dolenjska

Cerod 2 pred globokim breznom

27.11.2014 | 17:10 | B. B.

Cerod 2 pred globokim breznom
Cerod 2 pred globokim breznom
Cerod 2 pred globokim breznom

Novo mesto - »Novomeška občina bo vztrajala, da vlada projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema uvrsti v obstoječo finančno perspektivo in s tem zagotovi izvedbo prvih faz v letu 2015,« pravi novomeški župan Gregor Macedoni. V še precej bolj negotovem položaju pa je Cerod 2, ki bo, kot kaže, neslavno propadel, občini pa bo ob tem nakopal še kup stroškov.

»Tudi če odločbe o sofinanciranju hidravličnih izboljšav ne bomo dobili, moramo zaradi naših občanov in gospodarstva v letu 2015 začeti vsaj s prvo fazo. Predvidevam, da se bomo to dogovorili tudi z drugimi občinami, ki so partnerice v projektu, in da bomo skupaj zagotovili sredstva vsaj za začetek prve faze. Ta zajema gradnjo vodarn na vodnih zajetjih, ki bosta zagotavljali membransko filtracijo, s čimer bi rešili težavo s prekuhavanjem vode,« je na svoji prvi novinarski konferenci v vlogi župana povedal Macedoni.

»Tudi če začnemo projekt izvajati z lastnim denarjem, imamo zagotovila vlade, da bo ta vložek upravičen strošek in prednostni projekt v naslednji perspektivi, kar pomeni, da bomo te stroške lahko dobili sofinancirane,« poudarja Macedoni.

Regijske zdrahe

Še precej večja zagata, s katero se srečuje novi novomeški župan, pa je regijski center za ravnanje z odpadki (Cerod) oziroma 30 milijonov vreden projekt Cerod 2, s katerim bi na deponiji v Leskovcu uredili mehansko in biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov.

»Pri projektu Cerod 2 zamujamo roke za pridobitev okoljevarstvenega (OVD) in gradbenega dovoljenja. Ministrstvo nas je zato obvestilo, da zaradi tega pogodba o sofinanciranju ne velja več.«

Pogodba o sofinanciranju določa, da bi morali OVD za Cerod 2 pridobiti do sredine julija. Vlogo so na agencijo za okolje (ARSO) oddali v začetku junija, a odločbe še nimajo. »Zapletlo se je, ko sta hotela Civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje ter družba Kostak, ki je v pretežni lasti občine Krško, pridobiti statusa stranke v postopku. Njihova vloga je bila zavrnjena, pred dnevi pa je ministrstvo končno zavrnilo tudi njihovo pritožbo na odločbo. A vmes so minili trije meseci. Nenavadno je, da isti organ, ki nam na eni strani odpoveduje veljavnost pogodbe o sofinanciranju, na drugi tako dolgo rešuje vloge, ki so izdajo OVD podaljševale. A to še ni vse. ARSO lahko zdaj sicer nadaljuje postopek, a zgodbe s pritožbami se lahko ponovijo tudi po izdaji OVD in potem spet v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja,« opozarja Macedoni.

Milijonska škoda?

Če se bo to res zgodilo in se bo postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja zavlekel za še nekaj mesecev, bo projekt padel v vodo. Če ga želijo končati do konca leta 2015, ko se izteče zadnji rok za sofinanciranje, morajo obrat za obdelavo odpadkov začeti graditi najkasneje februarja. Če projekt propade, bomo škodo šteli v milijonih evrov. Pridobivanje dokumentacije je vredno dobra dva milijona, teh stroškov pa, če projekt pade, ne bo sofinanciral nihče.

»Zdaj smo v zelo težki situaciji. Na sestanku z župani občin, ki so vključene v projekt, smo se dogovorili, da natančno opredelimo tveganja, zmagovalcev pa v tej zgodbi ne bo več,« pravi Macedoni.

Povedal je še, da je v teh dneh z mesta člana nadzornega odbora Ceroda odstopil novomeški predstavnik Srečko Vovko. »Predlagali smo novega člana, in sicer Francija Strajnarja, predsednika uprave NFD Holdinga, ki je strokovnjak na področju korporativnega upravljanja. Ob tem smo družbenicam še predlagali, da za obdobje nekaj mesecev imenujemo prokurista Albina Kregarja, in sicer z namenom izboljšanja upravljanja in zmanjšanja tveganja pri izvajanju za nas zelo pomembnega in hkrati bolečega projekta Cerod 2.«

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Gregor Macedoni o zagatah projekta Cerod II

Gregor Macedoni o projektu hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema

Gregor Macedoni o novoustanovljenem Urbanističnem svetu

Komentarji (3)

28.11.2014OceniBrusničan 
Če ga bodo še naprej biksal bomo naredili zaporo. Glede 30 mio sem pa prepričan, da bo šlo najmanj polovica v privatne žepe.
28.11.2014Ocenikompostarna  
in kakšno znanje ima gospod iz NFD (valantovega ) holdinga ,iz predelave odpadkov kompostiranja in znanje o potrebni opremi . Že v začetku gradnje CERODa je bil del opreme -izbrane - za sortiranje in tudi kompostiranje preplačan za več kot 30% glede na dano ponudbo ene največje firme iz Nemčije . vendar v ponudbi ni bilo ''rezerve '' v ceni ''
29.11.2014OceniKadrovanje 
Začelo se je kadrovanje na Cerodu, prva imena že prihajajo, SLS očitno še zelo dobro drži pozicijo, pojavlja se nov prokurist iz navidezno nevtralnega področja, ki pa je zopet v ozadju SLS.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava