Za rojstni dan nova pištola REX ZERO 1, sad njihovega dela

13.12.2014 | 07:55

NOve proizvodno-skladiščne prostore sta odprla - s prerezom traku - Ivan Kralj in delavec z najdaljšim stažem Rudi Levstik.

NOve proizvodno-skladiščne prostore sta odprla - s prerezom traku - Ivan Kralj in delavec z najdaljšim stažem Rudi Levstik.

Šentjernej - Arex, ki velja za enega največjih proizvajalcev izdelkov za obrambno industrijo pri nas, in ima uradni naziv proizvodnja orodij, naprav in storitve d.o.o. Šentjernej, je včeraj proslavil 20-letnico obstoja. Podjetje, ki se je razvilo iz orodjarskega oddelka bivše Iskre, je ne le eno najpomembnejših v šentjernejski občini, ampak igra pomembno vlogo v slovenskem in svetovnem merilu. Je namreč zelo izvozno usmerjeno – preko 85 odstotkov izdelkov izvažajo, v glavnem v države EU, pa tudi na ameriški trg – in tudi praznovanja 20. rojstnega dne se je udeležilo mnogo partnerjev iz kar 35 držav sveta.

Ivan Kralj

Ivan Kralj

Nova Arexova pištola

Nova Arexova pištola

Ob jubileju so odprli novo proizvodno halo in predstavili zaključek del na skladiščnih prostorih za specialne izdelke, kot sta smodnik in municija . Direktor in lastnik podjetja Ivan Kralj je zadovoljen, da je gradnja dobro in hitro uspela kljub vremenskim neprilikam, »saj so ti prostori za nas izrednega pomena, ker smo podjetje z namensko proizvodnjo, potrebujemo posebno zaščitno in nimamo možnosti transporta. Investicija s skladišči nas je stala okrog milijon evrov,« je povedal Kralj, ki v Arexu zaposluje okrog 90 delavcev, kakih 50 pa jih dela v kooperaciji z njimi.

V podjetju poleg Ivana Kralja delujejo tudi vsi trije njegovi sinovi: Miha, Gašper in Grega.

Glavna dejavnost podjetja je obrambni program, zlasti izdelki, ki rešujejo življenja vojaškim in specialnim enotam. Letos so še posebej veseli, da se lahko pohvalijo z novo pištolo, ki je prav vsa sad njihovega dela in predstavlja dodano vrednost podjetja. Imenuje se REX ZERO 1 in kot je povedal Grega Kralj (eden od treh direktorjevih sinov, zaposlenih v družinskem podjetju), projektni vodja v Arexu, so s serijsko proizvodnjo začeli letos poleti, pištola pa je v prodaji od oktobra. V osnovi je načrtovana kot službeno policijsko - vojaško orožje in upajo, da jo bo uporabljala tudi Slovenska vojska. Ta zdaj testira 30 njihovih izdelkov. Kot pravi Grega, bodo novo izdelke razvijali naprej: ostrostrelsko puško, mitraljez …

Za rojstni dan nova pištola REX ZERO 1, sad njihovega dela

Podjetje, ki spada v kovinsko-predelovalno panogo, njihova dejavnost pa je proizvodnja različnih izdelkov iz kovine, plastike in tekstila, ki deluje tudi za avtomobilsko industrijo in je dobavitelj novomeškemu Revozu, Adrii Mobil in še drugim manjšim podjetjem, posluje pozitivno. Kot pravi Ivan Kralj, so v fazi investicijskega vzpona in tudi po prometu, letos so že na novo zaposlovali in tako načrtujejo tudi za naprej. »Ves čas je treba biti v stiku z novimi izdelki, slediti trendom, razvoju, iskati nove poti in načine,« pravi Kralj.

Za rojstni dan nova pištola REX ZERO 1, sad njihovega dela

Šentjernejski župan Radko Luzar, ki je čestital Arexu ob 20. letu delovanja, je vesel, da imajo v občini taka perspektivna podjetja, ki so tehnološko inovativno in razvojno naravnana, »kar je ključ za uspeh, gotovo pa je zelo pomembno, da Arex zagotavlja tudi veliko delovnih mest.« Pohvalnih besed o podjetju je bil Žare Henigman, načelnik kadrovske službe Generalštaba Slovenske vojske, ki je povedal, da so Arexovo novo pištolo že predstavljali javnosti na nedavnih dnevih odprtih vrat novomeške Vojašnice Franca Uršiča.

Na slovesnosti ob 20-letnici so si gostje ogledali vajo s prikazom izdelkov podjetja Arex – namišljen teroristični napad, v katerem so sodelovali tudi psi - zanimiv je bil prelet športnih letal novoustanovljenega Letalskega kluba Ikar Šentjernej. V kulturnem programu so nastopili: folklorna skupina OŠ Šentjernej Šentlora ter Šentjernejski oktet.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (5)

13.12.2014OceniFranc 
Odlično. Samo pazite, da ne bodo romi ugotovili kje je prost vstop. Taka proizvodnja je za odgovorne in poštene ljudi. Drugi je boljše, da le opazujemo. Smodnika pa čim manj okoli, da ne bo primera kot v Lj ali KIK...
13.12.2014OceniNande 
Nas Rome narbul zanima ce pastola tud za ovinkom strela??
14.12.2014Ocenihot miki 
lej no,lej...pa so nove službe...treba se vrnit nazaj v to občino,vsaj službe imajo,Nande,ta ni huda za tebe,v ovinku jo boš lahko prehitel če boš bil hiter
14.12.2014Ocenikomunalni prispevek 
A je bil komunalni prispevek za to gradnjo plačan? Striček Supervizor pravi, da je šel tok denarčka letos iz smeri Občina Šentjernej v Arex, kar je ravno obratno kot bi človek pričakoval... marsikaj se govori...
14.12.2014–1   (1)   (2)   OceniSUPERVIZOR 
Supervizor (hvala Klemenčiču za to) pravi tudi,da je skupina AREX od države v desetih letih prejela cca. 70 milijonov evrov.Ko vidiš na sliki med prisotnimi še takšne modele kot je ex Bratušek minister za obrambo JAKIČ.ki je bil proti Sloveniji me niti sam bog ne prepriča v poštenost vsega skupaj.Če je tako potem morajo imeti delavci v AREXU vsaj 1000 Evrov netto plače+božičnica+13 plača kot je to v uspešni KRKI. Glede te nove pokalice pa se postavlja še vprašanje kaj je z tisto "revolucionarno" plastično puško,ki naj bi bila najboljša na svetu in naj bi se z njo oborožil cel NATO pakt.KAj je s tem in koliko smo plačali za ta eksperiment???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava