dolenjska

MO NM: Proporcionalnosti v pretežni meri zadostili

28.11.2014 | 14:30 | B. B.

Boštjan Grobler (Foto: B. B.)

Boštjan Grobler (Foto: B. B.)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so včeraj potrdili predlog kadrovske komisije za sestavo enajstih delovnih teles novega občinskega sveta.

Imenovali niso le članov odbora za spremljanje položaja romske skupnosti, saj ta ni podala nobenega predloga za članstvo, niti ni za mesto v odboru kandidiral romski svetnik, ki mu to mesto pripada po zakonu.

Poleg romske komisije do popolnega konstituiranja občinskega sveta manjka še imenovanje članov nadzornega odbora (NO) občine. To bodo svetniki opravili na naslednji seji, ki bo 18. decembra, saj je kadrovska komisija po javnem pozivu za članstvo v NO prejela kar 32 kandidatur. »Obravnavali jih bomo na posebni seji. Po štirih urah zasedanja ne bi bilo pošteno do kandidatov, med katerimi je kar nekaj zelo kompetentnih oseb, da bi to imenovanje opravili z levo roko,« je pojasnil predsednik kadrovske komisije Boštjan Grobler.

Prišel Povh, odšel Dular

Na začetku seje so svetniki potrdili mandat Janezu Povhu, ki je v občinskem svetu zamenjal župana Gregorja Macedonija. Za LGM, ki je na volitvah v občinski svet osvojila tri svetniške mandate, je na četrtem mestu sicer kandidirala Sara Drašković, a se je ta mandatu odpovedala, saj bo od 1. decembra zaposlena v občinski upravi kot vodja županovega kabineta.

Zaradi iste nezdružljivosti funkcij, dela v občinski upravi, je z mesta svetnika odstopil Miloš Dular. Nekdanji svetovalec župana Alojzija Muhiča se je namreč nekaj dni pred volitvami na občini zaposlil za nedoločen čas, in sicer kot sekretar za promet v uradu za gospodarske javne službe, okolje in promet. Dular je bil v svet izvoljen s preferenčnimi glasovi,  izpraznjen sedež pa bo predvidoma zasedel nosilec liste SNS Matjaž Engl.

Za 99 mest v delovnih telesih je kadrovska komisija prejela 123 kandidatur, od tega 59 svetniških in 64 nesvetniških. Svet je na koncu imenoval 90 članov (manjka še romska komisija).

Največ mest v odborih je zasedla SDS (14), ki je na volitvah dobila 11,53 odst. glasov oz 4 svetniške sedeže. Sledijo SMC (10 članov, 3 svetniki, 10,18 odst.), LGM (10 članov, 3 svetniki, 9,82 odst.), LIK (10 članov, 3 svetniki, 8,11 odst.), SLS (7 članov, 3 svetniki, 9,01 odst.), DeSUS (7 članov, 2 svetnika, 7,54 odst.), Solidarnost (7 članov, 2 svetnika, 6,83 odst.), LGS (7 članov, 2 svetnika, 6,09 odst.), SD (3 člani, 1 svetnica, 5,00 odst.), NSi (3 člani, 1 svetnik, 4,04 odst.),  ZZD (3 člani, 1 svetnik, 3,37 odst.),  SNS (3 člani, 1 svetnik, 2,72 odst.), SZV (2 člana, 1 svetnik 4,93 odst.), ZaNM (2 člana, 1 svetnik, 3,07 odst.), Jiri Volt (2 člana, 1 svetnik, 2,67 odst.).

Opozicija je od 90 sedežev v 11 odborih in komisijah zasedla 62 mest, koalicija pa 28. Z drugimi besedami, koalicijska, ki z 19 svetniki predstavlja 65,52 odst. občinskega sveta, je zasedla 68,89 odst. mest v delovnih telesih, opoziciji z 10 svetniki (34,48 odst. občinskega sveta) pa je pripadlo 31,11 odst. sedežev v delovnih telesih.

Pravila bi bila dobrodošla

Proporcionalnost pri imenovanju članov delovnih teles, ki sta jo napovedovala župan in koalicija, je torej v precejšnji meri dosežena. Uroš Lubej (Solidarnost) je ob tem vseeno predlagal, da bi bodočemu občinskemu svetu olajšali konstituiranja, in sicer tako, da bi dorekli pravila imenovanja članov komisij in odborov, s katerimi bi zagotovili pravično zastopanost volje volivcev v delovnih telesih.

»Razmerje je sicer bolj uravnoteženo kot v prejšnjih mandatih, največje nesorazmerje pa je pri predsedniških mestih. Moti me, da bo najmočnejša stranka, ki je na volitvah dobila 11,5 odst. glasov (SDS, op. a.), dobila predsednika v četrtini odborov. Očitno ni bilo dovolj poguma, da bi se samoomejili. Predlagam, da poiščemo način in to vnesemo v poslovnik, da večina v bodoče ne bo več v skušnjavi, da zlorabi svojo moč.«

SESTAVA DELOVNIH TELES OBČINSKEGA SVETA

Komisija za statut in poslovnik:

Nina Jakovljević (predsednica, predlagatelj Solidarnost),
Marko Dvornik (NSi),
Eva Filej Rudman (SDS),
Stanislav Galič (LIK),
dr. Janez Povh (LGM),
Borut Škerlj (SMC),
Martina Vrhovnik (SLS).

Komisija za medobčinsko in mednarodno sodelovanje:

Marjanca Trščinar Antić (predsednica, SDS),
mag. Franc Bačar (SLS),
Polona Kukec (LGM),
Boris Potočar (SD),
Matjaž Smodiš (LIK),
Borut Škerlj (SMC),
Alina Špec (SMC).

Komisija za priznanja in nagrade:

mag. Bojan Kekec (predsednik, SDS),
Ana Bilbija (DeSUS),
dr. Milena Kramar Zupan (SD),
Slavko Matko (ZZD),
dr. Janez Povh (LGM),
Igor Povž (LGS),
Vesna Vesel (LIK).

Komisija za vloge in pritožbe:

Mateja Kovačič (predsednica, SMC),
Slavko Gegič (ZaNM),
dr. Janez Povh (LGM),
Eva Filej Rudman (SDS),
Brane Vojko (LGS),
Martin Kambič (SLS),
Klementina Zeme (LIK).

Odbor za družbene dejavnosti:

Dušan Kaplan (predsednik, SZV),
mag. Franc Bačar (SLS),
Jerca Božič Kranjec (LIK),
Nežka Ivanetič (DeSUS),
jasna Kos Plantan (LGM),
Uroš Lubej (Solidarnost),
Peter Medvešček (NSi),
Marjanca Trščinar Antič (SDS),
Jiri Volt (Jiri Volt).

Odbor za okolje in prostor:

Alojz Kobe (predsednik, LGS),
mag. Miroslav Berger (DeSUS),
Tomaž Golob (Solidarnost),
Gregor Klemenčič (SDS),
Peter Kostrevc (SDS),
Bojan Košmerl (LIK),
Goran Mlakar (LGM),
Slavko Matko (ZZD),
Borut Škerlj (SMC).

Odbor za komunalo in promet:

Gregor Klemenčič (predsednik, SDS),
mag. Franc Bačar (SLS),
Mateja Kovačič (SMC),
Tomaž Levičar (ZaNM),
Jože Miklič (DeSUS),
Alenka Papež (LGS),
Istok Zorko (SDS),
??? (SNS)*.

Odbor za lokalno samoupravo:

Stanislav Galič (predsednik, LIK),
Nina Jakovljević (Solidarnost),
Simon Judež (SDS),
Ksenja Lorber (SMC),
Darja Marjanovič (LGM),
Slavko Matko (ZZD),
Janez Murn (LGS),
Adolf Zupan (DeSUS),
??? (SNS)*.

Odbor za davčno politiko proračun in finance:

Vesna Vesel (predsednik, LIK),
Maja Bašelj (SDS),
mag. Miroslav Berger (DeSUS),
dr. Milena Kramar Zupan (SD),
Uroš Lubej (Solidarnost),
Aljaž Novak (SMC),
Matjaž Papež (Jiri Volt)
Miro Škufca (LGS),
mag. Renata Zupančič (LGM).

Odbor za gospodarstvo:

Mag. Adolf Zupan (predsednik, DeSUS),
Nina Jakovljević (Solidarnost),
Martin Kambič (SLS),
Branko Kovač (LGS),
Janez Planinšek (LIK),
Andrej Redek (SDS),
mag. Mojca Špec Potočar (SMC),
Marko Zajc (LGM),
??? (SNS)*.

Odbor za mladino:

Marko Dvornik (predsednik, NSi),
Ika Habjan (SD),
Martin Kambič (SLS),
Dušan Kaplan (SZV),
Simon Lukšič (SDS),
dr. Janez Povh (LGM),
Matjaž Smodiš (LIK),
Robert Strajnar (SMC),
Maja Žunič Fabjančič (Solidarnost).

* SNS je za člana predlagala Miloša Dularja, a je članstvo v odboru nezdružljivo z zaposlitvijo v občinski upravi. Člana odbora bo SNS izbrala naknadno.

‹ nazaj

Komentarji (33)

28.11.2014 7 (8) (1)OceniNovomeščan 
Bravo! Številni novi obrazi! Stara ekipa tudi v novih odborih neokrnjena (Kramarjeva, Špecova, Vrhovnikova, Kambič, Zupan, Berger,...) Manjkata le še Turk in Borut Novak.
28.11.2014 4 (4) (0)Ocenianka 
"Pravila bi bila dobrodošla". JA PRAVILA BI BILA DOBRODOŠLA!. Tistim, ki so odgovorni za RIC, CEROD, PORTOVAL, nepitno vodo, BI MORALI POBRATI VSE PREMOŽENJE ne pa da se gospoda še naprej bogato krmi iz občinskih podjetij in občinskega proračuna.
28.11.2014 5 (5) (0)OceniMitja 
Mene predvsem zanima, gdaj se bodo začel ukvarjat s konkretnimi zadevami. Gdaj se bo kaj ukrenilo v zvezi z neznosnim smradom iz Ceroda. Pred volitvami so Kramarjeva, Macedoni in Špecova razlagali kako bodo v 14 dneh vse uredili, da ne bo več smrdelo. Pa so si v 2 mesecih samo lepo razdelili stolčke na obljube so pa pozabili.
28.11.2014 4 (4) (0)OceniNande 
Čestitke! Naj začnejo čim prej delati. Ne vem pa kako bo nova ekipa naredila red če na odgovorna mesta postavljajo osebe, ki so občino v zadnjih osmih letih pripeljali do razsula?
28.11.2014OceniNM 
zelo premišljeno napisan članek, od besede do besede, da ugotoviš, kdo približno je v koaliciji. Zdaj pa na plan z besedo še DL: kdo je koalicija in kdo so podžupani?
28.11.2014Ocenilepo 
zelo lepo je Kekec poskrbel za sestro in ANtičevo. Poleg svetniških mest še več mest v odborih.
28.11.2014Ocenietičnost 
Ko pomislim, da se hranijo iz mojih davkov in davkov ostalih Novomeščanov...Ob vseh bajnih plačah in dohodkih bi se pa ja lahko odrekli kaki sejnini, saj delajo le v dobro NM, a ne? Za svoje službice pa so vsi poskrbeli.
28.11.2014 1 (1) (0)OceniČestitke  
SDS v koaliciji s Solidarnostjo - Urošem Lubejem. Bravo! Lubej zrušil Janšo, potem avtobus Veseli Janez, zdaj odbori - plačano kot se šika. Kučanovi dobro plačujejo.
28.11.2014Ocenitako je to 
Janša leta 2009 o tem, "da so posobnosti Golobičevega pajaca Lubeja pač omejene". V NM pač ne. http://www.sds.si/news/12679
28.11.2014Oceniso imeli prav očitno 
http://www.dnevnik.si/slovenija/dolenjska/izkljucen-iz-sds-ker-je-podpiral-ljudsko-vstajo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava