dolenjska

Dokaj mirna seja se je na koncu razživela

28.11.2014 | 10:30 | Besedilo in fotografije: R. N.

Župan Franc Škufca

Župan Franc Škufca

Dokaj mirna seja se je na koncu razživela

Žužemberk - Že drugič v tem mesecu so se sestali žužemberški občinski svetniki, ki so imeli na dnevnem redu potrjevanje različnih delovnih teles občine, ena glavnih točk sinočnje seje pa je bila seznanitev svetnikov s proračunoma za naslednji dve leti.

Še pred tem je občinski svet potrdil mandat Idi Kastelic, ki je zaradi nezdružljivosti županske in svetniške funkcije zamenjala Franca Škufco. Župana bi sicer moral v svetniških klopeh naslediti naslednji z liste Razvojna lista Suhe krajine, to je Vlado Kostevc, a ker je zaposlen v občinski upravi in zato ne more biti svetnik, je mandat pripadel Kastelčevi.

Ta bi že lahko glasovala o proračunu za naslednji dve leti, vendar ker je šlo za prvo branje, so se svetniki samo seznanili s proračunoma. Tako občina za naslednje leto predvideva okoli 11,1 milijona evrov prihodkov in za okoli 630 tisočakov več odhodkov, medtem ko naj bi se v letu 2016 v občinsko blagajno steklo okoli 13,1 milijona evrov, okoli 60 tisoč evrov manj pa naj bi bilo odhodkov. »Proračun je velik predvsem zaradi suhokranjskega vodovoda, ki bo glavni projekt v naslednjih dveh letih,« je povedal župan Franc Škufca in dodal, da so ob pripravi proračuna upoštevali dejstvo, da država namerava zmanjšati sofinanciranje občin. »To bo za nas velik udarec. Veliko tega denarja smo vlagali tudi kot naš delež, saj je občina dolžna vlagati ob prispevku države ali Evrope. To je ta denar, ki smo ga namenjali za pomoč pri sofinanciranju projektov in nam bo najbolj manjkal,« je dejal.

V razpravi se je edini oglasil Dare Pucelj, ki je izpostavil, da bo morala občina zaradi tega, ker država ne bo več sofinancirala občinskih investicij, z občinskim denarjem ravnati racionalno in gospodarno. »Opazil sem, da v proračunu ni denarja za nujne posege v dvorano na Dvoru, kar se je obljubljalo. Mislim, da je prav, da o tem razmišljamo, gre za nekaj tisoč evrov, da dobi dvorana uporabno dovoljenje,« je med drugim izpostavil Pucelj in na koncu dejal, da bo najbolj vesel, če bo proračun realiziran.

Za razliko od prejšnjih je sinočnja seja potekala dokaj mirno. Vse do točke, ko so razpravljali o kandidatih za nadzorni odbor. V razpravi je Pucelj županu celo postavil ultimat, drugače bo občino prijavil upravni inšpekciji. Podrobneje pa v naslednji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (19)

sejazu-002
sejazu-003
sejazu-004
sejazu-005
sejazu-006
sejazu-007
sejazu-008
sejazu-009
sejazu-010
sejazu-011
sejazu-012
sejazu-013
sejazu-014
sejazu-015
sejazu-016
sejazu-017
sejazu-018
sejazu-019
sejazu-020

Komentarji (44)

28.11.2014OceniDare Pucelj 
Stavku novinarja "V razpravi je Pucelj županu celo postavil ultimat, drugače bo občino prijavil upravni inšpekciji" želim dodati pojasnilo, da bo bralcem jasno, zakaj sem g. županu postavil "ultimat". Že več kot šest mesecev mi Občina Žužemberk ne dovoli vpogleda v dokumentacijo Nadzornega odbora Občine Žužemberk iz obdobja 2010 – 2014. Obveznosti, ki jih Nadzornemu odboru določajo Zakon o lokalni samoupravi, Statut Občine Žužemberk, Poslovnik Nadzornega odbora Občine, Pravilnik o obveznih sestavinah poročila Nadzornega odbora in Pravilnik o notranjih kontrolah, ki ga je pred dobrim letom sprejel g. župan, so jasne. Odbor mora o ugotovitvah nadzora najmanj dvakrat letno poročati občinskemu svetu in po zaključku proračunskega leta pripraviti končno poročilo, ki ga pošlje nadzorovanemu organu, županu in Občinskemu svetu. In ta poročila so javna. Že več let Nadzorni odbor ne pošilja poročil Občinskemu svetu. Dopuščam možnost, da Nadzorni odbor pripravi predpisana poročila kot tudi dopuščam možnost, da ta poročila iz ne vem kakšnih vzrokov v nadaljevanju niso posredovana Občinskemu svetu. Kdo ve. Ta dvom bi lahko odpravil le vpogled v zahtevano dokumentacijo. Zaradi zavlačevanja Občine sem se po pomoč obrnil na Informacijskega pooblaščenca in ta mi je kot edino možno rešitev svetoval, da zadevo prijavim na Upravno inšpekcijo. Temu se želim izogniti, zato sem g. županu na seji Občinskega sveta postavil »ultimat«, da mi najkasneje do četrtka v občinskih prostorih omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo Nadzornega odbora, kajti v nasprotnem primeru bom zadevo prisiljen predati v reševanje Upravni inšpekciji in Informacijskemu pooblaščencu. Tega pa si ne želim. Od g. župana pričakujem, da mi bo brez kakršnih koli zadržkov omogočil dostop do zahtevane dokumentacije, če ni kaj skrivati pred očmi javnosti in Občinskega sveta kot najvišjega organa odločanja v Občini.
28.11.2014Oceniodgovornost 
Besedne zveze kot "sem se po pomoč obrnil", "v nasprotnem primeru bom zadevo prisiljen predati v reševanje Upravni inšpekciji" jasno kažejo na bolestni um tega ovaduha. darkec še vedno ni in nikoli ne bo prebolel, da ne bo nikoli župan, mogoče, bo, če ne bo drugih kandidatov enkrat postal predsednik gobarskega društva Trške njive. Njegovo ime in imena njegovih soovaduhov dobro poznajo državne inštitucije, kamor že vsa leta pošiljajo prijave, ovadbe in tako blatijo župana, občino in nas vse Suhokranjce. Zanimivo je, da darkec in podobno bolni tipi v vseh teh letih, ko so podali čez trideset ovadb, niso uspeli ničesar dokazati, porabili pa so veliko našega denarja, zato bomo zahtevali denar nazaj, pa tudi če bo šel bazen in še kaj, kar je naredil v času, ko je delal na občini, vsaj tako pravijo. Mogoče pa želi informacije da vidi, če ni nadzorni odbor kaj odkril v zvezi z gradnjo?Kdo bi vedel. Eden največjih, če ne največji škodljivec v občini bo sedaj za nagrado dobil še sejnine. Pa kam to pelje?
28.11.2014 1 (1) (0)Oceniče 
Če je občinski svet najvišji organ v občini . Zahtavana dokumentacija mora biti na raspolago vsem svetnikom oz.predstavnikom ljudstva .V nasprotnem primiru je to sam eno sranje.Tudi volitve so nepotrebne .
28.11.2014Ocenibo 
Zaradi fotokopiranja pa res ne bo propadla abčina .Strah je drugje, kako pa kaj škodljive pogodbe narod pa gor plača .Rzmire v slo so kritične .......
28.11.2014Oceniobcan 
Zupan, ko je prevzel zupanovanje v nasi obcini, si je najprej nabavil avtobuse, pa delavnice, pa kamijone, pa vrtino za vodo in se in se in zakaj je to kupil se ve. Zakaj bi ga prijavljali inspektorjem pustite ga . sluzben avto gre pa itak na alkoholne hlape tako da ni panike. Vse vduhu dobro za obcino.
28.11.2014Ocenikulk 
kulk je en avtobus pa kulk je kamion z prikolico pa minibus pa pa krat toliko je koliko .Fanj se mamo kolk majo pa delavci plače bi bilo ztanimivo vedet.
29.11.2014Oceniseri 
Zanima me kolk denarja so porabili darkec in podobno bolni tipi, ki jih omenja - odgovornost- , a vec kot sta dovzna bivsa podzupana obcini ? Odgovornost na delo ,mogoce bo denarja tolk da bodo zaceli z deli suhokranjski vodovod, kajti drzava zgleda da ne bo dala nic. Sicer pa slisim da so sami sposobni inzinirji na obcini zaposleni. Ostali svetniki pa tudi hvala bogu da hocjo delat dobro za obcino, naprimer Papezi , Brecel, pa zajcev Marko predlagam mu da se sestro nagovori, da priskoci na pomoc, in tako bi odpali Pucli, Zupancic, pa stranka SDS. Zajci reste ce se se kaj rest da. Le krka ve kako ziveli so ljudje.
29.11.2014 1 (1) (0)OceniJože Jože 
Bivša podžupana baje še nista vrnila okol 10.000 EUR ki sta jih dobila nezakonito. Predlagam, da ju župan za naslednja štiri leta imenuje za podžupana in naj to funkcijo opravljata zastonj in tako plačata dolg. Odgovornost, ti pa poskrb da ne bodo samo izračunal kolk dnarja je šlo za to kar pišeš ampak da napišejo tud, kdo je dal ovadbe in za kaj. V nasprotnem primeru pa utihen. Nakladaš ves čas eno in isto sej druzga itak ne znaš.
30.11.2014Ocenismihel 
V nedelskem dopoldnevu zanimiva vest: po novem letu zacetek projekta mrliska vezica v Smihelu. Koncno so izvoljeni pravi svetniki, da se bo tudi v Smihelu nekaj premaknilo. Pecjak je bil nemocen . Sedaj pa bo gospa svetnica sposobna. Vodila kar nekaj firm, sicer so prodanee ampak nic ne de,vazna je sposobnost.
30.11.2014Oceniajdovcek 
ha, ha ha, ko bi blo vsaj res.......sicer sedaj bo kmetistvo v perspektivi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava