kočevsko-ribniško

Zmagal je Veronikin in Friderikov glavnik

19.12.2014 | 08:00 | M. M., foto: občina Kočevje

Veronikin in Friderikov glavnik

Veronikin in Friderikov glavnik

Kočevje - Za Naj spominek leta 2014 je komisija izbrala izdelek Veronikin in Friderikov glavnik avtorice Marjane Dolšina iz Velikih Lašč. Kot soavtorji so pod izdelek podpisani tudi Darja Delač Felda, Andrej Palman, Jernej Kalan in Damjan Delač. Prvo mesto je tako šlo v roke kandidatom, ki so ustvarili avtentičen spominek Kočevske, ki s kompleksnim vsebinskim ozadjem, uporabnostjo, prepletanjem elementov dediščine in sodobnega oblikovanja, izraža novo obliko ustvarjalnosti, ki bo morda nekoč postala kočevska tradicija. Podelitev nagrad Naj spominek občine Kočevje je bila včeraj v Turističnem kompleksu Jezero.

Kot so še sporočili iz kočevske občine, že od leta 2006 razpisujejo natečaj za izbor najboljšega turističnega spominka občine za tekoče leto. Na natečaj se lahko prijavljajo fizične in pravne osebe, ki izvirno predstavljajo občino Kočevje ter njeno dediščino in sodobno ustvarjalnost. V prvih letih se je na natečaj prijavljalo manjše število ustvarjalcev, njihovi izdelki pa niso bili umetniško ali tržno dovolj dodelani. Po nekaj letih vztrajanja in medsebojnega učenja, pa so se pokazali prvi rezultati. Izdelki so bili vse kvalitetnejši, tržno dodelani in predvsem – nosijo zgodbo, ki kupce uči tudi o dediščini Kočevske. Morda je izdelovalce predlogov motivirala tudi nagrada, saj za najboljši spominek za tekoče leto prejmejo nagrado v višini 900 evrov, za drugo mesto 500 in za tretje 300 evrov.

Sledi Roga

Sledi Roga

Kakovostne izdelke se je pričakovalo tudi ob objavi javnega natečaja za najboljši turistični spominek v letošnjem letu, ki je bil objavljen sredi aprila. Prijava je morala vsebovati dokončan izdelek (spominek), dve fotografiji spominka, izpolnjen prijavni obrazec z vsemi zahtevanimi podatki ter vsebinsko obrazložitev in priloge ter izpolnjeno prijavo o avtorstvu. Skupaj s prijavo je moral prijavitelj oddati tudi ustrezno embaliran in označen izdelek.

Na natečaj so letos prispeli štirje predlogi. Ocenjevala jih je komisija v sestavi: predsednica Mateja Dekleva in člani Nadja Kovačič, Simona Fajfar, Alenka Rovan in Mihael Petrovič ml.

Kočevska praprot ljubezni

Kočevska praprot ljubezni

Enoglasna odločitev komisije je, da je zmagovalec za naj spominek Kočevske 2014 Veronikin in Friderikov glavnik. Par ženskega in moškega lesenega glavnika, ki ju lahko ponudimo posamezno, praviloma pa v kompletu, se idejno nanaša na ljubezensko zgodbo Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega, ki je bila že večkrat navdih slovenskim literatom. Glavnika, ki sta opremljena z začetnicama njunih imen in povezana s satenastim trakom, Veroniko in Friderika simbolno ponovno združita in tako ustvarjata zgodbo s srečnim koncem. Spominku je priloženo krajše besedilo, v katerem se kupec seznani z opisano zgodbo. Poleg vsebinske podlage iz kočevske srednjeveške zgodovine, spominek zajema tudi obdobje iz začetka 20. stoletja. Oblikovan je v preprostih, sodobnih linijah, ki pa kljub temu s svojo organsko zavitostjo spominja na izdelke secesijske umetne obrti. Še posebej je prepoznavna secesijska dekoracija, ki črpa iz naravnih oblik in zato povzema vegetabilne, organsko zavite linije, ki jim je podrejena celostna podoba obeh glavnikov. Ta predstavlja sodobno reinterpretacijo sloga, ki je s svojo prisotnostjo v obliki stavbne dediščine sooblikoval historično jedro Kočevja. »Veronikin in Friderikov glavnik« predstavljata avtentičen spominek Kočevske, ki z kompleksnim vsebinskim ozadjem, uporabnostjo, prepletanjem elementov dediščine in sodobnega oblikovanja, izraža novo obliko ustvarjalnosti, ki bo morda nekoč postala kočevska tradicija, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Divja sled

Divja sled

Na drugo mesto so se uvrstile Sledi Roga, avtor pa je Zavod za ohranitev dediščine Nesseltal Koprivnik. Spominek je zasnovan na način, ki že v sami obliki kar najbolj odraža vsebino. V glineno podlago je vtisnjena sled risa, volka in medveda. Izbor gline kot materiala, iz katerega je spominek narejen, je zelo premišljen. Glina na eni strani omogoča izdelavo večjega števila enakih izdelkov, na drugi strani pa gre za izrazito topel, naraven material. Tako je tudi predstavitev treh zveri Roga zastavljen v smeri spoštovanja narave v njeni prvobitnosti. Spominek je zasnovan v pozitivnem duhu z namenom osveščanja ljudi o pomenu narave in hkrati izobraževanja o vlogi zveri in prepoznavanja njihovih sledi. Vsebuje torej tako promocijski kot vzgojni element.

Tretjeuvrščena je Kočevska praprot ljubezni avtorice domačinke Irene Bokan. Nakit je narejen iz glinenih plošč z valjanjem in odtisom naravne rastline – praproti, ki jo pogosto najdemo v naših gozdovih. Praprot ima zaradi svoje fino dodelane oblike listov enkraten, droben in nepozaben vtis. Praprot je hkrati rastlina, ki so jo naši predniki zelo cenili. Verjeli so, da praprot odganja nesrečo in vabi ljubezen.

Na četrto mesto se je uvrstila Divja sled avtorice Katje Šmalc, prav tako iz Kočevja. Spominek je narejen iz usnja in ima velike možnosti nadgradnje, saj se lahko spreminja velikost in barvo samega izdelka, možno pa je razširiti ponudbo z novimi odtisi divjih živali. Na hrbtni strani je možno izvesti razne napise.

Vsi predlogi za Naj spominek so razstavljeni v Turističnem kompleksu Jezero v Kočevju.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava