novice

Zaradi sanacije žledoloma letos več smrtnih žrtev v gozdovih

21.12.2014 | 12:10 | STA

Simbolična sika (Foto: arhiv; J. A.)

Simbolična sika (Foto: arhiv; J. A.)

Ena večjih težav pri sanaciji škode po žledolomu so nesreče v gozdovih. Letos je pri delu v gozdu umrlo 21 ljudi, s čimer je bil izenačen črni rekord iz leta 2011, ko je bilo nesreč pri delu v gozdu največ doslej. Na Zavodu za gozdove Slovenije se bojijo, da bi lahko bilo nesreč do konca leta še več.

Zavod je lastnike gozdov ves čas opozarjal na previdnost, veliko truda pa so vložili tudi v izobraževanje in usposabljanje s področja varnega dela v gozdu. Letos so izvedli 140 tečajev varnega dela v gozdu, ki se jih je udeležilo 3250 udeležencev. Izdali so tudi več publikacij.

Pri sanacijskih delih v zasebnih gozdovih se je kljub temu zgodilo več kot 100 težjih nesreč, ki so zahtevale 18 življenj, večinoma lastnikov gozdov, umrli pa so tudi trije profesionalni izvajalci gozdarskih storitev. Skupaj so dela v gozdovih zahtevala 21 žrtev.

"S tem smo žal izenačili črni rekord iz leta 2011, je pa to število žal pričakovano. Tudi izkušnje drugih držav kažejo, da se te številke ob podobnih dogodkih bistveno povečajo," je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

Največ nesreč se je zgodilo na območjih, kjer je bil žled najbolj intenziven. Največ nezgod se je pripetilo pri sečnji, manj pa pri samem spravilu. Nezgode so bile večinoma posledica udarca debla, veje ali samega drevesa. Posebno nevaren je tudi izruvan koreničnik drevesa, ki je ob nepravilnem delu smrtno nevaren - usoden je bil za žrtve štirih nesreč, kaže statistika zavoda.

"Letošnje leto je katastrofalno. Pričakujemo, da se bo letos zgodilo še marsikaj. Zdaj so ljudje prišli v gozd in zdaj bodo v gozdovih sekali, da izvedejo sanacijo. Terenske razmere niso ravno prijazne, je mokro, drsi, poleg tega pa ljudje precenjujejo svoje sposobnosti," je dejal vodja sektorja za strokovne zadeve na zavodu Jurij Beguš.

Večje število nesreč so začeli beležiti leta 2011. "Takrat smo to pripisovali gospodarski krizi, ko so začeli ljudje v gozdovih več sekati sami. Letos pa so se nesreče dogajale predvsem tam, kjer je bil žled," je povedal Beguš.

Od leta 1998 je zaradi nesreč v gozdovih umrlo najmanj 184 ljudi, dolgoletno povprečje števila žrtev znaša 11 na leto, v zadnjih štirih letih pa je bilo na leto v povprečju 15 žrtev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava