Jutri bo vrata odprl jubilejni knjižni sejem, na njem tudi Goga

25.11.2014 | 16:20

Častni gost sejma bo Ciril Zlobec, ki so ga oktobra gostili v novomeški knjižnici. (Foto: I. V., arhiv DL)

Častni gost sejma bo Ciril Zlobec, ki so ga oktobra gostili v novomeški knjižnici. (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana, Novo meto - S slavnostno akademijo in podelitvijo Schwentnerjeve nagrade se bo ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma začel jubilejni, 30. slovenski knjižni sejem. Na njem se bo predstavila tudi novomeška založba Goga.

Častni gost sejma in osrednji govorec na akademiji bo Ciril Zlobec, ki je letos izdal svojo 30. pesniško zbirko. Sejem za obiskovalce vrata odpira jutri ob 9. uri.

Ob odprtju sejma bodo, kot je že leta v navadi, podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu. Prav tako bodo razglasili dobitnika Schwentnerjevega priznanja in priznanja za izjemen prispevek k razvoju sejma.

Predsejemsko dogajanje bo dopoldne zaznamovala 8. knjigotrška akademija, ki jo v sejni sobi M1 v Cankarjevem domu pripravlja Društvo slovenskih knjigotržcev. V društvu so, kot napovedujejo, "pripravili zanimiv program, ki bo knjigarjem pomagal pridobiti nova znanja in jih seznanil z novostmi nekaterih manjših založb". Med drugim bo govora o tem, kaj spodbudi bralce k nakupu knjig in kako privabiti bralce prav v določeno knjigarno.

Letos se bo na knjižnem sejmu predstavilo 100 razstavljavcev, pripravili pa so tudi več kot 220 spremljevalnih dogodkov.

V Ljubljani bo svoje knjige predstavila tudi novomeška založba Goga (Foto: I.V., arhiv DL)

V Ljubljani bo svoje knjige predstavila tudi novomeška založba Goga (Foto: I.V., arhiv DL)

Založba Goga vabi, da se jim pridružite v 1. preddverju Cankarjevega doma, kjer boste lahko izbirali med znižano odraslo in mladinsko literaturo ter zgoščenkami zbirke Goga Musica. V okviru sejma so pripravili še dva dogodka: Miha Mazzini in Lana Zdravkovič bosta v pogovoru z moderatorko Dijano Matković v četrtek ob 18. uri predstavila roman Izbrisana, dan kasneje ob isti uri pa bosta Andrej Stopar in Jelka Ciglenečki govorila o Rusiji na debatnem večeru z naslovom Putinova doba.

Med novostmi jubilejne izdaje sejma so udeležba tujih založb, terenski studio 3. radijskega programa ARS ter nova, velika nagrada sejma za knjigo leta. Na sejmu bodo do 30. novembra podelili še več nagrad. Med njimi bo Društvo slovenskih pisateljev podelilo nagrado za najboljši literarni prvenec 2014.

Na nedavni novinarski konferenci je predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol dejal, da si želijo sejem v prihodnjih letih razvijati v smeri internacionalizacije, širjenja vsebin in širitve sejemskega dogajanja izven zidov Cankarjevega doma.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava