Razkrili plače direktorjev, nadzor odkril več nepravilnosti

19.12.2014 | 15:05

Razkrili plače direktorjev, nadzor odkril več nepravilnosti

Novo mesto - Na pobudo občinskega svetnika Uroša Lubeja (Solidarnost) je mestna občina Novo mesto razkrila podatke o višini plač uslužbencev na poslovodskih položajih v občinskih zavodih, javnih podjetjih in podjetjih v večinski lasti občine. Pri tem je občina objavila tudi rezultate nedavnega inšpekcijskega pregleda v šestih javnih zavodih, ki je pokazal na precej nepravilnosti.

Prvi Kambič, Turk plače ni razkril

Po pridobljenih podatkih je najbolje plačan direktor Zarje Martin Kambič, čigar bruto plača brez dodatka na delovno dobo znaša 6.609 evrov.

Sledi direktorica Razvojnega centra Novo mesto Mojca Špec Potočar s 5.642 evri bruto plače (vsi podatki so brez dodatka na delovno dobo).

Bruto plača Rafka Križmana, direktorja Komunale Novo mesto, znaša 5.322 evrov, medtem ko podatka o plači direktorja Ceroda Alojza Turka iz tega javnega podjetja občini niso posredovali.

Bruto plača direktorice Dolenjskih lekarn Zofije Vitkovič znaša 4.460 evrov, direktorice Zdravstvenega doma Novo mesto Milene Kramar Zupan pa 3.675 evrov.  

Direktorji javnih zavodov so razvrščeni v plačilne razrede, od 44. do 50.

V 50. plačilnem razredu (2.929 evrov osnovne bruto plače) sta direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj in direktorica RIC Meta Gašperšič.

V 49. plačilnem razredu (2.821 evrov) je direktor Gasilsko reševalnega centra Novo mesto Tomaž Kovačič.

V 48. plačilnem razredu (2.715 evrov) sta direktorici vrtcev Ciciban in Pedenjped (Majda Kušer Ambrožič in Meta Potočnik),  ter direktorja Zavoda za turizem in Knjižnice Mirana Jarca (Ivo Kuljaj in Borut Novak).

V 47. plačilnem razredu (2.614 evrov) je direktorica Kulturnega centra Janeza Trdine Vesna Dular.

V 46. plačilnem razredu (2.516 evrov) sta  direktorja Anton Podbevšek Teatra in Agencije za Šport Novo mesto, Matjaž Berger in Srečko Vovko.

V 44. plačilnem razredu (2.331 evrov) je direktorica posvetovalnice za učence in starše Mateja Petric.

Nepravilnosti v petih zavodih

Kot so v odgovoru na Lubejevo svetniško vprašanje o domnevnih nepravilnostih pri izplačevanju plač zapisali na občini, je inšpektorica za sistem javnih uslužbencev opravila nadzor v šestih javnih zavodih in ugotovila naslednje:

- Kulturni center Janeza Trdine Novo mesto - ni ugotovljenih kršitev;

- Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – direktorju se je neupravičeno izplačeval dodatek v višini 20 odst. bruto plače (konkurenčna klavzula); pri enem delovnem mestu je napačno naveden plačni razred;

- Zavod za turizem Novo mesto – direktorju se je neupravičeno izplačeval dodatek v višini 20 odst. osnovne bruto plače (konkurenčna klavzula); neupravičeno izplačevanje nadomestila za delo v nedeljo; direktor je napačno uvrščen v plačni razred; delovna mesta v Zavodu za turizem niso poimenovana v skladu z Uredbo o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede;

- Anton Podbevšek Teater Novo mesto – direktorju/ravnatelju se je neupravičeno izplačeval dodatek v višini 20 odst. osnovne bruto plače (konkurenčna klavzula); neupravičeno izplačevanje nadomestila za delo v nedeljo; delovna mesta v javnem zavodu Anton Podbevšek Teater niso povzeta iz Kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti v plačne razrede;

- Gasilsko reševalni center Novo mesto – direktorju se je nepravilno izplačevala delovna uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev; dve delovni mesti v GRC nista povzeti iz Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva – tarifni del ali Uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede;

- Agencija za šport Novo mesto – direktorju se je neupravičeno izplačevala anuiteta za sklenjeno življenjsko zavarovanje v višini 400 evrov; pri dveh delovnih mestih je napačno naveden plačni razred; eno delovno mesto ni povzeto iz Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji.

Kot pravijo na občini, je inšpektorica direktorjem zavodov in predsednikom svetov zavodov odredila, da izvedejo odrejene ukrepe v roku, določenem v zapisnikih.

Z nepravilnostmi pri določitvi in izplačilu plač v omenjenih javnih zavodih je seznanjen tudi župan Gregor Macedoni (mimogrede, delovno mesto župana Mestne občine Novo mesto je razporejeno v 55. plačilni razred - 3.537 evrov), ki je predsednike sveta zavodov pozval, naj izvedejo odrejene ukrepe inšpektorice.

Direktorji javnih zavodov Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Zavod za turizem Novo mesto ter Javni zavod Anton Podbevšek Teater Novo mesto so na zapisnike inšpektorice podali pisne ugovore zoper izdane zapisnike.

B. B.

Komentarji (37)

19.12.2014 1   (1)   (0)   Ocenijože 
Vsem zmanjšat plače.Max.bruto plača v javnem zavodu ne sme biti višja od plače predsednika države.
19.12.2014 1   (1)   (0)   Ocenire: rafko 
jst bi dal javni upravi odprto navzgor imejte kolikor hočete in se do končno zadavite
19.12.2014 6   (6)   (0)   OceniNovomeščan 
Banda lopovska, nam pa dvigujejo davke za te parazite!
19.12.2014 5   (5)   (0)   OceniNovomeščan 
Upam, da to razkritje pomeni, da bodo vse lopove in parazite odpustili in zahtevali kazensko odgovornost.
19.12.2014 2   (2)   (0)   OceniJan 
In tudi da bodo vse preveč izplačane dodatke iztirjali nazaj! Do kje je prišel projekt "novomeški supervizor"?
19.12.2014 2   (2)   (0)   Ocenibolnica 
Kaj pa drugi del plače direktorja Agencije....če dela dodatno v bolnici to ni nepravilnost?
19.12.2014 3   (3)   (0)   Oceninenovomeščan 
XIXIXI. NOVOMEŠKE BUTALE ALI BANANA OBČINA! Vsem kateri niso razkrili višine plače, imajo nepravilnosti: takoj odpoved! NAJVIŠJA PLAČA V OBČINI JE LAHKO SAMO PLAČA ŽUPANA IN PIKA!
19.12.2014OceniJan 
Se strinjam.
19.12.2014 2   (2)   (0)   OceniCigo 
..gospe in gospodje..glavni komentatorji in istočasno glavni akterji v NM občini..lahko si izplačujete takšne plače kot si jih..vendar jih je potrebno zaslužiti kar pomeni brez dobička podjetij si NIKAKOR ne zaslužite takšnih plač pa ste lahko doc.prof..dr.. ali karkoli že..denar je občinski in le-tega prispevamo MI!
19.12.2014 1   (1)   (0)   Oceniego 
Bi me zanimalo kdo od naštetih bo vrnil denar v občinsko blagajno??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava