bela krajina

Belokranjci sprožili skupno peticijo proti baznim postajam SŽ

24.11.2014 | 09:15 | M. M.

Z avgustovskega protesta vaščanov Gomile proti postavitvi takšne postaje. (Foto: J.A., arhiv DL)

Z avgustovskega protesta vaščanov Gomile proti postavitvi takšne postaje. (Foto: J.A., arhiv DL)

Metlika - Predstavniki nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo postavitvi baznih postaj digitalnega železniškega radijskega omrežja, so se na srečanju v Metliki odločili, da bodo organizirali podpisovanje skupne peticije. »Dana je pobuda, da peticijo podprete v vseh tistih okoljih, kjer ste nezadovoljni z predvidenimi lokacijami baznih postaj GSMR-R, saj so razlogi za odpor prizadetih prebivalcev povsod enaki ali zelo podobni, kar je tudi v besedilu peticije upoštevano,« je sporočil Niko Šuštarič, predsednik Proteusa.

Po njegovih besedah peticijo podpirajo tudi v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije, sicer pa Šuštarič naproša, da se jim pridružijo vse civilne iniciative, ki postavitvi baznih postaj nasprotujejo. Podpise bodo zbirali do konca novembra in jih nato izročili pristojnemu ministrstvu na skupnem sestanku, ki pa še ni določen.

Pozivu javnosti so priložili tudi seznam baznih postaj, ki jim nasprotujejo, in pa besedilo peticije (priponke spodaj).

V njej pristojnim očitajo, da »pri določanju mikrolokacij baznih postaj upoštevajo le tehnični in ekonomski kriteriji, popolnoma pa se zanemarjajo znanstveno že dokazani vplivi elektromagnetnega sevanja na počutje in zdravje ljudi in negativen vpliv bližine baznih postaj na tržno vrednost nepremičnin državljanov.«

Zato v peticiji zahtevajo takojšnjo ustavitev vseh del na spornih lokacijah baznih postaj GSM-R, da se s prizadetimi ljudmi vzpostavi partnerski dialog v zvezi z določanjem lokacij teh postaj, da jih umaknejo stran od naselij in da nosilci projekta zainteresirani javnosti razkrijejo vse pomembne tehnične in poslovne podatke in namene v zvezi s sistemom GSM-R, predvsem tudi glede morebitnega trženja antenskih stolpov za potrebe operaterjev mobilne telefonije.

Poziv Proteusa[.doc](31 kB)

Seznam baznih postaj[.doc](99 kB)

Peticija[.doc](45 kB)

‹ nazaj

Komentarji (20)

24.11.2014Oceniiii 
dali ste enako datoteko 2x, dolenjski, peticije ni zraven. kar se pa tiče problematike, pa je zadeva čisto preprosta. mogoče se ni treba sklicevati niti na evropske konvencije o em sevanju ipd, ki niso bile upoštevane, dovolj tehten razlog za razveljavitev gradenj ipd (govorim za celo slovenijo oz kraje, kjer bo teh cca 300 anten in repetitorjev postavljenih) je to, da so postavljeni na črno. tisti odlok slovenskih železnic ne more preglasit zgo-ja, ki vemo, kaj pravi glede teh anten, velikosti objektov ipd. gre za zahtevne objekte, za katere veljajo precej bolj stroga pravila, soglasja ipd in vsi objekti sio postavljeni brez teh dovoljenj, ker se je nekdo hotel izognit zakonodaji in speljat donosen posel (gra za cca 150 miljonov, če e ne motim). oz kar je najhuje, pri tem je sodelovala sama država (pod katero spadajo sž). tako, da upam, da je npr. g. šuštarič malo preveril osnove, na kateri pade komplet investicija, da se ne brez potrebe naprezajo z vsem ostalim. namesto petciji narodu predlagam skupinsko tožbo proti železnicam z visokimi odškodninami, bodo hitro začeli odmikat antnen od hiš..
24.11.2014Oceniiii 
oz. bo itak tako, da bo na koncu za zdrahe plačala država, torej mi davkoplačevalci. tako se gredo biznisa pri nas..
24.11.2014OceniUredništvo 
@iiii Hvala za opozorilo, smo popravili in dodali vse tri priponke, torej tudi besedilo peticije. lp, uredništvo
25.11.2014OceniJLZ 
Pa menda ne da bodo želežnčarji kupil golobe pismonoše: Zarukani žumberčani!!
25.11.2014Oceniar 
link do online podpis peticije. http://www.ipetitions.com/petition/peticija-proti-baznim-postajam-gsm
25.11.2014Oceniiii 
jlz, ne, kupili bodo antene ipd za brezžični prenos signala za upravljanje z zapornicami, telekomuinkacijami ipd (če sem prav razumel vse skupaj). po domače povedano, gre po njihovo "posodabljanje" infrastrukture, da bodo lahko mogoče lažje prodali komu vse skupaj, čeprav so tiri že vemo iz katerih časov in vemo, kakšne "hitrosti" in vse ostalo omogočajo. da o kakšnih žel. postajah ipd ne govorim. kar je pa glavno pri celotni, je da se v imenu te "posodobitve" nekdo zamislil fajn posel preko državnega podjetja, kar smo že tolikokrat prej videli pri darsu, ministrstvih, kjer se služijo provizije ipd. v tem primeru je šlo predvsem za izogibanje postopkov gelde izdaje grabdneih dovoljenj, soglasij ipd, kjer so sž z neko lastno uredbo preglasile zakon o graditvi objektov. kar ne pije nobene pravne vode in zato me čudi, da kako lahko pravnik takšno osnoven kiks spregleda. zadeva je vredna ne samo državne sodne obravnave, ampak verjetno tudi evropske. in ko bodo začele tožbe padat, bo ogromen problem, ker bomo verjetno spet državljani morali plačat škodo zato, ker si je nekdo pospravil verjeno kar lepo zalogo evrov v žep mimo zakona. ampak glavno, da golobi letijo..
25.11.2014Ocenimobilček 
Seveda tile inciativci ne nosijo vključenega mobitela ob sebi, še manj ga tiščijo k ušesu in veselo čebljajo. Ali pač. Kdo bi vedel ?
25.11.2014Oceniiii 
mobilček, ti že veš. vse dokler ti ne postavijo antene zraven hiše..
25.11.2014Ocenilokve 
Iniciativci Proteusi - kaj pa gnojevka iz Lokev, je sedaj v redu ko opravlja firmo leva opcija ?
25.11.2014Ocenimobilček 
ne vem, zato vprašam. Za mobilce ob sebi gre in ne za bazne postaje. Sicer pa, ja dokaj blizu so, če že vztrajaš-bazne postaje namreč. Štirje sklopi anten v krogu sto do dvesto metrov. Ni problem pri njih. Raje povej po pravici, da ti in tebi podobni, ne morete brez mobitela. Je tako ? Mobilčki so problem in neprestano čvekanje - praženje sivih celic z njimi in nikakor ne bazne postaje. Ampak kdo bi to tem genijalcem dopovedal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava