posavje

Izbirajo naj prostovoljca in prostovoljsko organizacijo

28.11.2014 | 19:00 | M. M., foto: občina Krško

MT Podbočje

MT Podbočje

ZPM Krško

ZPM Krško

PGD Veliki Podlog

PGD Veliki Podlog

Krško - Občina Krško je v novembru objavila natečaj za »Naj prostovoljca« in »Naj prostovoljsko organizacijo« v letu 2014, na katerega so posamezne organizacije s področja prostovoljstva prijavile več kandidatov, ki so po njihovem mnenju v tem letu na tem področju prispevali največ. Občanke in občani imajo še do ponedeljka čas, da glasujejo za zmagovalca. Razglasili ju bodo na prireditvi ob prižigu lučk na novoletni jelki iz plastenk v Zatonu prihodnji petek ob 18.30.

V kategoriji za Naj prostovoljsko organizacijo lahko Krčani in Krčanke izbirajo med tremi, in sicer Zvezo prijateljev mladine Krško, Mladinsko točko Podbočje in Prostovoljnim gasilskim društvom Veliki Podlog.

Sonja Tomše

Sonja Tomše

Slavko Šribar

Slavko Šribar

Mateja Bogovič

Mateja Bogovič

Matej Humar

Matej Humar

Danijela Švajger

Danijela Švajger

ZPM Krško že 60 let deluje v dobro otrok, mladostnikov in družin. Je humanitarna, nestrankarska, društvena organizacija, ki združuje 11 društev prijateljev mladine, sodeluje z javnimi zavodi in organizacijami v Posavju.

MT Podbočje je skupni projekt KS Podbočje in Mladinskega centra Krško, njen namen pa je zagotavljanje dejavnosti za otroke in mlade v okolju, ki je od Krškega precej oddaljeno in tako nima dovolj priložnosti za vključevanje v tovrstne programe. Deset animatorjev - prostovoljcev se vseskozi trudi za dober program z različnimi izobraževalnimi, športnimi, ustvarjalnimi, družabnimi aktivnostmi, vsak petek in soboto popoldan v prostorih KS Podbočje.

PGD Veliki Podlog, ki je bilo ustanovljeno v letu 1928, v kraju ohranja in krepi zavest, da je biti gasilec ne samo čast, ampak tudi kulturno in humanitarno delo ter spodbuja otroke, da mislijo in delajo tudi za sočloveka. Za društvo, v katerem so zadnja leta mentorska mesta prevzeli Stane Baznik, Jože Požun, Tomaž Koretič in Nina Baznik, včlanjenih pa je 308 članov, je bilo najuspešnejše leto 2013, saj so njihovi tekmovalci z občinskih in regijskih tekmovanj prinesli kar trinajst pokalov

V kategoriji za Naj prostovoljca pa so organizacije predlagale Alojza Slavka Šribarja, Danijelo Švajger, Sonjo Tomše, Matejo Bogovič in Mateja Humarja.

Alojz Slavko Šribar za bogato delo na področju gasilstva uživa veliko spoštovanje in ugled, kar dokazujejo tudi številna gasilska ter druga priznanja in odlikovanja. Svoje življenje je posvetil gasilstvu, kjer se je v celoti razdajal. Povsod je bil uspešen in dosegal neverjetne uspehe tudi tam, kjer je moral odpravljati nastale težave. Do danes njegovo bogato znanje še naprej pomaga razvijati gasilstvo v društvu in tudi Gasilski zvezi Krško.

Danijela Švajger od leta 2003 dela kot prostovoljka v Mladinskem centru Krško in od leta 2004 v okviru LAS Brežice izvaja preventivne delavnice po šolah. V letošnjem in lanskem šolskem letu je opravljala delo izvajalke usposabljanja za nove prostovoljce, mentorice novim prostovoljcem ter izvajalke delavnic. S svojo predanostjo in vztrajanjem pri prostovoljnem delu je zgled številnim generacijam prostovoljcev, ki sodelujejo pri projektu Nam se rola brez drog in alkohola ter ostalih preventivni projektih mladinskega centra.

Sonja Tomše je aktivna na področju prostovoljnega dela v Domu starejših občanov Krško, kjer skoraj vsakodnevno izvaja različne delavnice ali pogovore s stanovalci doma, tako v skupini kot s posamezniki. Aktivna je tudi na področju dela z romskimi otroki, kjer vodi in izvaja delavnice mesečno ali večkrat v romskem naselju Kerinov grm v sodelovanju z ostalimi prostovoljkami Centra za socialno delo.

Mateja Bogovič je aktivna tako na področju prostovoljnega dela s starejšimi kot v varni hiši, kjer je z uporabnicami izvajala različne delavnice, v Kriznem centru za otroke in mladino, kjer je otrokom nudila učno pomoč, družabništvo, spremstvo idr. Obenem je učno pomoč nudila na terenu osebi s posebnimi potrebami ter mu tudi kasneje pomagala pri namestitvi v Varstveno delovni center Leskovec, mesečno ali večkrat izvaja delavnice – socialne igre z romskimi otroki v Kerinovem grmu z namenom izboljšanja medsebojne komunikacije.

Matej Humar deluje v okviru multimedijskega centra Posavje, kjer kot prostovoljec opravlja delo ozvočevalca koncertov, nudi pa tudi pomoč pri ostalih projektih. V okviru tehnike je odgovoren tudi za izposojo multimedijske opreme. Sodeluje tudi pri programu Medgeneracijski most, katerega glavna ideja je pomagati starejšim pri vsakodnevnih opravilih. Je izjemno samoiniciativen in zgled mladim, saj širi interes za prostovoljstvo.

Več informacij najdete tudi na občinski spletni strani, so sporočili iz občine Krško.

‹ nazaj

Komentarji (1)

29.11.2014Ocenimira 
G. Šribar si zasluži,nobeden drugi, npr. Švajgerjeva, če te sreča te niti ne pozdravi to tudi nekaj pove o človeku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava