novice

Podpisali dogovor glede študentskega dela

27.11.2014 | 13:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: I. N., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: I. N., arhiv DL)

Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt so danes še pred sejo vlade, na kateri bodo predvidoma potrdili zakonske spremembe na področju študentskega dela, podpisali skupni dogovor. Minimalna urna postavka študentskega dela bo v višini 4,5 evra.

V dogovoru je zapisano, da študentsko delo ni le še ena izmed oblik dela, temveč je predvsem pomemben socialni korektiv za študente, ki brez študentskega dela ne bi mogli študirati. Nova ureditev začasnega in občasnega dela dijakov in študentov je začela nastajati v skladu z načelom vsako delo šteje. Primarni cilj sprememb je izenačevanje vseh oblik dela z namenom, da bi odpravili odstopanja na trgu dela, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predlagane spremembe po njihovih navedbah spreminjajo osnovni koncept študentskega dela. Dijakom in študentom bo prineslo nove socialne pravice zaradi plačevanja prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, s čimer bo študentsko delo končno sistemsko urejeno, so pojasnili na ministrstvu.

V pogajanjih med ŠOS in ministrstvom so uskladili kompromisne spremembe obstoječe ureditve, po katerih se od študentskega dela plačuje koncesijska dajatev v višini 16 odstotkov in dodatna koncesijska dajatev v višini dveh odstotkov. Od omenjene koncesijske dajatve v višini 16 odstotkov gre 8,4 odstotka za proračunski sklad ministrstva, 3,8 odstotka za ŠOS in 3,8 odstotka za posrednike.

V skladu z dogovorom se od študentskega dela za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačuje prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka, prispevek delojemalca pa po stopnji 15,5 odstotka.

Delodajalec od študentskega dela plačuje tudi prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53 odstotka ter prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka.

Glede na dogovor bo uvedena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra.

V interventnem zakonu bo navedeno, da se s 1. januarjem 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva, zniža z 8,4 odstotka na dva odstotka. Če bo padec celotnega denarnega obsega panoge študentskega dela glede na enako obdobje iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah manjši od 15 odstotkov, se ŠOS strinja, da se ureditev, veljavna za leto 2015, ohrani.

ŠOS in ministrstvo si bosta v skladu z dogovorom prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb zakona o dohodnini.

Vlada, ministrstvo in ŠOS so se zavezali, da bo v prvi polovici leta 2015 izveden razpis za vzpostavitev beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj, kot je predvideno v izvedbenem načrtu Jamstva za mlade za obdobje 2014-2015. S tem bosta zagotovljena javna veljavnost in priznavanje delovnih izkušenj, pridobljenih z začasnim in občasnim delom dijakov in študentov, so še zapisali na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava