novice

Furs davčne dolžnike poziva k poravnavi obveznosti

20.11.2014 | 18:10 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Finančna uprava poziva vse davčne dolžnike, predvsem manjše, k poravnavi obveznosti. Tako se namreč izognejo stroškom davčne izvršbe, ki znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oz. 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine. Tik pred izvršbo je sicer 17.249 dolžnikov z 10 do 100 evri dolga in 5295 z dolgom od 100 do 250 evrov.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na finančni upravi, je stroške davčne izvršbe dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi.

V določenih primerih lahko ti stroški presegajo znesek davčnega dolga, še posebej, če se k temu prištejejo še stroški, ki jih zaračuna banka. "Takrat lahko postane zadeva za zavezanca zelo neekonomična in draga," so poudarili.

Ob tem so opozorili tudi na opomin, če so ga dolžniki prejeli. Opomin namreč predstavlja obvestilo o dolgu in hkrati poziv zavezancu k plačilu neporavnanih obveznosti, saj je rok plačila že potekel. Pri tem je treba, poleg obveznosti navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila.

"Pravočasno plačevanje davčnih obveznosti je državljanska vrednota in dolžnost vsakega davčnega zavezanca," so poudarili na finančni upravi in dodali, da dosledno izvajajo vse postopke davčne izvršbe, ne glede na status ali višino dolga davčnega zavezanca.

Zavezanci lahko informacijo o natančni višini dolga dobijo na telefonski številki 08 209 00 00 ali na elektronskih naslovih Ms.uri.fu@gov.si, Mb.uri.fu@gov.si, Kp.uri.fu@gov.si in Br.uri.fu@gov.si. Zavezanci, ki so uporabniki eDavkov, lahko stanje dolga preverijo z vpogledom v eKartico, so še navedli na upravi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava