gospodarstvo

Prepolovili osnovni kapital in imenovali novega nadzornika

19.12.2014 | 12:30 | STA, M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Trebnje - Delničarji trebanjskega Trima so na današnji skupščini potrdili predlog vodstva, da se osnovni kapital družbe nekaj več kot 18 milijonov evrov zmanjša za polovico. Potrdili so tudi predlog največjega delničarja oz. NLB za predčasni odpoklic nadzornika Bogdana Topića ter za novega imenovali Matijo Vojska.

Iz Trima so sporočili, da bodo prepolovljeni znesek dosedanjega osnovnega kapitala družbe v znesku nekaj več kot devet milijonov evrov prenesli v kapitalske rezerve družbe, iz katerih bodo pokrili preneseno izgubo preteklih let.

Vojsk, ki ima na področjih strateškega vodenja in načrtovanja ter delovanja v upravnih in nadzornih organih več kot 20-letne izkušnje, je bil za člana nadzornega sveta imenovan za obdobje štirih let. Ob Topićevem odhodu pa bo svoj mandat nastopil jutri, so še zapisali.

V NLB so v zahtevi za dopolnitev dnevnega reda skupščine obrazložili, da Topić glede na zapisnik skupščine Begrada - ta je od septembra v stečajnem postopku - ni dobil razrešnice za lani, ko je bil član nadzornega sveta novomeškega gradbinca.

Begradova skupščina mu razrešnice ni podelila zaradi slabega lanskega poslovanja, iz navedenega pa po oceni NLB sledi, da so Begradovi nadzorniki svoje delo opravljali slabo in neodgovorno.

NLB je zaradi navedenega zahtevala Topićev predčasni odpoklic in za novega nadzornika predlagala Vojska, je še zapisano v zahtevi.

Topića so sicer v Begradov nadzorni svet imenovali avgusta lani, po tednu dni pa je postal njegov predsednik. Po odstopu dolgoletnega predsednika uprave Begrada Franca Panjana je konec maja letos prevzel Begradovo upravo, pred avgustovsko skupščino, ki mu ni podelila razrešnice, pa je skupaj z Begradovimi nadzorniki odstopil.

V Trimov nadzorni svet so medtem Topića imenovali avgusta lani, po odpoklicu Trimove dolgoletne glavne direktorice Tatjane Fink konec februarja pa je bil imenovan za začasnega predsednika uprave družbe. Kot začasni predsednik uprave je Trimo vodil do konca aprila.

Kot so septembra povedali v Trimu, uprava družbe po izvedeni pretvorbi dolgov v kapital letos obvladuje stopnjo zadolženosti znotraj kriterijev dogovora z bankami. Trimovo vodstvo pa tudi načrtuje, da da naj bi prvič po zadnjih dveh letih ob koncu leta poslovali pozitivno. Ob tem so napovedali tudi bolj vzdržno stopnjo zadolžitve, prodajne prihodke na ravni 66 milijonov evrov in dobiček iz poslovanja v znesku 2,6 milijona evrov.

Na ravni skupine ob koncu leta pričakujejo 107 milijonov evrov prihodka, dobiček iz poslovanja v znesku 2,9 milijona evrov in krepitev tržne mreže in prodajnih ter tržnih dejavnosti na strateških trgih Slovenije, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Rusije in Skandinavije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava