posavje

V Krškem bo v prihodnje manj denarja za naložbe

16.12.2014 | 14:15 | Renata Žnidar

Foto: R. Ž. 

Foto: R. Ž. 

Krško - Včeraj so se na 2. redni seji v tem mandatu sešli svetniki in svetnice krškega občinskega sveta. Med drugim so obravnavali osnutek dveletnega proračuna za prihodnje finančno obdobje.

Ker v 30-članskem svetu tokrat sedi kar dve tretjini novih svetnikov in svetnic, si je župan Miran Stanko vzel nekoliko več časa za predstavitev osnutkov proračunov za leti 2015 in 2016. V Krškem bodo namreč potrdili dveletni proračun, ki pa ga bo zagotovo potrebno med letom spreminjati z rebalansi. Sploh, ker je prav med včerajšnjo predstavitvijo Stanko izvedel, da je država kljub nasprotovanju Posavcev v obravnavo poslala spremembe uredbe nadomestila zaradi omejene rabe prostora. Z njimi naj bi Posavje izgubilo okoli milijon 200 tisočakov, posledično naj bi krški proračun na leto izgubil okoli milijon evrov. Na to temo so se pred kratkim sicer pogovarjali tudi z okoljskim ministrstvom, a vlada mnenja lokalnih skupnosti očitno ni upoštevala. Proračun je občinska uprava sestavila pod predpostavko, da država tudi ne bo spreminjala t.i. glavarine. Če bo to storila, bi lahko Krško izgubilo še dodaten milijon in pol evrov na prihodkovnem delu.

Sicer pa bo občinski proračun na prihodkovnem delu v prihodnjem letu znašal okoli 35 milijonov evrov, leta 2016 pa okoli 31 milijonov. Slednji bo nižji tudi na račun evropskih sredstev za investicije, saj občine v prihodnji finančni perspektivi ne morejo več računati na takšne oblike sofinanciranja kot doslej. Naložbe, sofinancirane iz evropskih skladov, bodo tako tudi v Krškem v prihodnjem letu še izvajali, leto kasneje pa jih bo manj, zato je po besedah župana proračun tudi toliko nižji.

Osnutek proračunov so svetniki in svetnice na seji potrdili, do konca tega leta tako teče javna obravnava, na kateri imajo čas za vlaganje amandmajev. Ker s 1.1.2015 proračun za prihodnje leto še ne bo sprejet, je župan sprejel sklep o začasnem financiranju, ki bo veljal do sprejetja dokumenta.

Pred sejo so osnutka proračunov obravnavali tudi posamezni občinski odbori, ki so ju večinoma potrdili, z izjemo odbora za zaščito in reševanje, ki se ne strinja s predlogom proračuna za prihodnje leto. V njem so namreč načrtovana sredstva za delovanje Poklicne gasilske enote Krško nižja za 20.000 evrov.

Ob tem so se svetniki in svetnice med drugim seznanili tudi s povzetkom Regijskega izvedbenega načrta na področju socialnega varstva 2014-2016 za posavsko statistično regijo in potrdili predloga predhodnega mnenja ustanovitelja k strateškemu načrtu javnega zavoda Kulturni dom Krško in javnega zavoda Valvasorjeva knjižnica Krško za obdobje 2015-2019.

Zvočni zapisi

Miran Stanko o proračunih za leti 2015 in 2016

‹ nazaj

Komentarji (1)

31.12.2014Ocenidolenc 
Vsi vedo, da je kriza, ampak odrekli se pa nebi ničesar. Pa vedi kako naj se spremenijo stvari. Včasih so očitali, da si nesposoben. če ne zapraviš vse. Zdaj pa, ko smo na robu pa se sprašujemo kaj je narobe. Več ali manj vemo kaj, ampak kdo se pri nas kaj upa, razen tistih, ki si že lep čas polnijo svoje mošnjičke, seveda na račun drugih. Napitnina je v RS visoka 30MIL,govorimo o sredstvih EU, me spominja na bivšo YU, ko so nerazviti vpili, da nimajo dovolj. Verjetno, da nas ne bodo rešile investicije, treba bo stvari vzdrževat in nadgrajevat. Tako, da manj investicij niti ni slabo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava