gospodarstvo

Za gradnjo akumulacijskega bazena dve ponudbi in tri revizijske zahteve

19.12.2014 | 13:10 | STA, M. M.

Vizualizacija HE Brežice (Foto: HESS, arhiv DL)

Vizualizacija HE Brežice (Foto: HESS, arhiv DL)

Krško, Brežice - V krškem javnem podjetju Infra, ki je zadolženo za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, so danes javno odprli ponudbe, ki so prispele na novembra objavljeni razpis za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za hidroelektrarno (HE) Brežice. Prejeli so dve ponudbi in tri zahteve za revizijo razpisa.

V pravni službi Infre so povedali, da so revizije zahtevali ponudniki in drugi zainteresirani, prejeli pa tudi ponudbi ljubljanskega Rika, ki ponuja izvedbo za nekaj manj kot 70 milijonov evrov brez davka, in skupine ponudnikov z vodilnim partnerjem CGP iz Novega mesta - v skupini so še krški Kostak in velenjski RGP, katere ponudbena vrednost brez davka znaša nekaj manj kot 78 milijonov evrov.

V Infri v najboljšem primeru revizijo razpisa in izbor izvajalca napovedujejo v enomesečnem roku, za spomladi napovedani začetek gradnje akumulacijskega bazena HE Brežice, katere energetski del so začeli graditi marca letos, pa še vedno drži, so še potrdili v Krškem.

Kot je direktor Infre Vojko Sotošek povedal ob novembrski 10-letnici družbe, se pri gradnji infrastrukturnega dela HE Brežice, podobno kot pri gradnji drugih HE na spodnji Savi, vnovič ubadajo s problemom financiranja.

Rešitev te težave pričakujejo z rebalansom državnega proračuna za prihodnje leto, takrat pa naj bi dobili tudi soglasje za najem posojila v znesku 75 milijonov evrov pri Evropski investicijski banki. Z gradnjo akumulacijskega bazena bi lahko potem začeli spomladi, je napovedal.

Začetek gradnje zadnje hidroelektrarne v spodnjesavski verigi, HE Mokrice, Sotošek pričakuje leta 2017, končanje verige pa do leta 2019 oz. 2020, je še dejal.

Sicer naj bi celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 135 milijonov evrov. Elektrarno naj bi predvidoma zgradili v drugi polovici leta 2017.

V okviru izvedbe infrastrukturnega dela HE Brežice bodo med drugim zgradili akumulacijski bazen, uredili protipoplavno varnost na območju tamkajšnjega sotočja Save ter Krke in lokalno infrastrukturo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava