kočevsko-ribniško

Občini Sodražica izrekli mnenje s pridržkom

17.12.2014 | 11:10 | STA, M. M.

Župan občine Sodražica Blaž Milavec (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Župan občine Sodražica Blaž Milavec (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Sodražica, Ljubljana - Računsko sodišče je opravilo revizijo pravilnosti poslovanja občine Sodražica v delu, ki se nanaša na dodeljevanje tekočih transferjev v letu 2012 in občini izreklo mnenje s pridržkom. Z revizijo so med drugim ugotovili, da občina ni sprejela lokalnega programa za kulturo ter da je nekaterim prejemnikom sredstva dodelila brez javnih razpisov.

Iz revizijskega poročila je razvidno, da je občina Sodražica osnovni šoli plačala stroške najema garaže za šolski kombi v višini 1144 evrov, kar s pogodbo ni bilo dogovorjeno. Poleg tega je šestim prejemnikom transferjev na različnih področjih dodelila in nakazala sredstva v višini 2450 evrov brez sklenitve pisne pogodbe.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da občina pred plačilom ni mogla v celoti preveriti višine obveznosti iz računov za stroške storitev v zavodih za odrasle.

Občina tudi ni sprejela lokalnega programa za kulturo, župan pa ni sprejel sklepa o začetku postopka javnega razpisa za kulturo. Med ugotovljenimi nepravilnostmi je razdelitev 1000 evrov, ne da bi občina v javnem razpisu določila kriterije za ocenjevanje in vrednotenje. Računsko sodišče je v poročilu zapisalo tudi, da strokovna komisija ni pripravila poročila o razvrstitvi kulturnih programov oziroma projektov.

V revizijskem poročilu piše še, da je občina trem prejemnikom transferjev na različnih področjih razdelila sredstva v višini 1120 evrov brez javnega razpisa. Poleg tega je osnovni šoli večkrat dodelila sredstva brez javnega razpisa ali sklenitve pogodbe, v enem primeru na primer 53.459 evrov. Občina tudi ni izvajala nalog usklajevanja programov dela in finančnih načrtov osnovne šole ter celovitega nadzorna nad njenim poslovanjem, je ugotovilo računsko sodišče.

Računsko sodišče je občini podalo priporočili za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, odpravljene nepravilnosti oziroma sprejeti popravljalni ukrepi.

Podobni očitki so se nedavno nanašali tudi na občino Žužemberk.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.1.2015OceniBralec 
No le tako naprej dragi župan, to kar delate je znak , da ste v redu.Kdor ne dela, ta ne greši..pravi pregovor.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava