bela krajina

Moč humanosti: 18 odst. občanov je krvodajalcev!

22.11.2014 | 19:00 | B. D. G.

Zahvala krvodajalcem v občini Metlika, ki so kri darovali največkrat. (Foto: BDG)

Zahvala krvodajalcem v občini Metlika, ki so kri darovali največkrat. (Foto: BDG)

Gradac - Sinoči je v kulturnem domu Gradac potekala prireditev “ Moč humanosti”, s katero se je Rdeči križ Metlika zahvalil krvodajalcem občine Metlika za njihovo humano dejanje- darovanje krvi. Na prireditvi so podelili 30 priznanj za 20- in večkrat darovano kri.

Med tistimi, ki so kri darovali največkrat, so bili: Miroslav Brdar iz Radovice (80-krat), Stane Sodja iz Sel pri Jugorju (90-krat) in Jože Kerč, ki je kri daroval že 112-krat. S tem je tudi darovalec, ki je največkrat dal kri v Beli krajini.

Rdeči križ Slovenije in njegova območna združenja akcije krvodajalstva vodijo že od 1953. leta, torej že več kot 60 let. V Sloveniji daruje kri okoli 5 odstotkov prebivalstva, od tega tretjina žensk. Da zadostijo potrebam po krvi, mora vsak dan kri dati okoli 400 krvodajalcev. Letno se z organiziranimi več kot 1.150 krvodajalskimi akcijami zbere okoli 45.000 litrov krvi, kar pomeni, da letno daruje kri okoli 100.000 krvodajalcev.

Utrinek s prireditve (Foto: BDG)

Utrinek s prireditve (Foto: BDG)

Območno združenje Rdečega križa Metlika ima na območju občine Metlika v evidenci 1.742 krvodajalcev, od tega jih je 1.520 aktivnih, kar pomeni kar 18 odstotkov občanov! Letno organizirajo dve redni in eno izredno akcijo, veliko krvodajalcev pa odide na odvzem krvi tudi na transfuzijski oddelek SB Novo mesto. Letno se odzove do 650 krvodajalcev oz. 8 odst. občanov.

Območno združenje Metlika se je na slovesnosti v Gradcu zahvalilo prostovoljcem, občini, podjetjem, zavodom in ustanovam, pa tudi lokalnim medijem. Ti, kot so dejali, predstavljajo posebno vez med RK, aktivisti in uporabniki, da lahko svojo dejavnost, poslanstvo in oblike pomoči približamo širšemu okolju. Radiu 1 Odeon, Radiu Krka, Radiu Aktual Studio D, Radiu Sraka, TV Vaš Kanal, Dolenjskemu listu in Belokranjcu sta priznanja podelila predsednik Rdečega križa Metlika Jože Nemanič in metliški župan Darko Zevnik.

Folklorna skupina Navratil iz Metlike, Erika Kralj, učenci OŠ Podzemelj in plesno društvo Krokar iz Metlike pa so obogatili prireditev, ki sta jo vodila Vesna Žist Lojze Bojanc.

‹ nazaj

Galerija (19)

Krvodajalci RK Metlika-Gradac 01
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 03
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 04
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 05
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 07
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 08
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 09
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 11
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 12
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 14
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 17
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 19
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 20
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 21
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 23
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 24
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 26
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 27
Krvodajalci RK Metlika-Gradac 28

Komentarji (3)

22.11.2014 1 (1) (0)Ocenikućanova mafija 
Prodajo 8000 l krvi pa je za eno plačo Renate Brunskole? A renatka se ni prišla zahvalit darovalcem, ki prispevajo življenjsko tekočino da se ona lepo goji na rdečem križu?
23.11.2014OceniDost te mam 
Prav zares te imam vrh glave. Na vseh člankih isti komentarji! Ali znaš vsaj kopirat, da ti ni treba 20 x pisat? Sem že prvič razumel, kaj drugega napiši prosim.
23.11.2014Ocenidr. sova 
ja model ni čist pri pravi izgleda. Pol ga pa dodatno še napumpajo na koncu je rezultatt takt. Žalostno je to, da ni edini. V bistvu pa ta revež sploh ne ve kaj bi sam rad, ker nima razjasnjene svoje identitete.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava