posavje

Brežiški vzgojitelji z javnim pismom proti interventnemu zakonu

19.11.2014 | 08:20 | M. M.

Vrtec so odprli avgusta letos, na otvoritvi si je nastop otrok ogledal tudi predsednik države Borut Pahor. (Foto. M. L., arhiv DL)

Vrtec so odprli avgusta letos, na otvoritvi si je nastop otrok ogledal tudi predsednik države Borut Pahor. (Foto. M. L., arhiv DL)

Brežice - Zaposleni v brežiškem vrtcu Mavrica so na vlado, poslance v državnem zboru, brežiško občino idr. naslovili javno protestno pismo, s katerim izražajo svoje nestrinjanje s predlaganim interventnim zakonom. »Namen vaših posegov razumemo zgolj kot zniževanje stroškov dela, s katerimi želite krpati proračunsko luknjo, ob tem pa menimo, da se ne zavedate, da vsi posegi v normative, tako strokovne kot tehnične, grobo posegajo v kakovost izvajanja predšolske vzgoje,« med drugim očitaju ministru Koprivnikarju.

Vrtec Mavrica Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

Vrtec Mavrica Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

Brežiški vzgojitelji opozarjajo, da gre za isti varčevalni ukrep, ki je »padel« že pred dvema letoma, da bodo z njim malčki deležni slabše predšolske vzgoje in da bodo v vrtcih morali s spremembo normativov odpuščati. Ob tem pa so izračunali, da so v minulih letih v njihovem poklicu že varčevali, zato vlado sprašujejo, kam je šel ta denar.

Ob koncu so podali naslednje zahteve: takojšen umik Interventnega zakona, ki posega v Zakon o vrtcih, spoštovanje obljub o neposeganju v normative in standarde v vzgoji in izobraževanju, zapisanih v Koalicijskem sporazumu iz leta 2014, neposeganje v plače in ohranitev vseh delovnih mest v javnih vrtcih.

»Ob morebitnem padcu vlade ali ob zaključku mandatnega obdobja prosimo ministrico, pristojno za izobraževanje, znanost in šport, in predsednika vlade, da naše pismo preda naslednji vladi, da ne bomo ob vsakem prihodu nove vladne garniture ponovno pojasnjevali pomen kakovostne predšolske vzgoje,« so pismo zaključili zaposleni v vrtcu Mavrica. V celoti si ga lahko preberete v priponki spodaj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava