dolenjska

Prav vsem mora postati jasno, da je nasilje nedopustno

26.11.2014 | 08:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Prav vsem mora postati jasno, da je nasilje nedopustno

Novo mesto - Zakonski in družinski inštitut za osrečujoče medosebne odnose je ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami včeraj povabil na strokovni posvet z naslovom Skupaj za varne odnose. Kot je povedala direktorica inštituta, specialistka zakonske in družinske terapije Melita Kramar, ki je vodila posvet in razpravo, je glavni namen čim bolj približati to temo ne le stroki, ki se s problemi nasilja ukvarja, ampak tudi širši javnosti, saj je treba dvigniti zavest o problematiki nasilja v naših odnosih.

Melita Kramar.

Melita Kramar.

V prostorih RIC-a so se v glavnem zbrali strokovnjaki z različnih področij, ki so vsak na svoj način osvetlili soočenje s problemom nasilja, oblike pomoči za žrtve in storilce nasilja ter dali tudi mnoge ideje, kaj izboljšati in kako se v bodoče bolje spopadati s temi problemi.

Sebastjan Virant.

Sebastjan Virant.

Poleg Kramarjeve so s prispevki nastopili: dr. Jasna Podreka o specifiki in posledicah intimno-partnerskega nasilja nad ženskami, Mateja Jerič iz Mestne občine Novo mesto, Margita Markovič iz Zdravstvenega doma Novo mesto, policijski inšpektor Sebastjan Virant in kriminalistični inšpektor Darko Fifolt iz PU Novo mesto, Dubravka Hrovatič iz CSD Novo mesto, Maruša Zalokar iz Varne hiše v Novem mestu, igralna terapevtka in psihologinja Petra Škof, Brigita Herženjak iz RIC Novo mesto.

Prispevki s posveta, ki je potekal v okviru terapevtskega programa Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju in so ga sofinancirali Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Novo mesto in nekateri donatorji, bodo zbrani v zborniku, ki bo izšel enkrat decembra in se ga bo dalo naročiti na elektronskem naslovu info@zd-nm.si.

Zbrani so si bili enotni, da je nasilja v naši družbi več, kot si mislimo, in da ga je treba čim prej prepoznati in ustrezno ukrepati, saj se sicer lahko stopnjuje. Največ ga je v družinah in največ nad ženskami, tako kaže tudi statistika. Treba je nuditi pravo pomoč žrtvi in ne pozabiti tudi na delo s storilcem, saj so ti pogosto povratniki.

Dubrovka Hrovatič.

Dubrovka Hrovatič.

Zbrani so ugotovili, da je pri tem nujno sodelovanje vseh vladnih in nevladnih organizacij, ki je že dobro, a ga je treba še izboljšati, saj vsi želimo živeti v varnih in osrečujočih odnosih. Zato je treba kar naprej ozaveščati družbo o ničelni toleranci do nasilja, več je treba delati na preventivi, tudi med mladimi, in ne le »gasiti požar«, izobraževati strokovne delavce, ki delajo na teh področjih, potrebnega je več multidisciplinarnega dela, pa tudi določene spremembe zakonov, o čemer so nekatere pobude že dane na ministrstva, le politična volja je potrebna, da se uzakonijo.

Mateja Jerič (na desni)

Mateja Jerič (na desni)

Zbrani so z veseljem prisluhnili novici Mateje Jerič iz mestne občine, da bo občina pod novim županom v prihodnjem letu več denarja namenila za nevladne organizacije, ki lahko veliko naredijo tudi na področju ozaveščanja o nedopustnosti nasilja, kar pomeni, naj zainteresirani pripravijo dobre programe, se javijo na razpis in bodo tudi finančno podprti.

Udeleženci posveta so pogrešali pravosodne organe – tako predstavnike sodišča kot tožilstva. Slednji so se sicer opravičili. A gotovo bi bilo zanimivo slišati tudi njihovo plat, saj je mnogim težko razumljivo, da so obsodilne sodbe nasilnežev zelo redke.

Več o razpravi in tematiki s posveta o nasilju si boste lahko prebrali v decembrski prilogi Dolenjskega lista Živa.

‹ nazaj

Galerija (18)

NASILJE01
NASILJE02
NASILJE03
NASILJE04
NASILJE05
NASILJE06
NASILJE07
NASILJE08
NASILJE09
NASILJE10
NASILJE11
NASILJE12
NASILJE13
NASILJE14
NASILJE15
NASILJE16
NASILJE17
NASILJE18

Komentarji (9)

26.11.2014 3   (3)   (0)   Ocenirožle 
sami nakladači, ki se pasejo na denarju davkoplačevalcev
26.11.2014 1   (1)   (0)   Ocenizala 
ko pa resno pride nasilje nad žensko,ni nobenega,policija pride komaj čez 40minut,po klicu....res so sami nakladači so,na naš račun imajo te sestanke,seje...bla,bla,bla...naj ukinejo tole ker ne pride nikjer v poštev
26.11.2014 3   (3)   (0)   Oceninovomeščan 
Izkušnje z CSD NM so grozljive saj hočejo žrtev in storilca na vsak način spraviti skupaj. Prijateljica ki je bila redno tepena, je dobila dodatne psihične klofute še pri njih. Policisti so se v tem primeru (pri njej) dobro izkazali in odzvali.
26.11.2014 3   (3)   (0)   Ocenietičnost 
centri bi rabili še kakšno usposabljanje. njihova sedaj upokojena svetovalka in njene naslednice naredijo večkrat veliko škode z netaktnim delom-doživeto.kje je pravosodje da se izjasni?
27.11.2014 1   (1)   (0)   Ocenimetličan 
Tale temnolasa gospa s knjigo v roki menda izhaja nekje iz Srbije ali Bosne, morda zaradi vzgoje tam ne ukrepa dovolj. Ne smemo ji preveč očitat, če je dol znano da se sme tepsti ženo in otroke kako naj ona potem to izkorenini iz sebe?
27.11.2014–1   (1)   (2)   Ocenisprava 
Poznamo fizično in psihično nasilje. Za psihično nasilje so ženske pravi strokovnjaki, vendar se to premalo upošteva. Glede CSD NM pa je prav, da najprej poizkusijo rešiti spor s spravo, saj s tem rešijo tudi družino in predvsem življenje otrok v družini. Obstajajo dobri primeri takšnih rešitev, ki jih nebi smeli opuščati.
27.11.2014 2   (2)   (0)   Oceninovomeščan 
Morda se nekateri spori rešijo uspešni. V primeru osebe, ki jo poznam se je reševanje spora končalo z poskusom uboja. Kljub temu da je vseskozi opozarjala in da so tudi otroci bili proti stikom z očetom. Malce je pa treba tudi prisluhniti 'ženski' ki je žrtev. Morda res nima za sabo leta seminarjev, ima pa izkušnjo in edino ona ve kaj doživlja. Ohraniti družino za vsako ceno, kjer je vsaj eden sociopat pa še nikoli ni imelo dobrega konca.
27.11.2014 1   (2)   (1)   OceniVesna 
Sami resni komentatorji, ki ste bili na tem seminarju. Nasilje nikakor ni sprejemljivo, se pa dogaja v marsikateri družini in je veliko bolj kompleksno kot si nekateri predstavljate. Seveda je najbolje ukiniti take stvari in naj potem zadeve urejajo ljudje sami kot najbolje vedo in zanjo. Eni res nimate nobenega občutka za te stvari. Če nimate pojma za kaj so take inštitucije in kako delujejo, potem ne komentirajte. Ampak raje prijavite vašega finega soseda, ki pretepa ženo in otroke. Ne pa da se v take stvari ne vtikate, ker to ni vaša stvar in bodo že sami uredili. Kokdakat znamo vsi, ko je treba kaj naredit in it v akcijo pa kar naenkrat ni nikjer nikogar.
28.11.2014 1   (1)   (0)   OceniMojca 
No, ko berem čutim vse ogorčenje. Sosedje v bloku so pri nas prijavili nasilje (čeprav res večina ljudi noče ukrepat) in imeli krasne težave potem s sodišči, pričanjem, grožnjami s strani storilca. Še dobro da ga je policija izselila in da se ni bilo treba z njim srečevati vseskozi. Mislim, da ga ne bi nikoli več če bi še živel tam, samo da se ognejo sodišču. Soseda (žrtev) povedala, da ima zelo dobre izkušnje z SOS telefonom, tudi sprejem na CSD bil takten, a kam dlje od tega pa tako ali tako niso prišli. Problem bi zatrli če bi že v rani mladosti skrbeli, da ne pride do osebnostnih motenj...Nasilneža ne bo nihče spremenil...Bolj važno je da žrtev čuti da ima podporo. Zaščite s strani državi pa žal ni. TUdi kršenje prepovedi približevanja ki smo mu bili priča nima sankcij, razen zasebne tožbe....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava