novice

Gurs prenovil javni vpogled v evidenco trga nepremičnin

20.11.2014 | 17:00 | STA

Gurs prenovil javni vpogled v evidenco trga nepremičnin

Ljubljana - Geodetska uprava RS (Gurs) je danes vzpostavila prenovljen javni vpogled v evidenco trga nepremičnin. Evidenca nudi vpogled kupoprodajne in najemne posle z nepremičninami, ki so bili sklenjeni v zadnjih treh letih na trgu in niso bili opredeljeni kot poslovna skrivnost.

Kot so sporočili iz Gursa, evidenca na spletni strani prostor3.gov.si/ETN-JV sedaj omogoča pregledovanje osnovnih podatkov o evidentiranih kupoprodajnih in najemnih poslih z nepremičninami (brez podatkov o pogodbenih strankah, brez natančne lokacije in identifikacijskih oznak nepremičnin, ki so predmet posla), ki so bili sklenjeni v zadnjih treh letih na trgu in niso bili opredeljeni kot poslovna skrivnost.

Javni vpogled v ETN je namenjen širši javnosti, za hiter pregled in splošen občutek o aktualnih cenah in najemninah nepremičnin na slovenskem nepremičninskem trgu, pravi Gurs.

Evidenca trga nepremičnin se je začela uporabljati lani poleti. Geodetski upravi morajo o najemnih poslih morajo poročati najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe, o kupoprodajnih poslih pa morajo podatke pošiljati Finančna uprava RS iz evidence napovedi za odmero davka na promet z nepremičninami ter prodajalci iz pogodb za posle z nepremičninami, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost (DDV), oz. lizingodajalci iz pogodb o finančnem lizingu nepremičnin, za katere je bil obračunan DDV.

Podatke o najemniških in prodajnih poslih je treba posredovati do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen posel.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava