posavje

Odprli energetsko sanirano osnovno šolo v Brestanici

29.11.2014 | 10:15 | M. K.

OŠ Brestanica po zaključku obnove

OŠ Brestanica po zaključku obnove

Odprli energetsko sanirano osnovno šolo v Brestanici
Odprli energetsko sanirano osnovno šolo v Brestanici
Odprli energetsko sanirano osnovno šolo v Brestanici

Brestanica - Učitelji in učenci, starši in krajani Brestanice so se v okviru dneva šole ter ob 240-letnici trivialke v kraju veselili odprtja energetsko obnovljene osnovne šole Adama Bohoriča, sporočajo s krške občine. Kot je ob tem poudaril župan Miran Stanko, bo z obnovo v brestaniški šoli delo in učenje prijetnejše, že kmalu pa se bodo pokazali tudi prvi učinki pri prihranku energije. Pogodbena vrednost investicije znaša 860.000 evrov, pri tem pa pričakujejo, da bodo s strani evropskega kohezijskega sklada države prejeli 588.000 evrov, skupni strošek občine bo znašal 273.000 evrov.

Objekt OŠ Adama Bohoriča Brestanica je bil zgrajen v letu 1966, potem pa v letu 1980 obnovljen, dozidan je bil južni prizidek z jedilnico, kuhinjo in prostori glasbene učilnice, leta 1992 pa je bila dograjena še telovadnica. Energetska sanacija, ki bo omogočila prihranke energije okoli 365 MWh na leto, je vključevala izvedbo fasade s toplotno izolacijo, zamenjavo oken in vrat, izolacijo podstrešja in tal, vgradnjo novega prezračevalnega sistema, zamenjavo strehe in statično sanacijo. Po razpisu ministrstva je namreč ministrstvo za obrambo opravilo pregled potresne ogroženosti javnih objektov in za obstoječo stavbo ugotovilo, da ne ustreza sedaj veljavnim standardom. Predlagali so, da se sočasno z energetsko sanacijo izvedejo tudi nove horizontalne vezi.

Težave zaradi Begrada

Potem ko je Občina Krško konec aprila objavila javno naročilo za gradbena dela v okviru energetske sanacije osnovne šole v Brestanici, je bila za najugodnejšega ponudnika izbrana družba Begrad, s katero je občina junija podpisala pogodbo, vendar je izvajalec že julija odstopil od pogodbe. Zato je Občina Krško morala razpis ponoviti, po katerem je dela konec avgusta nadaljevalo podjetje SL-inženiring, nadzor je izvajal Mprojekt, projektno dokumentacijo pa je izdelalo podjetje Esplanada iz Šentruperta. Dela so bila v roku, do konca oktobra končana. V vmesnem času je pouk potekal na nadomestnih lokacijah v prostorih krajevne skupnosti, župnišča in gasilskega doma, še sporočajo z Občine Krško.

V okviru dogodka od odprtje prenovljene šole je Silvester Lopatič iz podjetja SL-inženiring društvu Sožitje Krško izročil bon v vrednosti 1800 evrov, ki ga je prevzel Danijel Mižigoj. Na novoletnem bazarju pa so učenke in učenci za šolski sklad do danes zbrali nekaj manj kot 800 evrov, prodaja izdelkov pa še ni zaključena.

Zvočni zapisi

Miran Stanko: Potrebna je tudi notranja obnova OŠ Brestanica

‹ nazaj

Galerija (18)

sola-brestanica-01
sola-brestanica-02
sola-brestanica-03
sola-brestanica-04
sola-brestanica-05
sola-brestanica-06
sola-brestanica-07
sola-brestanica-08
sola-brestanica-09
sola-brestanica-10
sola-brestanica-11
sola-brestanica-12
sola-brestanica-13
sola-brestanica-14
sola-brestanica-15
sola-brestanica-16
sola-brestanica-17
sola-brestanica-18

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava