posavje

Danes začetek državne vaje v primeru jedrske nesreče v NEK

26.11.2014 | 08:50 | STA, M. M.

Kontrolna soba jedrske elektrarne (Foto: NEK, arhiv DL)

Kontrolna soba jedrske elektrarne (Foto: NEK, arhiv DL)

Krško - V Posavju in Ljubljani oz. v tamkajšnjih štabih civilne zaščite in na sedežih načrtovanja se danes ob 9. uri začenja dvodnevna državna vaja sil zaščite in reševanja Nek 2014. Vaja sodi med redno preverjanje načrtov zaščite in reševanja za ukrepanje ob morebitni nesreči v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ter ob drugih jedrskih nesrečah.

Po besedah generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje ter vodje vaje Darka Buta so zadnjo takšno vajo izvedli leta 2008, scenarij letošnje pa predvideva nevarnost širjenja radioaktivnega oblaka v okolico zaradi izrednega dogodka v Nek.

Njen poudarek bo na odzivu pristojnih na vseh ravneh. Reševalnih služb ne bodo aktivirali, vaja, ki je štabnega in teoretičnega značaja, pa tudi ne predvideva neposredne vključitve prebivalstva.

Kljub temu, da prebivalstvo v vajo ne bo vključeno, pa želijo z njo in s posodobljeno zgibanko Kako bi ravnali v primeru jedrske nesreče, ki jo bodo po pošti prejela gospodinjstva v desetkilometrskem pasu od krške nuklearke, prebivalce opozoriti, da morajo biti pripravljeni tudi na jedrske in radiološke nesreče, četudi je verjetnost, da do njih pride, zelo majhna, je še povedal But.

Kot je povedala predstavnica uprave za zaščito in reševanje Olga Andrejek, bodo v vaji, ki bo potekala danes med 9. in 16. ter jutri med 7. in 17. uro, sodelovali vsi vpleteni od Nek do države, občin Posavja in sosednjih občin.

Pri vaji, ki jo bodo izvajali s pomočjo nuklearkinega simulatorja, bo sodelovala tudi Uprava RS za jedrsko varnost, ki bo obveščala Mednarodno agencijo za atomsko energijo in pristojno hrvaško agencijo.

Sicer pa bo vaja potekala s podmeno izrednega dogodka v Neku, ki bo dosegel najvišjo oz. tretjo stopnjo nevarnosti. Njen scenarij predpostavlja še izgubo električnega napajanja in dodatno poslabšanje stanja, kar zahteva razglasitev splošne nevarnosti in z njo povezanih ukrepov, je še povedala Andrejkova.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava