dolenjska

FOTO: Vojaka Čeliča sprejel tudi načelnik generalštaba SV Osterman

19.11.2014 | 18:30 | M. Martinovič

Foto: Arhiv Slovenske vojske

Foto: Arhiv Slovenske vojske

Novo mesto - Načelnik generalštaba Slovenske vojske, brigadir Andrej Osterman je danes sprejel vojaka Toneta Čeliča, ki je na začetku tedna pomagal pri nesreči v Novem mestu in rešil žensko iz potapljajočega avtomobila. Osterman se je vojaku zahvalil za nesebično pomoč in dejal, da se takšna hrabra dejanja od pripadnikov Slovenske vojske tudi pričakujejo.

V Slovenski vojski so zapisali še, da bi se vojak Čelič, kot je dejal, na vse skupaj še enkrat odzval popolnoma enako in brez kakršnihkoli pomislekov.

DL: V hipu skočil v mrzlo vodo in rešil voznico

Ponesrečenko je iz vode rešil 27-letni Toni Čelič iz Koroške vasi. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ponesrečenko je iz vode rešil 27-letni Toni Čelič iz Koroške vasi. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ni veliko manjkalo, pa bi se ponedeljkova nesreča v Novem mestu končala tragično. Na razmočenem terenu je voznica zdrsnila v potok Težka voda in mrzla voda je hitro polnila rdeči peugeot. K sreči jo je opazila mimoidoča in začela vpiti na pomoč, kar je slišal vojak Toni Čelič iz Koroške vasi. Brez razmišljanja je priskočil na pomoč.

»Dopoldne ob 11.50 je na Kandijski cesti v Novem mestu voznica pri obračanju osebnega vozila zapeljala v potok Težka voda. Še pred prihodom reševalnih služb jo je iz vozila rešil občan,« se je glasilo skopo večerno obvestilo novomeškega Regijskega centra za obveščanje. Vse skupaj se je torej končalo srečno, zahvaljujoč vojaku Slovenske vojske, ki se je pred kratkim vrnil v domačo Koroško vas s svoje prve mednarodne misije na Kosovu. Kot nam je zaupal 27-letni Toni Čelič, je bil dopoldne naključno v bližini parkirišča pri bolnišničnem kompleksu, ko je slišal, da neka ženska vpije na pomoč in kaže po brežini navzdol. Ob parkirišču teče Težka voda in v potoku je Toni opazil rdeči peugeot, ki se je potapljal v mrzli vodi. Brez razmišljanja se je odločil pomagati.

ŠTELE SO MINUTE

»Najprej sem moral nekaj metrov preplavati do avtomobila, v njem sem opazil prestrašeno voznico, ki se je skušala rešiti. Odprl sem vrata na voznikovi strani, a je voda le še hitreje drla v avto. Komaj sem jih zaprl in odšel na drugo stran. Tudi ta vrata sem odprl s težko muko, in potegnil voznico ven,« je naslednji dan skromno pripovedoval o svojem junaškem podvigu. Toni je vojak že šest let, a to je bila njegova prva takšna intervencija, kjer je šlo za življenje in smrt in kjer štejejo minute. Izpit je opravil z odliko!

»Kapo dol! Ni jih veliko, ki bi skočili v tako mrzlo vodo in si sploh upali pomagati,« dodaja novomeški poklicni gasilec Dejan Škrubej, ki je bil vodja intervencije pri ponedeljkovi nesreči. Gasilci so bili po klicu na številko 112 hitro na kraju nesreče, ob njihovem prihodu pa je Toni žensko že rešil. »Ob našem prihodu je bil avto v vodi do strehe. Hitro bi se lahko tragično končalo, če se ne bi tam znašel Toni, naključno gre za nečaka našega gasilca Mirana,« je dejal Škrubej. Gasilci GRC Novo mesto so vozilo s pomočjo avtodvigala dvignili iz vode, postavili nazaj na parkirišče ter odklopili akumulator.

VOJAK, KI RAD POMAGA

»Vojak sem, rad pomagam,« je Toni skromno odgovoril na vprašanje, ali ga je bilo kaj strah, preden se je odločil ukrepati. Kaj hitro bi se lahko zgodilo, da bi avto tudi njega potegnil v mrzlo vodo, a se v boju z jekleno pločevino ni vdal, ko je mukoma odpiral vrata, da bi 59-letno voznico potegnil ven. »Seveda me je zeblo, bil sem premočen do kože. Ko sem žensko dobil iz avta, sva skupaj odplavala na nasprotni breg, kjer so naju že čakali reševalci. Zavili so me v folijo zaradi nevarnosti podhladitve. Dal sem izjavo policiji in se odpravil domov po suha oblačila,« je še pristavil.

Sreča v nesreči je tudi to, da je avto pristal v potoku ob zelo prometni cesti in sredi delovnika, tako da so voznico v stiski opazili mimoidoči. Potok teče približno tri do štiri metre nižje od parkirišča. »59-letna voznica je parkirala avtomobil ob vozišču - na peščeno in travnato brežino. Zaradi razmočenosti terena je vozilo z voznico začelo drseti po brežini. Avtomobil se je prevrnil, na bočni strani obstal v potoku, voda pa ga je začela odnašati proti reki Krki,« je vzrok nesreče opisala predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik. Ob tem je dodala, da bo pogumnega vojaka v prihodnjih dneh sprejel tudi direktor PU Novo mesto Janez Ogulin »in se mu zahvalil za junaško in odločno ukrepanje v trenutkih, ko je bilo ogroženo človeško življenje«.

Članek je iz nove, 47. številke Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (8)

Foto: Arhiv Slovenske vojske
Foto: Arhiv Slovenske vojske
Foto: Arhiv Slovenske vojske
Foto: Arhiv Slovenske vojske
Foto: B. B., arhiv DL
Foto: GRC Novo mesto
Foto: GRC Novo mesto
Foto: GRC Novo mesto

Komentarji (1)

19.11.2014Ocenipartizan 
Čestitke Toni,pa dobrodošel med inžinerce,da nas ne bodo imeli za navadne pijavke proračuna eni tud pomagamo kapo dol......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava