Največ poškodb med mladostniki. Nujna posebna skrb tudi za živali

15.12.2014 | 17:00

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Poškodbe zaradi uporabe s pirotehničnimi sredstvi so najpogostejše pri mladostnikih, še posebej osnovnošolci so tisti, ki začnejo eksperimentirati s temi sredstvi, so danes opozorili na Policijski upravi Maribor, ki se letos ponovno pridružuje vseslovenski akciji Bodi zvezda, ne meči petard. Pred nevarnostjo je treba zaščititi tudi živali.

Na območju mariborske policijske uprave so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki obravnavali 20 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za 18 manj kot leto prej. Težje poškodovala sta se dva mladoletnika, ki sta utrpela opekline na roki. Skupno se je v celotni državi poškodovalo devet mladoletnikov.

Decembrska tradicionalna akcija Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjena osveščanju o nevarnostih uporabe pirotehničnih izdelkov, tako veliko pozornosti namenja prav mladoletnikom. "Ciljna skupina osveščanja mladostnikov so učenci petih in šestih razredov osnovnih šol, saj statistike kažejo, da je ravno ta generacija tista, ki začne z eksperimentiranjem s temi sredstvi," je na današnji novinarski konferenci povedal Darko Lamot s Policijske uprave Maribor.

Mariborski policisti so lani zasegli nekaj manj kot 9600 različnih pirotehničnih sredstev, kar je desetkrat manj kot prejšnje leto. Manj zasegov je bilo tudi drugod po Sloveniji, kar Lamot pripisuje prepovedi oziroma omejitvi uporabe pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok.

Zaradi okrepljenih preventivnih aktivnosti se po besedah predstojnika oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo UKC Maribor Erika Vrabiča zmanjšuje tudi število poškodb. Od leta 2010 so imeli na njihovem oddelku letno po dve poškodbi, ki sta zahtevali bolnišnično obravnavo, v letu 2012 niti ene. "Pirotehnična sredstva lahko popestrijo nek dogodek, ko gre za nestrokovno uporabo ali celo objestnost, pa lahko nekoga zaznamujejo za celotno življenje," je pojasnil.

Največ poškodb je na rokah in obrazu, segajo pa od udarnin in opeklin do izgube dela telesa ali organa. Če že ne gre brez pirotehničnih sredstev, je po besedah Vrabiča treba uporabiti tista, ki so strokovno izdelana. Ne sme se jih uporabljati v bližini otrok ali večje skupine ljudi ali pod vplivom alkohola.

Ne sme se pozabiti tudi na ustrezno zaščito živali. Kot je pojasnila Tina Ciglar iz Kinološkega društva Maribor, se živali ob eksplozijah močno prestrašijo in zmedejo, veliko jih zaradi občutka ogroženosti poskuša pobegniti, kar se lahko zaključi tudi s poginom. "To so za živali prave travme, zaradi katerih si ne opomorejo tudi po več mesecev," je poudarila. Lastnike živali poziva, da jih umaknejo na varno pred poki in eksplozijami, jih ne spuščajo, da prosto tekajo, in sprehode omejijo na jutra. Če je potrebno, naj jim priskrbijo pomirjevala.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava