O nadzornem odboru, RIC-u, višjih dajatvah in čistem zraku

19.12.2014 | 14:00

O nadzornem odboru, RIC-u, višjih dajatvah in čistem zraku
O nadzornem odboru, RIC-u, višjih dajatvah in čistem zraku
O nadzornem odboru, RIC-u, višjih dajatvah in čistem zraku
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili predlog kadrovske komisije glede sestave novega nadzornega odbora občine. Vodil ga bo mag. Dušen Černe, člani pa so še Borut Šterbenc, mag. Borut Retelj, mag. Darja Avguštin, Jožica Barbo Hrastar, Nataša Šterk in Anton Dragan.

Svetniki so nadzorni odbor sicer potrdili brez glasu proti, je bilo pa iz opozicijskih vrst spet slišati očitke, da so v kadrovski komisiji le člani koalicije, zaradi česar obstaja dvom v korektnost postopka imenovanja.

»Članov nadzornega odbora ne bom komentiral, ker imamo o njih premalo podatkov. Županov glasovalni stroj bo sestavo odbora sicer potrdil, a to ne bo legitimen odbor, zato o njem ne bom glasoval,« je povedal Franc Bačar (SLS).

Občinski svet je potrdil mandat tudi novemu svetniku Matjažu Englu (SNS), ki je v svetu zamenjal Miloša Dularja. Ta se je funkciji odpovedal zaradi nezdružljivosti funkcije z zaposlitvijo v občinski upravi.

Svetniki pa tudi tokrat niso imenovali odbora za spremljanje položaja romske skupnosti. Kot je opozoril Bojan Tudija (ZaNM), med člani, ki jih je predlagala kadrovska komisija, ni bilo nobenega predstavnika iz največjega novomeškega romskega naselja Žabjaka. Romski svetnik Sandi Selimčič je povedal, da mu kandidata iz tega naselja preprosto ni uspelo najti. Župan Gregor Macedoni je imenovanje odbora zato preložil do naslednje seje, do takrat pa bodo skušali najti še člana iz Žabjaka.

Svetniki so med kadrovskimi odločitvami med drugim podali še pozitivno mnenje k imenovanju Jasmine Hidek za ravnateljico Osnovne šole Brusnice (bila je edina kandidatka), in sprejeli sklep, da bodo v bodoče vsi kadrovski razpisi objavljeni tudi na občinski spletni strani, rok za prijavo pa bo znašal 21 dni. V kadrovski komisiji namreč ugotavljajo, da se zaradi kratkih rokov razpisov, ki so objavljeni zgolj v Uradnem listu, prijavi manj kandidatov, kot bi pričakovali.

Pol milijona izvršb za RIC

V nadaljevanju so se svetniki lotili rebalansa občinskega proračuna za letošnje leto. Z rebalansom so prerazporedili dobrih 700.000 evrov, od tega so jih pol milijona namenili zgolj za poplačilo izvršb iz naslova najemne pogodbe za RIC.

Izvršbe - denar je z občinskega računa odtegnila Uprava za javna plačila in ga nakazala najemodajalcu, družbi Protekt Dolenjska - se nanašajo na neplačane račune in zamudne obresti iz minulih let.

Borut Škerlj (SMC) je županu in občinski upravi ob tem svetoval, naj občina intenzivira postopek na sodišču in morda pridobi začasno odredbo o deponiranju teh sredstev do razpleta sodnega spora z najemodajalcem (prva obravnava na sodišču bo januarja). »Ni pa dobro, da se računov ne plačuje. Bolje jih je plačati in ob tem izraziti pridržek, saj se tako izognemo obrestim in stroškom izvršilnih postopkov, ki so lahko zelo visoki,« je poudaril Škerlj.

Višji NUSZ za trgovine

Svetniki so sprejeli tudi spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) in določili nove vrednosti točke za odmero. Nove dajatve bodo veljale že prihodnje leto. Kot pravijo na občini, je bil NUSZ v Novem mestu doslej v primerjavi z drugimi mestnimi občinami precej nižji.

Spremembe bodo najbolj občutile trgovine na območju Novega mesta, za katere se bo NUSZ povečal za 50 odst. oz. še nekaj več, če gre za trgovine, ki se nahajajo na t .i. posebno pridobitnem območju (ob glavnih cestah, mestnih vpadnicah …). Trgovine bodo po novem za kvadratni meter površine plačevale od 4,11 do 6,43 evra (odvisno od območja, v katerem se nahajajo).

To pa ne velja za trgovine v starem mestnem jedru. Zanje bo NUSZ po novem za 50 odst. nižji kot doslej, enako velja tudi za gostinske lokale v starem mestnem jedru. Za druge zasedene površine v historičnem jedru, stanovanjske in poslovne, se NUSZ znižuje za 25 odst.

Precej bolj kot doslej bodo obdavčena tudi stavbna zemljišča, na katerih stojijo objekti družbenih dejavnosti – za dvakrat se bo povečalo nadomestilo za objekte za izobraževanje, zdravstvo in socialo, za kar štirikrat pa za objekte za javno upravo in obrambo. Prva skupina bo po novem za kvadratni meter plačevala po 0,74 evra, druga pa 1,48 evra.

Za nezazidana stavbna zemljišča v naselju Novo mesto (izjema je le historično jedro) bo vrednost točke za 30 odst. višja od vrednosti točke v okolici, hkrati pa bo vrednost točke za nezazidana stavbna zemljišča za poslovni namen v Novem mestu, ki so v lasti fizičnih oseb, za 20 odst. nižja od vrednosti točke, ki velja za nezazidana poslovna zemljišča v lasti pravnih oseb.

27 milijonov za čistejši zrak

Svetniki so potrdili tudi program ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v občini, ki izhaja iz državnega odloka na to temo. Odlok vsebuje več kot 40 ukrepov v skupni vrednosti 27 milijonov evrov, od česar bi občina zagotovila dva milijona, država 10, evropski skladi pa 15 milijonov.

Za bolj učinkovito rabo energije je predvidenih 22,5 milijona evrov. Od tega 4,4 milijona za subvencioniranje zamenjave zastarelih kurišč, 15 milijonov za subvencioniranje energetskih ovojev stavb, tri milijone pa za energetsko sanacijo javnih stavb.

Za področje prometa je predvidenih dobrih pet milijonov. Od tega 3,5 milijona za kolesarske steze ob državnih cestah, s katerimi bi spodbudili nemotoriziran promet iz okoliških naselij. Pol milijona je predvidenih za prenovo mestnega potniškega prometa, 350 tisoč za uvedbo vozil na plin (za izvajalce javnih služb), 400 tisoč za ureditev parkirišč in nadstrešnic za kolesa, 465 tisoč pa za izboljšavo pločnikov do avtobusnih postajališč.

Razpisi za črpanje sredstev bodo predvidoma objavljeni prihodnje leto.

B. B.

Komentarji (15)

19.12.2014 6   (6)   (0)   OceniNovomeščan 
Je Macedoni obljubljal, da ne bo višjih davkov evo ti ga na! Na drugi strani pa berem, kako si mafija izplačuje tudi po 7000 Eur plače v občinskih podjetjih, ++++
19.12.2014OceniŠe tega nam je manjkalo 
Najprej udariti po žepu pravne osebe, ki dajejo plačo občanom. Potem udariti po žepu podeželje, kjer imajo ljudje v lasti več zazidljivih zemljišč, čeprav na njih nikoli nihče ne bo gradil. Mestu, od kjer izvira večina novoizvoljenih šefov, pa dajatve znižati. Krasno. Pa bi v proračun dobili enak denar, če bi bili direktorji javnih podjetij plačani po opravljenem delu, ne pa po individualnih pogodbah.
19.12.2014OceniJan 
Zakaj pa imajo v lasti več zazidljivih parcel, če ne mislijo graditi? Tipično slovensko. Če ne rabiš prodaj, da bo kdo drug zidal. Opa, to pa ne. Imeli bi vse, plačevali pa nič.
19.12.2014OceniJanez 
NADZORNI ODBOR ali ODBOR ZA PROMOCIJO ŽUPANA ? Bomo videli. Od njihove integritete je odvisno kaj bodo. Včasih je veljalo, da se na intelektualce lahko zaneseš. Danes pa vse bolj velja, da delaš za tistega, ki te je postavil in te plača. Tudi vsi direktorji javnih zavodov in občinski uradniki so intelektualci, pa kam so nas pripeljali ? Jaz bom vesel, če se bo izkazalo da pomisleki Bačarja niso bili utemeljeni.
20.12.2014 2   (2)   (0)   Ocenikrajan 
Mislil sem, da bo gospod Gregor Macedoni stal za svoji obljubami, ki je izrekel v soočenjih v času volilne kampanje, a je zdaj po njegovem nastopu na županov stolček sklepati, da ni zamenjal ljudi, ki so škodovali Mestni občini Novo mesto. Javno torej sprašujem g. Macedonija, ali namerava sploh kaj ukrepati pri osebah, ki so skrbnice pogodbe za stavbo, kjer se odvija izobraževanje ? Pričakujem javni odgovor. Prosimo tudi, da pri odgovoru pomaga uredništvo Dolenjskega lista. Moje mnenje je, da osebe, ki so skrbnice pogodbe za stavbo RIC, ne bi smele biti zaposlene na novomeški občini. Hvala za razumevanje !
20.12.2014OceniJan 
Jap. Ima vse niti v rokah. Zamenjati je potrebno precej ljudi. In na njihova mesta zaposlovati vse preko jasnih in pravičnih javnih razpisov.
20.12.2014 1   (1)   (0)   OceniKekec 
Kaj pa voda?
20.12.2014 1   (1)   (0)   Ocenigregor obljubil 
položnice za bodo bodo nižje, takšne kot so bile lani ob tem času
20.12.2014 1   (1)   (0)   OceniSankta simplicitas 
Jan, kdaj tudi prebereš za sabo, kaj si napisal? V naseljih so VSA zemljišča zazidljiva. Sicer to ne bi bilo naselje. Za hišo, ki meri recimo 100m2 površine, moraš imeti najmanj 600m2 veliko parcelo. Ampak na tej parceli ne smeš več zgraditi dodatne hiše, ker so taki gradbeni normativi. Zato ne bluzi o prodajanju dvorišča okoli hiše, na katerem bo nekdo gradil. Lahko samo na njem seješ solato ali pa postaviš gugalnico. Davek boš palčal pa za zazidljivo parcelo. Kaj tebi tu ni jasno? Pa ne letaj previsoko. Tudi ti, ali vsaj tvoji predniki, vsi vi izvirate iz podeželja. Če si se preselil v blok, s tem še nisi prijel Boga za jxxca. Ne pljuvaj po svojih koreninah, po svojih starših in sorodnikih. Bo šlo?
21.12.2014OceniZazizdljivo zemljišče 
Zazidljivo zemljišče je zemljišče, na katerem je možno zgraditi stavbo (hišo). 600 m2 dvorišča pri obstoječi hiši ni zazidljivo zemljišče, ampak je funkcionalno zemljišče k obstoječi hiši. Prav je, da se od zazidljivega zemljišča, ki ga lastnik špara, da ga bo dobro prodal ali podaril otrokom, plača višji NUSZ ali bodoči davek.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava