kočevsko-ribniško

Odprli hidropostajo v Jelenji vasi

8.12.2014 | 11:10 | M. M.

Otvoritveni trak so prerezali podžupanja občine Kočevje Lilijana Štefanič, direktor podjetja Hydrovod Antun Gašparac ter vaščan Vinko Pešelj. (Foto: občina Kočevje)

Otvoritveni trak so prerezali podžupanja občine Kočevje Lilijana Štefanič, direktor podjetja Hydrovod Antun Gašparac ter vaščan Vinko Pešelj. (Foto: občina Kočevje)

Kočevje - S prerezom traku so nedavno dali v uporabo hidropostajo v Jelenji vasi. Ob otvoritvi so v Hydrovodu zapisali, da je vodovodni sistem Predgrad – Dol eden bolj zahtevnih ter hkrati tudi eden najstarejših vodvodnih sistemov. S posodobitvijo so 81 prebivalcem tega odročnega območja omogočili dotok vode z normalnim obratovalnim tlakom v omrežju.

Kot so sporočili iz kočevske občine, se voda zajema iz globinske vrtine, ki se nahaja ob cesti Dol – Laze, približno 1,5 km od Dola, na nadmorski višini 190 m. Od tam se voda črpa v vodohran Dol, ki se nahaja na nadmorski višini 236 m, iz njega pa se oskrbujejo nižje ležeče vasi ob reki Kolpi, ter vodohran Kovača vas, ki se nahaja na nadmorski višini 422 m, iz katerega se s pitno vodo oskrbujejo višje ležeče vasi Poljanske doline. Posebnost tega vodovoda je v tem, da je to medobčinski vodovod, saj pokriva tudi del občine Črnomelj (KS Stari trg ob Kolpi). Za ta namen so bili v preteklosti zgrajeni trije kraki vodovoda, in sicer od Jelenje vasi v smeri Zagozdca ter Gornje in Dolnje Podgore, od vodohrana Kovača vas do Starega trga ter od Dola v smeri Prelesja, Sodevcev in Radencev.

Vodovodni sistem Predgrad – Dol je tudi eden naših najstarejših vodovodnih sistemov. Zgrajen je bil sredi petdesetih let prejšnjega stoletja in se je v nadaljevanju fazno dograjeval vse do leta 1999, ko je bil zanj zagotovljen novi (sedanji) vodni vir, ki omogoča oskrbo vseh porabnikov tega sistema z dovolj velikimi količinami kakovostne pitne vode. Zgrajen je bil tudi sistem daljinskega spremljanja in upravljanja s tem vodovodnim sistemom. Od takrat razvoj oziroma rekonstrukcija sistema poteka v okviru finančnih zmožnosti. Velja omeniti pomembno obnovo sistema v letih 2008 in 2009, ko so bile vgrajene nove cevi iz ductilne litine v Predgradu in Starem trgu,ter poseg iz leta 2011, ko je bil obnovljen cevovod med Predgradom in Jelenjo vasjo. Kljub tem izboljšavam so imeli prebivalci vasi Jelenja vas, Zagradec, Spodnja in Zgornja Podgora zaradi svoje višinske lege relativno nizke pritiske v omrežju, ki niso omogočali normalnega standarda oskrbe s pitno vodo. Zaradi tega je z njihove strani prišla pobuda, da bi odpravili to težavo. Občina Kočevje je prošnjo prebivalcev Jelenje vasi upoštevala v proračunu za leto 2014. Nalogo so zaupali javnemu podjetju Hydrovod, ki je pripravilo tehnično rešitev, vse potrebne načrte, izračune in popise del ter tudi izvedlo vsa potrebna dela na terenu. Vrednost izvedenih del je znašala cca. 42.000 evrov in je zajemala postavitev hidropostaje, izvedbo vseh vodovodnih povezav z obstoječim omrežjem, izvedbo vseh zemeljskih del, vključno s sanacijo asfaltnih površin na cestišču, zagotovitev elektro priključka ter zagotovitev telemetrijske povezave s sedežem upravljavca oziroma zagotovitev daljinskega prenosa podatkov. Nova hidropostaja je poskrbela za višje obratovalne tlake v omrežju, kar pomeni, da imajo porabniki normalen standard oskrbe s pitno vodo, hkrati pa je zagotovljena tudi višja požarna varnost. Naprava poskusno deluje že nekaj časa brez težav, prvi odzivi porabnikov pa so izredno pozitivni.

Hydrovod izvaja dejavnost oskrbe s pitno vodo na območju občine Kočevje z dvanajstimi ločenimi vodovodnimi sistemi. Osnovni vzroki za to so velika površina, na kateri se izvaja dejavnost (555,4 km2), velika razgibanost terena (najnižja in najvišja oskrbovalna kota se medsebojno višinsko razlikujeta za približno 550 m) ter redka poseljenost, saj v 74 naseljih živi 16.558 prebivalcev. Upravljanje večjega števila ločenih vodovodnih sistemov je za upravljavca vodovoda dosti manj ugodno kot upravljanje z enim sistemom. Poleg večjih stroškov, ki z obstojem večjega števila sistemov nastajajo, je tudi težje zagotoviti varnost in stalnost oskrbe s pitno vodo. Brez medsebojnega povezovanja nekaterih vodovodov, kar so izvedli v preteklosti, bi bilo število vodovodnih sistemov še večje, in stroški, povezani z njihovim vzdrževanjem in obratovanjem, temu primerno višji, so še zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava