gospodarstvo

Prodaja sevniške Kopitarne letos zrasla za 15 odstotkov

20.11.2014 | 13:30 | STA, M. M.

Foto: P. P., arhiv DL

Foto: P. P., arhiv DL

Sevnica - Sevniška Kopitarna, ki po prestrukturiranju zaposluje 130 ljudi, je v prvih devetih mesecih prodala za nekaj manj kot 5,9 milijona evrov izdelkov in ustvarila nekaj več kot 50.000 evrov čistega dobička. Primerljivi lanski prodajni izid je presegla za 15 odstotkov, njena prodaja pa se je povečala na domačem trgu in v tujini.

Generalni direktor Kopitarne Sevnica Marjan Kurnik je povedal, da se njihovo poslovanje letos ves čas izboljšuje, podjetje je namreč v primerljivem lanskem obdobju ustvarilo 80.000 evrov izgube.

Dobra prodaja se je nadaljevala tudi oktobra in novembra, letos pa načrtujejo približno osem milijonov evrov prihodkov, kar je za desetino več kot lani, in približno 90.000 evrov dobička.

Za 350.000 evrov so letos znižali znesek bančnih posojil, do konca leta pa nameravajo bankam vrniti še 50.000 evrov. Svoje bančne obveznosti so v letošnjih prvih devetih mesecih znižali na približno 1,1 milijona evrov.

Kopitarna je letos povečala bruto dodano vrednost na delavca, ki se je v prvem devetmesečju glede na lani povečala za 14 odstotkov in dosegla dobrih 17.000 evrov. Hkrati je direktor napovedal, da bi lahko ob koncu leta dosegla 25.000 evrov. Sicer pa uspešno poslovanje in njegovo rast pripisuje predvsem odprtjem lastnih trgovin.

Teh imajo v Sloveniji 16, na Hrvaškem deset in v Srbiji štiri oz. skupaj 30. V glavnem so jih odprli v zadnjih dveh letih, pred tem pa so jih imeli le pet v Sloveniji, je dejal.

Kopitarna, ki približno tri petine prihodkov ustvari s prodajo obutve, ob tej izdeluje še čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje. Kar 95 odstotkov zadnjih pa izvozi.

Polovica njihove obutve je namenjena pomladi, poletju in prostemu času. Drugo polovico pa predstavlja poklicna obutev za zdravstvene delavce, s katero prodirajo širše na evropski trg.

Zaradi stanja na trgu in cene dela so v Kopitarni leta 2009 začeli program prestrukturiranja in spremembe poslovnega modela, devet desetin proizvodnje obutve pa so prenesli v Vojvodino. V Zemunu pri Beogradu imajo lastno podjetje, proizvodnja obutve pa v glavnini poteka pri kooperantih.

Kopitarna, ki je leta 2009 redno zaposlovala 270 ljudi, jih v svoji skupini sedaj zaposluje približno 170. V Sloveniji jih je zaposlenih 130, od teh 110 v Sevnici, 20 pa v njihovi slovenski prodajni mreži. Letos ne bodo več zaposlovali, prihodnje leto pa naj bi v novih štirih trgovinah - dveh v Sloveniji in dveh na Hrvaškem - zaposlili še do deset ljudi, je še napovedal Kurnik.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava