Melaminova skupščina zavrnila predloga o dividendi in revizorju

26.11.2014 | 15:30

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Kočevje - Delničarji kemične tovarne Melamin so na današnji skupščini, ki jo je njena uprava sklicala na zahtevo delničarja oz. finančne družbe NFD Holding, zavrnili njena predloga o dividendah in revizorju. Bilančni dobiček družbe bo ostal nerazporejen, Melaminove posle pa bodo pregledali revizorji družbe Deloitte. Napovedanih je več izpodbojnih tožb.

Direktor Melamina Srečko Štefanič je za STA povedal, da sta izpodbojni tožbi poleg NFD Holdinga, ki je nekaj več kot 41-odstotni lastnik družbe in želi zaradi svojega slabega finančnega stanja svoj delež prodati, napovedali še družbi BPH in Omen.

Ljubljanski NFD Holding je predlagal, da se iz drugih rezerv iz dobička družbe v znesku nekaj več kot 168.000 evrov in nerazporejenega bilančnega dobička v znesku nekaj več kot 731.000 evrov delničarjem izplača dividende v znesku dva evra bruto na delnico.

Z drugim predlogom pa so želeli, da skupščina za posebnega revizorja imenuje ljubljansko družbo BDO Revizija, ki bi preverila vodenje vseh poslov Melamina z družbami Sinacta, Enoop, švicarskim Luga Audit & Consulting, Zenit-T, M1, O-Projekt in Intara ter z osebami, ki so povezane z njimi.

Ta bi morala z vidika ekonomičnosti, upravičenosti, ničnosti in morebitnega oškodovanja Melamina preveriti vse omenjene posle v zadnjih petih letih, je razvidno iz sklica skupščine.

Po skupščini je Štefanič dejal, da so se za nerazporejeni dobiček delničarji odločili že na avgustovski skupščini, novi predlog NFD Holdinga pa je bil po njegovih besedah protizakonit.

Glede revizije pa so delničarji danes pritrdili nasprotnemu predlogu švicarske družbe Luga Audit & Consulting, ki je za revizorja preteklega Melaminovega poslovanja namesto slovenske predlagala tujo in, kot menijo, nevtralno ter mednarodno priznano družbo Deloitte. Sicer pa je Štefanič potrdil, da je Deloitte že lani pregledal nekatere Melaminove domnevno sporne posle in v glavnem pritrdil upravi.

Po javno dostopnih podatkih je bila Melaminova prodaja v prvih devetih mesecih skoraj enaka primerljivi lanski in presega zastavljene cilje letošnjega poslovnega načrta.

Družba je v navedenem obdobju ustvarila 34,6 milijona evrov prihodkov oz. 0,3 odstotka manj kot v lanskih prvih devetih mesecih. Načrte svoje prodaje je presegla za dva odstotka. Skupna vrednost njenega izvoza je v naveden obdobju dosegla 30,5 milijona evrov, kar je 2,6 odstotka več kot primerljivem lanskem obdobju.

Njen devetmesečni čisti dobiček pred obdavčitvijo je dosegel 1,2 milijona evrov oz. 16,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. V osnovna sredstva pa so vložili 3,5 milijona evrov, je med drugim navedeno v devetmesečnem poročilu družbe.

Sicer si v Melaminu po nekoliko umirjenem zadnjem četrtletju ob koncu leta obetajo prodajo približno lanski, ko so prodali za približno 45 milijonov evrov, in nekoliko nižji dobiček od lanskih nekaj več kot 1,46 milijona evrov, je še povedal Štefanič.

Melamin približno 90 odstotkov svoje prodaje izvaža v 44 držav. Njihovi glavni trgi so v Evropski uniji oz. Italija, Nemčija, Poljska in Francija, izven EU pa Rusija, Indija in Turčija. Bolj kot ozemeljsko se nameravajo širiti znotraj svoje panoge in povečevati svoj tržni delež znotraj lakarske in gumarske industrije. Zaposlujejo približno 190 ljudi.

O kočevskem podjetju poročamo tudi v novi, jutrišnji številki Dolenjskega lista.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava