Nova generalna sekretarka RKS je Renata Brunskole

16.12.2014 | 07:00

Renata Brunskole (Foto: arhiv DL)

Renata Brunskole (Foto: arhiv DL)

Ljubljana, Metlika - Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) je na včerajšnji seji za novo generalno sekretarko imenoval Renato Brunskole. Z delom na novi funkciji bo začela danes, že včeraj pa je s svojim predhodnikom Danijelom Starmanom opravila primopredajo poslov.

Brunskoletovo, nekdanjo poslanko in metliško županjo, je po izteku razpisa za novega generalnega sekretarja, na katerega je prispelo 13 prijav, pet kandidatov pa se je uvrstilo v ožji izbor, novembra izbral glavni odbor RKS.

Včeraj je o njenem imenovanju dokončno odločil še zbor članov RKS. Odločil pa je tudi, da bo do zbora članov v sredini prihodnjega leta funkcijo podpredsednice ob Ireni Nečemer opravljala še Nataša Pirc Musar. Prav tako so na seji na Igu sprejeli program dela RKS in finančni načrt za prihodnje leto ter obsežnejše spremembe in dopolnitve statuta, so sporočili iz organizacije.

Nova generalna sekretarka RKS je pojasnila, da bo sprejeti program dela in finančni načrt lažje komentirala, ko se bo uspela podrobneje seznaniti z vsemi podatki.

Poudarila pa je, da bo RKS še naprej aktivno deloval v smeri pomoči potrebnim in nadaljeval vse naloge, ki jih opravlja v okviru javnih pooblastil. Kot je zagotovila, bodo ohranili in nadaljevali vse primere dobrih praks, po katerih je organizacija tudi prepoznavna. Prepričana je, da bo delo potekalo nemoteno.

Tako napoveduje, da bo prisluhnila in upoštevala območna združenja, saj ima RKS po vseh državi številčno mrežo skoraj 15.000 prostovoljcev, ki na leto opravijo več kot pol milijona prostovoljskih ur. Želi pa si tudi, da bi se v okviru kabineta predsednika vlade ponovno vzpostavil urad za humanitarno področje, pa tudi da se nadaljuje odlično sodelovanje z obrambnim ministrstvom, upravo za zaščito in reševanje in ministrstvom za zdravje.

Glede na težko obdobje, ko je veliko ljudi dejansko potrebnih pomoči, želijo obdržati višino finančnih sredstev v okviru javnih pooblastil s področja obeh ministrstev, ob tem pa to še nadgraditi s sodelovanjem z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na socialnem področju.

Brunskoletova je pojasnila, da je Pirc Musarjevo za podpredsednico do volilnega zbora imenoval zbor članov, pri njenem imenovanju sama ni imela pristojnosti. Bo pa, kot je pojasnila, Pirc Musarjeva na tej funkciji v bistvu nadomestila dosedanjega podpredsednika Milana Brgleza, ki je postal predsednik DZ in član vodstva politične stranke in zato s tega mesta odstopil.

Tudi sama je v preteklosti delovala v politiki. Vendar pa, pojasnjuje, je z RKS povezana praktično že od otroštva. Prostovoljka in aktivistka RKS je bila že njena mama, pa tudi sama je bila pred nastopom poklicne politične funkcije podpredsednica RK Metlika. Zato novo funkcijo jemlje kot nadgradnjo svojega že dosedanjega sodelovanja v okviru organizacije.

Sicer pa v času prijave na funkcijo ni bila članica vodstvenih organov kakšne politične stranke, po imenovanju za generalno sekretarko pa bo iz stranke tudi izstopila, je še pojasnila Brunskoletova.

STA, M. M.

Komentarji (28)

16.12.2014 9   (9)   (0)   OceniAnton 
In zaradi takih ne mislim samo nje ampak tudi predhodnike ne dam niti centa Rdečemu križu.
16.12.2014 6   (6)   (0)   Ocenipridna 
Za pridne političarke in političarje se vedno najde polno korito.
16.12.2014 4   (4)   (0)   Ocenifranci 
Niti centa več, za moj denar si ne bojo delil velike plače!
16.12.2014 6   (6)   (0)   Ocenirimbo 
z kakšnimi referencami je postala sekretarka RKS? RK je bil pri meni že tako slabo zapisan, od sedaj naprej pa je definitivno na črni listi... hrana gre v košarico 'anine zvezdice' ...
16.12.2014 1   (1)   (0)   Ocenisd 
Nedavno Jelenič sedaj pa Brunskole - oba sta bila na listi stranke SD.
16.12.2014 2   (2)   (0)   OceniJan 
Z referencami SD, PS... To je dovolj za levičarski RK
16.12.2014 2   (2)   (0)   Ocenija  
mene pa zanima zakaj moramo obvezno kupiti dopolnilne znamke za rk pa nek prispevek kao prostovoljni dajati ko ga po domovih pobirajo ja za take reči bruh........
16.12.2014 5   (5)   (0)   Oceniholcer 
Rdeča barva je neuničljiva.
16.12.2014 7   (7)   (0)   Ocenimarica 
Tudi jaz ne dam RK niti centa več."Zatorej " ni naredila nič za svoje Belokranjce, enak rezultat bo verjetno sedaj tudi na RK. Škoda ,da RK zaradi takih ljudi, izgublja na ugledu. Če je tako sposobna kot se opeva, naj bi dobila službo bližje doma. Poleg visoke plače bomo davkoplačevalci krili tudi ne majhne potne stroške .
16.12.2014–6   (5)   (11)   Ocenijeleni34 
Ubogi Belokranjci, kakšen napad na Renato. Namesto da bi bili zadovoljni, da imamo Belokranjci svojega človeka na eni od zelo pomembnih funkcij v državi, se pokaže zaplankanost in foušarija. Prepričan sem, da vsi ,ki v svojih komentarjih grozijo, da ne bodo več nič prispevali za RK, da ti niso še nikoli nič prispevali. Prepričan sem, da bo Renata uspešno vodila slovenski Rdeči križ . Prav bi bilo, da se na žaljive in negativne komentarje oglasijo aktivisti RK, ki so preko svojih predstavnikov na RKS podprli Renatino kandidaturo .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava