dolenjska

Podpisali pogodbo za gradnjo inovativne male čistilne naprave

17.12.2014 | 10:30 | M. M.

Direktor Kostaka Miljenko Muha in župan občine Šentrupert Rupert Gole. (Foto: občina Šentrupert)

Direktor Kostaka Miljenko Muha in župan občine Šentrupert Rupert Gole. (Foto: občina Šentrupert)

Šentrupert - V Šentrupertu se bo v nekaj tednih začela načrtovana gradnja inovativne male čistilne naprave z nanodelci, ki jo razvija konzorcij projekta RusaLCA, saj je župan občine Šentrupert Rupert Gole včeraj podpisal pogodbo z direktorjem izbranega izvajalca gradnje, krškega Kostaka Miljenkom Muho.

Kot so sporočili iz Šentruperta, se s podpisom pogodbe začenja naslednja faza projekta, v kateri bo zgrajena čistilna naprava, ki je »rezultat intenzivnih raziskav, ki so se odvijale v prvem delu projekta. Zahtevno načrtovanje čistilne naprave je potekalo praktično dobro leto, med razvojem pa so partnerje projekta usmerjale zahteve po varnosti uporabljenih tehnologij čiščenja ter ustrezno inovativno čiščenje odpadnih vod z nanodelci do meje, ko lahko očiščeno vodo štejemo za pitno.« Kostak ima na področju komunalne infrastrukture in čistilnih naprav bogate izkušnje ter vrsto referenčnih objektov, v skladu z dogovorom pa bo malo čistilno napravo zgradil v dobrih treh mesecih ob vodotoku Bistrica, kjer bo namenjena čiščenju komunalnih odpadnih voda naselja Poštaje. Investicija, ki zajema izgradnjo ČN skupaj z vsemi objekti naknadnega čiščenja ter zunanjo ureditvijo, sicer znaša 175.908 evrov.

Voda, ki bo konvencionalno očiščena v mali čistilni napravi, bo v drugi fazi dodatno očiščena z inovativnim postopkom remediacije z uporabo nanodelcev ničvalentnega železa, so še navedli v sporočilu za javnost. Nanodelci bodo v proces čiščenja dodani v vodni raztopini in po končanem delovanju odstranjeni, torej ne bodo ostajali v vodi in ne bodo prehajali v okolje. Pri projektu sodeluje vrsta strokovnih organizacij in podjetij, ki zagotavljajo visoko strokovnost izvedbe, med njimi tudi Inštitut Jožefa Stefana in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki v okviru projekta sodelujeta z raziskavami in meritvami ustreznosti tako očiščene vode. Eden od dodatnih ciljev projekta je tudi vzpostaviti uporabo blata iz male čistilne naprave v različnih vrstah kompozitov za uporabo v gradbeništvu in okoljskih ureditvah, kar bo pripomoglo k ohranjanju naravnih virov na račun ponovne uporabe recikliranih odpadkov.

Projekt LIFE RusaLCA sofinancira Evropska komisija preko Program LIFE+ in zagotavlja polovico denarja za izvedbo projekta, ki bo skupaj zahteval investicijo v višini 852.388 evrov. Raziskovalno in strokovno zahteven projekt bo potekal vse do konca leta 2016. »Prepričani smo, da se bodo pridobljeno znanje in dobra praksa širili naprej, saj bo tovrsten sistem upravljanja voda dober zgled za druga podobna območja po Sloveniji,« še poudarjajo v Šentrupertu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava