dolenjska

Novomeška bolnišnica še ni brez dolgov

21.12.2014 | 15:00 | STA

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - Od osmih bolnišnic, ki so se zaradi likvidnostnih težav lani vključile v enotni zakladniški račun in iz njega prejemajo likvidnostna posojila, sta se letos v celoti razdolžili le dve bolnišnici, to sta Splošna bolnišnica Murska Sobota in Bolnišnica Sežana, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. V enotni zakladniški račun so vključene še splošne bolnišnice Izola, Jesenice, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Bolnišnica Topolšica, a jim v enem letu ni uspelo odplačati posojil.

Ob vključitvi v sistem, na podlagi katerega so bolnišnice dobila posojila, so namreč dobili rok, da morajo posojilo odplačati v enem letu. Zato so morale tudi pripraviti konkretne sanacijske načrte.

Omenjenim bolnišnicam so podaljšali rok odplačila posojila še v leto 2015. Med temi bolnišnicami so sicer, kot navajajo na ministrstvu, velike razlike tako po višini zapadlih obveznosti do dobaviteljev kot po njihovi strukturi.

Po novembrskih podatkih nekatere bolnišnice delno poravnavajo zapadle obveznosti do dobaviteljev nad 60 dni, nekatere pa plačujejo z zamudo od 90 do 150 dni po valuti plačila.

Najvišje neporavnave obveznosti do dobaviteljev trenutno izkazujejo Splošna bolnišnica Izola, kjer je razmerje med zapadlimi obveznostmi do dobaviteljev, starejših od 60 dni, in celotnimi prihodki bolnišnice tudi najvišje, to je 11,03 odstotka. Sledita Bolnišnica Topolšica z razmerjem 10,53 odstotka in Splošna bolnišnica Ptuj z razmerjem 8,89 odstotka, so za STA navedli na ministrstvu za zdravje.

Oktobra lani je osem bolnišnic dobilo posojila iz državne zakladnice, pri čemer je bilo likvidnostno stanje nekaterih tako slabo, da so jim dobavitelji grozili z blokado računov.

Skupna vrednost posojil je znašala 5,537 milijona evrov, kar je manj, kot so zaprosile bolnišnice. Za posojilo v skupni vrednosti 18,1 milijona evrov je sicer zaprosilo devet bolnišnic.

Največje posojilo so odobrili Splošni bolnišnici Novo mesto, in sicer 1,827 milijona evrov, več kot milijon evrov pa še jeseniški bolnišnici (1,245 milijona evrov). Poleg tega so posojilo odobrili še splošnim bolnišnicam Murska Sobota (700.000 evrov), Ptuj (800.000 evrov), Slovenj Gradec (450.000 evrov) in Bolnišnici Topolšica (515.000 evrov), so takrat za STA navedli na ministrstvu za finance.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava