija.

‹ nazaj

Komentarji (3)

18.11.2014Ocenimiloš 
Me prav zanima kolko bo dvignil plače zaposlenim, saj so izključno oni zaslužni za povečanje dobička. 10 posto bi bilo logično.
18.11.2014OceniJan 
Se pravi ko gre podjetju slabo, je kriv zgolj in izključno slab menedžment, ko gre podjetju dobro, so za to zaslužni izključno delavci v proizvodnji?
18.11.2014Oceninina 
Jan od gdaj pa menedžment ni zaposlen v podjetju in ne dobiva plačo????????????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava