Padanje rublja bo negativno vplivalo na poslovanje Krke

17.12.2014 | 07:40

Uprava Krke z gen. direktorjem Jožetom Colaričem na čelu na predstavitvi letošnjega poslovanja v prvem devetmesečju. (Foto: B.B., arhiv DL)

Uprava Krke z gen. direktorjem Jožetom Colaričem na čelu na predstavitvi letošnjega poslovanja v prvem devetmesečju. (Foto: B.B., arhiv DL)

Novo mesto - Precejšen padec vrednosti rublja bo predvidoma negativno vplival na poslovne rezultate Krke v letošnjem letu. Padec vrednosti ruske valute negativno vpliva na vrednost prihodkov od prodaje skupine Krka v Rusiji, izražene v evrih, in ustvarja negativne tečajne razlike, kar negativno vpliva na dobiček skupine, so pojasnili.

Krka, eden največjih slovenskih izvoznikov, pozorno spremlja dogodke, ki vplivajo na vrednost ruskega rublja in se prilagaja novim okoliščinam, so prek spletnih strani Ljubljanske borze včeraj sporočili iz novomeškega farmacevta.

Kljub temu da se je ruska centralna banka ponoči odločila za izredno zvišanje ključne obrestne mere za 6,5 odstotne točke na 17 odstotkov, je rubelj včeraj zgrmel še za okoli 20 odstotkov. Nekaj pred 14. uro po srednjeevropskem času je bilo treba na moskovski borzi za dolar odšteti 80 rubljev, za evro pa 100 rubljev.

Depreciacija rublja se je začela stopnjevati prejšnji mesec, potem ko je ruska centralna banka sprostila njegov tečaj. Od začetka leta, ko je en dolar stal 45 rubljev, je ruska valuta izgubila že skoraj 60 odstotkov svoje vrednosti. Rubelj sicer izgublja zaradi pritiska sankcij Zahoda, ki so posledica dogajanja okoli Ukrajine, in cenejše nafte.

Skupina Krka je v letošnjem devetmesečju kljub padanju cen zdravil ter depreciaciji rublja in ukrajinske grivne ustvarila 127,4 milijona evrov čistega dobička, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Matična družba je medtem s 120,8 milijona evrov lanskoletni devetmesečni rezultat presegla za tri odstotke.

Skupina je v devetih mesecih količinsko prodala za devet odstotkov več kot v lanskem devetmesečju, a se vrednostno zaradi zniževanja cen zdravil in omenjenega padca vrednosti obeh ključnih valut na vzhodu Evrope prodaja ni povečala in je z 858 milijoni evrov ostala na lanskoletni ravni. Prodaja matične družbe je bila ob tem z 815,4 milijona evrov celo za dva odstotka manjša kot v lanskih devetih mesecih.

Vodilna prodajna regija skupine Krka je s 301,6 milijona evrov in 35,1-odstotnim deležem v skupni prodaji prav vzhodna Evropa. Kljub depreciaciji rublja in grivne se je prodaja v tej regiji glede na enako lansko obdobje celo povečala za en odstotek. Rusija kot Krkin največji trg je zabeležila dvoodstotno rast prodaje, izraženo v ruskih rubljih pa celo 15-odstotno rast.

STA, M. M.

Komentarji (4)

17.12.2014Ocenitinccek 
tole ne kaže dobro za krko, delnica bo zgrmela navzdol, kupit jo ne bo hotel nihče, in še bolj bo padalao, jojojoj
18.12.2014 1   (1)   (0)   OceniTrebnje 
No zdaj pa se naj Cole izkaže. V takem podjetju kot je Krka je lahko biti direktor saj so se zdravila do sedaj itak sama prodaja. Poleg tega en kup svetovalcev, direktorjev itd... Zdaj pa naj se izkaže zakaj je najbolj plačan direkot v Sloveniji. Pa da vidimo.....
18.12.2014 1   (1)   (0)   Oceninelevi nedesni 
se bo že znašel, mal prezgodaj je razdelil božičnice...za poštene plače tako ni. pač, korenček in palica sta "naravna zaveznika".. sicer pa je z zdravili tako, da najbolj pomagajo tistim,ki jih prodajajo...
19.12.2014–1   (0)   (1)   Ocenipoznavalec 
tukaj v forumu pišejo ljudje ki pojma nimajo. KRKA bo po tej krizi še dvakrat močnejša ker Slovani imamo eno stvar ki je zahod nima "če si v krizi z mano si vedno z mano"

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava