dolenjska

Lov na Jezerskem za Marka usoden

13.12.2014 | 09:00 | J. A.

Marko je junija na Jezerskem že uplenil gamsa. (Foto: arhiv družine Gerdin)

Marko je junija na Jezerskem že uplenil gamsa. (Foto: arhiv družine Gerdin)

Jezersko, Čatež - Že včeraj smo poročali, da je bil četrtkov lov na gamsa na Virnikovem Grintavcu na Gorenjskem usoden za 46-letnega domačina Damjana Smrtnika in 50-letnega Čatežana Marka Gerdina ... »Kaj boš rinil v ta led, ostani raje doma,« je Slavka Gerdin s Čateža pri Trebnjem prepričevala svojega moža Marka, ko ji je ta v sredo zjutraj povedal, da s prijateljem lovcem odhaja na Jezersko. Kot že večkrat poprej so načrtovali, da bodo prespali v koči kolega Dolenjca in se z jezerskimi lovci odpravili na lov. Naslednji večer, ko so Gerdinovi čakali, da se Marko vrne domov, saj je imel naslednji dan službo, so namesto domačega obraza na vratih zagledali policista in kriminalista, ki sta prišla povedat, da je v četrtek na Virnikovem Grintovcu Marku in njegovemu vodniku Damjanu Smrtniku z Jezerskega spodrsnilo, kar je bilo usodno za oba. Slavka ni vedela, kako to, da druga dva lovca z Dolenjske nista šla na lov, meni, da sta se zavedala nevarnosti, ki jo predstavlja pomrznjena gora, njen mož pa je bil vedno neustrašen in to ga je stalo življenja.

Čatežani so šokirani nad novico, da jim je gora vzela sokrajana. (Foto: J. A.)

Čatežani so šokirani nad novico, da jim je gora vzela sokrajana. (Foto: J. A.)

Virnikov Grintovec je vzel življenje 46-letnega Damjana, očeta treh  otrok, in 50-letnega Marka, ki je zapustil 24-letnega sina Petra in  16-letno hčerko Lejo. (Foto: Drejc Karničar)

Virnikov Grintovec je vzel življenje 46-letnega Damjana, očeta treh otrok, in 50-letnega Marka, ki je zapustil 24-letnega sina Petra in 16-letno hčerko Lejo. (Foto: Drejc Karničar)

Marko je 17. novembra praznoval abrahama, na fotografiji mu lovski kolega Jože Štepec predaja darilo. (Foto: Brane Praznik)

Marko je 17. novembra praznoval abrahama, na fotografiji mu lovski kolega Jože Štepec predaja darilo. (Foto: Brane Praznik)

»O pogrešanih lovcih nas je obvestil gospod, ki živi najbližje Virnikovega Grintovca, njemu sta v četrtek, ko sta se odpravljala v goro, povedala, da si Gerdin želi upleniti gamsa. Ta gospod, ki nas je klical, je vedel, kam sta šla in vedel je, da se morata vrniti popoldne, ker bi moral Damjan otroke peljati v glasbeno šolo. Zdelo se mu je, da je nekaj narobe, ker ju pravi čas ni bilo v dolino,« pove predsednik Gorske reševalne službe Jezersko Drejc Karničar.

Iskalo ju je16 gorskih reševalcev

V iskalni akciji, ki se je začela okoli 16. ure, je sodelovalo 16 gorskih reševalcev in policist gorske policijske enote, uro in pol kasneje so ju našli. »Ugotovili so, da sta na kraju umrla zaradi hudih poškodb po več 100-metrskem zdrsu na zelo strmem in spolzkem brezpotju, po katerem sta hodila. Ugotovitve z ogleda in zbrana obvestila ne potrjujejo suma kaznivega dejanja oz. smrti v sumljivih okoliščinah,« so sporočili s kranjske policijske uprave in dodali, da so opozarjali, da je v gorah v jesenskem in zimskem času potrebna dodatna previdnost, saj je podlaga ponekod že zasnežena, lahko tudi zelo spolzka, še posebej na strmih predelih in lokacijah s travnato podlago ter odpadlim listjem.

Reševalna služba z Jezerskega je imela letos že izjemno veliko dela, sicer število intervencij bistveno ne presega povprečnega, ki se giblje okoli 10 na leto, letos jih je bilo 12, vendar pa so v tem letu zabeležili kar štiri smrtne žrtve, kar pa je katastrofa: »Poleg lovcev se je življenje v naših hribih izteklo še gozdarju in planincu samohodcu.«

»Zlasti v tem času odsvetujemo zadrževanje in pohodništvo po brezpotjih, ker s tem planinci zelo ogrožajo sebe, v nesreči pa tudi policiste in reševalce, ki takrat pomagajo. Na brezpotjih je žal pomoč pogosto tudi prepozna,« še opozarjajo kranjski policisti.

Kaj točno se je zgodilo Damjanu in Marku, ve le gora, Karničar je zatrdil, da je Damjan poti v tistem koncu zelo dobro poznal, omeni, da je teren, kjer se je pripetila nesreča, tudi sicer zelo nevaren, nizke temperature, pomrznjena trava in suh sneg pa so očitno botrovali usodnemu zdrsu. Predsednik jezerske gorske reševalne službe je Damjana tudi osebno zelo dobro poznal, saj sta na Jezerskem oba domačina. »Damjan je bil zelo navezan na to okolje, bil je pevec, pel je v cerkvenem zboru in svoji pevski skupini Jutro, dober tišler je bil, imel je svojo mizarsko delavnico, povezovalen človek, ki je vsem hotel pomagati. Tri majhne otroke je pustil,« žalostno reče Karničar.

Kot je povedal starešina Lovske družine Jezersko Dušan Šemrov, je bil Smrtnik njihov član že več kot 20 let. »Bil je dober lovec, prizadeven in vesten,« je dodal.

Tri desetletja med lovci

»Marko Gerdin je bil lovec od leta 1985, ves čas se je veliko izobraževal – naredil je izpit za lovskega čuvaja, tečaj za preglednika divjačine, za vodnika krvosledcev, pse je vzgajal tudi sam, bil je kinolog. Zadnjih osem let je bil gospodar lovišča Velika Loka,« je vedel povedati njegov lovski kolega Brane Praznik, ki je še posebej izpostavil, da nikoli ni odrekel pomoči ne sosedom, ne prijateljem niti ne znancem.

Da je bil pomemben član Lovske družine Velika Loka, je potrdil tudi starešina Marjan Urbančič. »Bil je najboljši med najboljšimi, vedno zraven, ko se je kaj delalo, sicer pa izkušen lovec, velikokrat sva šla na jago skupaj. Pri nas ni alpske jage, zato težko rečem, da je bil dober hribolazec,« reče in doda, da je delal na Slovenskih železnicah, bil je strojevodja. »Veste, on je bil garač, o njem lahko rečem le vse najboljše. Z vsemi ljudmi je bil v dobrih odnosih, zato smo zdaj vsi zelo šokirani, da se mu je to zgodilo.«

‹ nazaj

Galerija (6)

Foto: J. A.
Damjan ( beli srajci) v družbi kolegov pevcev. (Foto: Drejc Karničar)
Lovska koča Zagrič, kjer je bil Marko dolga leta oskrbnik. (Foto: B. Praznik)
Foto: B. Praznik
Foto: arhiv družine Gerdin
Virnikov Grintovec (Foto: Drejc Karničar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava