dolenjska

Znova verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev

25.11.2014 | 19:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: B. B., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Agencija RS za okolje (Arso) danes in jutri pričakuje preseganja mejne vrednosti trdih delcev PM 10 v zraku v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu, Trbovljah in Zagorju. V Ljubljani, Kranju in Hrastniku so preseganja možna, na Primorskem pa jih ne pričakujejo.

Kjer je velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti, občanom in pravnim osebam priporočajo, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Poleg tega naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter ne kurijo na prostem.

Male kurilne naprave prispevajo k skupnim emisijam delcev PM 10 v Sloveniji kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, pravijo na agenciji.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava