kočevsko-ribniško

Med prvimi ima COPS tudi Ribnica

21.11.2014 | 18:15 | M. L.-S.

Med prvimi ima COPS tudi Ribnica
Med prvimi ima COPS tudi Ribnica

Ribnica - Na Majnikovi ulici v Ribnici so danes postavili sistem COPS@road za povečanje prometne varnosti na križišču ob novem Vrtcu Ribnica. Z njim je občina Ribnica v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun opremila nevarno križišče ob novem vrtcu, kjer je v preteklosti prihajalo do nadpovprečno velikega števila prometnih nesreč.

Gre za postavitev enega izmed prvih tovrstnih sistemov v državi, ki v nepreglednih križiščih opozarjajo na povečano nevarnost trka v realnem času. Postavljen opozorilni sistem COPS@road na križišču Majnikove ulice in ulice Ob železnici vključuje centralno detekcijsko enoto s svetlobnim prikazovalnikom, postavljeno na neprednostni cesti v Majnikovi ulici, ter dve oddaljeni detektorski enoti na prednostni cesti Ob železnici in Kolodvorska ulica. Centralna enota ima vgrajen detektor, ki zaznava približevanje vozila križišču po neprednostni cesti. Kadar sočasno s tem dogodkom zaznata približevanje vozila križišču po prednostni cesti tudi dislocirani detektorski enoti (ena ali obe), centralna enota voznika na neprednostni cesti opozori na potencialno nevarnost trka z utripanjem trikotnika s klicajem.

Kot je poudaril župan občine Ribnica Jože Levstek ob postavitvi sistema COPS@road, bo ta prispeval k večji pozornosti voznikov in tako tudi k njihovi večji varnosti. »Cilj postavitve sistema je izboljšanje stanja prometne varnosti na tem cestnem odseku, ki je zaradi odprtja vrtca prometno še toliko bolj obremenjen,« je dejal župan.

Kot smo poročali, so nedavno takšen sistem postavili tudi v občini Krško in mestni občini Novo mesto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava