novice

Dokončen umik predloga davka na sladke pijače

12.12.2014 | 09:45 | STA, M. M.

Foto: J. S., arhiv DL

Foto: J. S., arhiv DL

Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji dokončno sklenila, da iz nabora ukrepov, ki jih namerava za povečanje proračunskih prihodkov vključiti v spremembe proračuna za leto 2015, umakne posebno trošarino na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah. Predloga rebalansa sicer še ni sprejela, napoveduje ga sredi januarja.

Z obdavčitvijo sladkih pijač je vlada načrtovala dodatnih 4,7 milijona evrov proračunskih prihodkov letno, sicer pa je kot pomemben cilj nove dajatve izpostavljala upočasnitev rasti porabe sladkih brezalkoholnih pijač. S tem naj bi prispevali k manjšemu vnosu enostavnih in prostih sladkorjev v prehrano ljudi, dolgoročno pa k izboljšanju zdravstvenega stanja predvsem mlajše populacije, ki v pretežni meri posega po teh pijačah.

Z umikom predloga obdavčitve sladkih pijač so po burnem odzivu v gospodarstvu že v torek soglašali vodilni v koalicijskih strankah, včeraj pa je tako sklenila tudi vlada. Ob tem je ministrstvu za zdravje naložila, da do 15. marca 2015 pripravi resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, so po sporočili s finančnega ministrstva.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava