Štefan David: Vztrajanje v Metliki bi pomenilo propad programa

17.12.2014 | 14:40

Štefan David (Foto: B. B., arhiv DL)

Štefan David (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto, Metlika - Poročali smo, da Metličani oz. tamkajšnji župan Darko Zevnik javno nasprotuje domnevnim načrtom šolskega ministrstva, da ukinja program predšolske vzgoje v Srednji šoli Metlika, še edini srednji šoli v tej belokranjski občini. Zevnik o tem sicer uradno še ni bil obveščen, a je na pristojno ministrico danes že naslovil dopis, kjer ukinitvi nasprotuje in prosi za sestanek na to temo. Med drugim je ogorčen, ker v odločanje občina kot predstavnica lokalne skupnosti ni bila vključena, čeravno občina šoli brezplačno nudi prostore. V Ljubljani menda razmišljajo tudi o ukinitvi Dijaškega doma v Črnomlju.

Na navedeno se je odzval direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David. Srednja šola Metlika je namreč organizacijska enota njihovega centra in ne samostojna šola, opozarja.

»Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru ŠC Novo mesto ne ukinja programa predšolske vzgoje, ampak ga v predlogu razpisa za vpis v šol. leto 2015/16 razpisuje v Brežicah in Novem mestu, od koder se največ dijakov vpisuje v ta program,« pravi Štefan David in dodaja, da je taka odločitev »kompromisna, vendar v tem času edina racionalna in sprejemljiva za dijake in starše, zato to odločitev na Šolskem centru podpiramo, saj s tem ohranjamo program predšolske vzgoje.«

Po Davidovih besedah bi namreč vztrajanje na vpisu v Metliki »resnično pomenilo propad programa predšolske vzgoje na našem območju in povzročitev še več tehnoloških viškov učiteljev«.

M. M.

Komentarji (22)

17.12.2014 3   (3)   (0)   Oceniandrej 
Zakaj se je metliška srednja šola povezovala z novomeškim centrom in ne z črnomaljsko srednjo šolo. No posledice so vidne sedaj......... Tako se bo dogajalo z vsem, če ne bomo belokranjci bolj složni in enotni. V zgodovini smo dobili že večkrat po hrbtu.
17.12.2014 1   (1)   (0)   OceniTako je  
.....so bili osebni interesi premočni?
17.12.2014OceniJan 
Prej premajhen bazen dijakov. Tukaj pa ne moreš pomagat. Premalo dijakov pomeni manj učiteljev, to pa posledično k slabšemu izvajanju programa. Na žalost je to tako.
17.12.2014OceniDruga plat medalje 
Plačevati prevoz 2/3 dijakov ali pa le 1/3 ? Menda je danes, v času varčevanja jasno, kako je s tem. Če pa štejemo, da so iz BK proti NM zaradi velikega števila dijakov uvedeni posebni železniški in avtobusni porevozi, ki skrbijo da se dijaki brez potrebe ne zadržujejo predolgo v tujem kraju, v obratni smeri pa jih skoraj ni, je pa spet marsikaj jasno. Če želijo v BK šolo, pa naj jo ustanovijo, ali pa povebijo koga drugega tja. Če se zadeva finančno splača, se bo interesentov kar trlo. Z izgubo pa ne bo delal nihče.
17.12.2014 2   (2)   (0)   Ocenibelokranjec 
O sirotinja i bogu si težka.
17.12.2014 2   (2)   (0)   OceniMicka 
Ta vlada bo naredila Beli krajini (in ostali Sloveniji) več škode kot vse ostale do sedaj! Zakaj se ni metliška šola v preteklosti povezovala s črnomaljsko, bo treba vprašati kakega upokojenca. Kar pa se tiče prevozov: tudi v obratni smeri so, samo z ukinitvijo šole jih več ne bo! Bodo pa brezposelni profesorji, kajti v Novem mestu ne bo dela za njih (čeprav nekatere mislijo drugače).
17.12.2014–1   (0)   (1)   OceniPodpiram! 
Tako okolje kot je Metlika ni dobro za razvoj mladih. Naj gredo v Novo mesto, v svet Edino staršem, ki jim je Metlika do sedaj bila uteha, da je doma in bližje ter ceneje kar se tiče prevoza, bo to predstavljajo neko oviro. Dolgoročno pa je boljše za dijake, da se razvijajo v večjem mestu, saj Metlika zanje nima česa ponuditi.
17.12.2014 3   (3)   (0)   Ocenipoznavalec 
Ne želite si NM in še manj ŠC. Šola za vsak kraj veliko pomeni. In še to, že sedaj je v šoli v Metliki zaposlenih nekaj ljudi iz Dolenjske, ki jih po čudnih poteh zaposluje ŠC kot da BK ne premore primernega kadra. Pa ga, vendar '?? Bojim se, da bodo učitelji ostali ob delo ob selitvi, kljub razlagi direktorja, da...Ne verjamite besedam, kajti tam gori že čakajo na delo. Z razpisom?
18.12.2014—   (1)   (1)   OceniAh, seveda 
Nenavadna trditev. Vem namreč, da se daleč največ učiteljev iz novomeškega ŠC-ja, na delo vozi prav iz BK. Bolj "belokranjskega" podjetja dolenjska verjetno sploh ne premore.
18.12.2014 1   (1)   (0)   OceniBelokranjec 
Metliška šola (tekstilna) je bila v preteklosti zelo povezana s SŠ Črnomelj. Šlo je za izmenjavo profesorjev, prostorov, skupnih projektnih dni in druženju dijakov...Obe šoli sta nekaj let lepo živeli v sožitju. To ni bilo po volji nekaterim v Metliki in so navezali raje stike z Davidom in novomeškim šolskim centrom. Upam, da se bodo sedaj ti gospodje vsaj malo zamislili nad svojim početjem in da sram. Da bi pa kdo za to odgovarjal, pa v naši ljubi Sloveniji itak ni možno. Edino vest, če jo imajo naj jih malo peče.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava