novice

Vojaki bodo vadili s hudourniki

24.11.2014 | 16:40 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv SV)

ilustrativna slika (Foto: arhiv SV)

Mokronog, Sevnica - Piloti 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske bodo za potrebe usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev od jutri do prihodnjega petka leteli z letali PC-9M Hudournik na višinah 200–3.000 metrov. Poleti bodo potekali predvidoma med 10. in 15. uro, so opozorili iz Slovenske vojske.

Letenje se bo izvajalo v jugovzhodnem in jugozahodnem delu Slovenije, in sicer:

–v torek, 25. novembra, na območju Mokronoga pri Trebnjem, rez. letališče Cerklje ob Krki,

–v sredo, 26. novembra, na območju Šentjanža pri Sevnici,

–v ponedeljek, 1. decembra, na območju Vrhovega pri Sevnici,

–v torek, 2. decembra, na območju Mokronoga pri Trebnjem,

–v sredo, 3. decembra, na območju Šentjanža pri Sevnici,

–v četrtek, 4. decembra, na območju Počka, rez. Vrhovo pri Sevnici,

–v petek, 5. decembra, na območju Počka, rez. Šentjanž pri Sevnici.

»Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letal. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z zrakoplovi Slovenske vojske. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji,« dodajajo vojaki.

Glavna naloga omenjenega usmerjevalca združenih ognjev je sicer svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo.

‹ nazaj

Komentarji (6)

25.11.2014OceniAdolf H. 
Ali mi lahko avtor prispevka kot navadnemu državljanu razloži kaj pomeni to usposabljanje za potrebe nacionalne obrambe. O kakšni ladijski ognjeni podpori je govora? Pa menda ne bodo usmerjali ogenj z našega večnamenskega plovila Triglav(gre za ladjo tipa obalne straže, reševanje beguncev, angažiranje ob razlitju nafte ali mazuta v koprskem zalivu..). Z artilerijskim ognjem to nima nič skupnega(art. bataljon iz Postojne je sam sebi v namen. Po tisti nesreči na Počku niso izvedli še nobenega resnega streljanja. Ali gre za strah ali pa so kacinove havbice kupljene na boljšem trgu? Ljudem je treba povedati, da gre za služenje NATO in naši plačanci bodo usmerjali ogenj v Afganistanu, Siriji, Libiji in še kje pobijali civilno prebivalstvo. Sicer to ni tako drago. Za ubitega civilista NATO v teh državah plača približno 100 USA $, odvisno od kilaže. Naj se ta proameriška vojska že enkrat zaćne ukvarjati z obrambo domovine Slovenije, ne pa da glumi NATO hlapca po celem svetu.
25.11.2014OceniMustafa 
Kaj bodo delal? Hudournike spuščal? Porka flek, kaj ni že dosti poplav, sedaj ga pa še vojska ser.je. Še JLa ni počela takšnih neumnosti. Valja je to NATO taktika??
25.11.2014 2 (2) (0)OceniMiranda 
Upam, da ne bo spet kakšen kopilot z zicem vred skočil ven...pol ga bodo pa spet lokalni gasilci z stare češplje dol snemal.
25.11.2014 1 (1) (0)Ocenipotihem 
kakršen minister za obrambo taka je tud vojska oz. komanda - za posrat!
25.11.2014 1 (1) (0)Ocenijanez 
Naša vojska je res ena posebnost. Nekaj tisoč jih je, generalov pa ima že 8-9, da o številu drugih visokih častnikih ne govorim. Ko se na vaji nekdo poškoduje iz SV medijem o tem poročajo kot da se je zgodilo ne vem kaj. Nesreče so vsepovsod tudi med profesionalci in to ne more biti osrednja državna novica. Vojaški vrh bi že moral spremeniti formacije in popolnitve pa se vedno iščejo neki razlogi, da se to ne opravi. Zato pa imamo letalstvo SV s pilatusi.
25.11.2014OceniNizka oblačnost 
Menda niso mogle tele igračke že danes preletavat , ker je nizka oblačnost, nimajo meglenk, tako, da so na tleh, saj tudi ptički v megli peš hodijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava