Pred 24 leti smo se na plebiscitu odločili za samostojno državo

23.12.2014 | 10:00

Kaj si nekateri mislijo o življenju v samostojni državi, sicer članici EU, pokažejo tudi z odnosom do zastav. Na posnetku raztrgana evropska zastava, ki so jo nepridipravi pred leti sneli s stavbe metliške občinske uprave in jo zataknili za spomenik borca v parku na Trgu svobode, del zastave pa so kot rutico zavezali okrog vratu na doprsnem kipu Josipa Broza Tita. (Foto. M.B.-J., arhiv DL)

Kaj si nekateri mislijo o življenju v samostojni državi, sicer članici EU, pokažejo tudi z odnosom do zastav. Na posnetku raztrgana evropska zastava, ki so jo nepridipravi pred leti sneli s stavbe metliške občinske uprave in jo zataknili za spomenik borca v parku na Trgu svobode, del zastave pa so kot rutico zavezali okrog vratu na doprsnem kipu Josipa Broza Tita. (Foto. M.B.-J., arhiv DL)

Ljubljana - Pred 24 leti smo se Slovenci na plebiscitu z veliko večino odločili, da želimo živeti v samostojni državi. Tri dni pozneje je bila takšna odločitev razglašena tudi uradno, zato 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik. Državna proslava ob tem dnevu bo potekala nocoj, slavnostni govornik bo premier Miro Cerar.

Odločitev za plebiscit so na sestanku 9. in 10. novembra 1990 v Poljčah sprejeli člani takratne Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je po prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 prevzela oblast.

Formalno podlago za plebiscit je predstavljal zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki ga je tri tedne pred glasovanjem sprejela takratna slovenska skupščina.

V skladu z dogovorom bi plebiscit uspel, če bi se za odcepitev od Jugoslavije opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev, kar je bilo 23. decembra 1990 na glasovanju krepko preseženo. Glasovalo je 93,2 odstotka vseh volivcev, za osamosvojitev pa jih je glasovalo 95 odstotkov. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Letošnja osrednja državna proslava bo potekala nocoj v Cankarjevem domu. Še pred tem bodo poslanke in poslanci dan samostojnosti obeležili s slavnostno sejo. Osrednji govornik bo predsednik DZ Milan Brglez. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa bo popoldne v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino, ki se je bo udeležil tudi Cerar.

Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala tudi slovenska ustava, s katero se je Slovenija odcepila tudi pravno. Slovenska skupščina jo je razglasila 23. decembra 1991, zato danes praznujemo dan ustavnosti.

V tem tednu se bodo tako poleg vrste božičnih koncertov in podobnih prireditev zvrstile še proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Vabila najdete na povezavi Namig za premik.

STA, M. M.

Komentarji (19)

23.12.2014 1   (1)   (0)   OceniAnton 
To je bila zelo dobra odločitev Slovence.Čeprav ji je nasprotevalo okoli 10% (200 000)ljudi.Samo na žalost je DEMOS razpadel in naoblast je prišla levica z Kučanovo srebrnino ki jo sedaj (srebrnina ki je postalo rjavo železo) brez zadržkov prodajamo.
23.12.2014OceniJan 
Največji dan v zgodovini Slovencev! Samo da prebrodimo to gospodarsko krizo, pa se bo vrnil tudi optimizem in ljubezen do lastne države, za katero so se zavzemali in borili naši predniki več stoletij.
23.12.2014OceniJože 
Nebom zagovarjal nobeno stranko, v teh 24,letih so nas vodili levi in desni,in kaj so naredili od naše Države eno veliko revščino,in razdvojili ljudi,tako slabo ni bilo še nikoli,.dokler bodo politiki povezani s kuruptivnim dejanjem ne more biti bolje.
23.12.2014 5   (5)   (0)   OceniJan 
Vi DL pa tudi; lahko bi uporabili kakšno bolj optimistično in patriotsko sliko, ne pa raztrgane EU zastave po spomenikih prejšnjega režima. Malo manj cinizma in več dobre volje ne bi škodilo nikomur, predvsem pa ne novinarskim hišam.
23.12.2014OceniJože 
D:L je dal času primerno sliko,tako da se ne čudim preveč.
23.12.2014 2   (2)   (0)   OceniMirko 
A bo miro spet mahal z jugoslovansko zastavico in bo vrhovna sodnica spet nosila stalinistično čepico?
23.12.2014 4   (4)   (0)   OceniKobe 
Vsem sodržavljanom čestitam ob prazniku samostojnosti in enotnosti! Slovenija naj bo Domovina vseh njenih državljanov. Vsem želim vesele in blagoslovljene praznike, ter srečno zdravo in uspešno v novem letu. Čestitke organizatorjem in izvajalcem včerajšnje proslave v Kulturnem centru Janeza Trdine. Organizatorji državnih proslav bi se lahko zgledovali po srednješolcih, ki so odlično pokazali kako naj bi izgledale državne proslave. Srečno!
23.12.2014–1   (1)   (2)   OceniIŠČE SE 
IŠČE SE: JOSIP BROZ – TITO ZARADI UTEMELJENEGA SUMA STORITVE SLEDEČIH HUDIH KAZNIVIH DEJANJ: KER JE PETDESET LET NAJSTROŽJE PREPOVEDOVAL VOJNE, LAKOTO, REVŠČINO IN ŠOVINIZEM, KER JE DELAVCEM GRADIL TOVARNE, STANOVANJA TER ZAGOTAVLJAL REDNE PLAČE IN SOLIDNE POKOJNINE, KER JE VSEM ZAGOTAVLJAL PRAVICO DO BREZPLAČNEGA ŠOLANJA, ZDRAVSTVA IN POKOJNIN! ŽIVEL TITO! Jugoslavija: št. prebivalstva leta 1990: 24 milijonov, zunanji dolg: 20 milijard dolarjev to pomeni 900 dolarjev na prebivalca Značilnost: gradijo se tovarne, šole, vrtci, bolnišnice . Slovenija št. prebivalcev leta 2010: 2 milijona, zunanji dolg: 50 milijard evrov (70 milijard dolarjev), to pomeni 25.000 evrov na prebivalca, kar je cca. 2000 % več kot leta 1990 Značilnost: tovarne se zapirajo, delavci so na cesti, znižujejo se pravice, gradijo se nakupovalni centri SLOVENIJA IMA TALENT Slovenija ima 500.000 talentov, ki so sposobni preživeti s 460 € neto plače, s tem, da od tega dajo 350 € za položnice. Lojze Peterle in Tito Bilo je leto 1991. Gospod Lojze Peterle odnese iz takratnega parlamenta Titovo sliko in izjavi takrat velike besede: SLOVENIJA BO V DESETIH LETIH POSTALA DRUGA ŠVICA. Danes, po dvajsetih letih se vam Slovenci zahvaljujemo za takratne tako velike besede in globoke misli, zato vas iskreno naprošamo: Dragi Lojze, prosim, prinesi nazaj tisto Titovo sliko. Dosegli smo Švico, postali smo goli in bosi, pokradli ste nas, ogoljufali dostojanstva, zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto sliko, da postanemo zopet hlapci in bomo živeli v taki "bedi" kot pod Titom. V tisto bedo hočemo, v kateri je delavec imel dostojanstvo in spoštovanje, ker je vsak delavec lahko šel na počitnice, imel redno in dostojno plačo, direktorji pa so se takrat dodelavcev obnašali dostojanstveno in ni bilo mogoče krasti, kot danes. Razmerje med najvišjo in najnižjo plačo je bilo takrat 5:1, danes pa je 30:1! Čistilke, šoferji, delavci, uradniki, kmetje, direktorji - skratka vsi, ki so imeli pridne roke, so si lahko takrat zidali hiše. Zato, dragi Lojze, prinesi nazaj tisto Titovo sliko, ker nam je zadosti te vaše Švice. Lepa hvala in sprejmi pozdrave od 99,999 % Slovencev, posebej pa od golih, lačnih in ubogih delavcev, ki jim je zadosti vaše švicarske bogatije in vaše zahodne svobode. Hvala!
23.12.2014 2   (3)   (1)   Ocenikorl 
Slovenija ni nikoli postala neodvisna demokratična država, ampak jo še vedno upravljajo tisti ki so bili glavni tudi v prejšnjem režimu. konec 80ih se je pričel kolaps komunizma in hijene ki so upravljale z totalitarističnimi državami in usodami državljanov, so se zbale za svoje riti. v sfrj so izrabili titovo politiko zatiranja nacionalnih čustev in posiljevanja z bratstvom in enostnostjo, ter srbe, hrvate in muslimane naščuvali na bratomorno vojno, pri nas pa so uprizorili 10 dnevno vojnico in ko je teater odigral svoje, prepustili slovenijo hijenam ki so jo že 50 let izkoriščale za lastno prosperiteto. hijene so razglasile demokracijo, si razdelile politično sceno in plenjenje se je začelo. vse z repom in glavo.. 50 let pranja možganov, jugo ekonomski kolaps in pa novonastali demokrati tipa janša, drnovšek oz kućan so bili garant kolapsa novo nastale kvazidemokracije, vi dragi državljani pa se še naprej kregajete o 'levici' in 'desnici' , ugotavljajte kdo je več pokradel, kdo je bolj pošten in kdo nas bo popeljal v boljši jutri in mogoče boste čez 50 let ugotovili kaki osli ste bili in kako so vas v imenu tega ali onega vlekli za nos, hkrati pa opustošili še tisto malo in naššim zanamcem uničili prihodnost... hvala lepa za tako slovenijo, banda rdeča!!!
23.12.2014 4   (4)   (0)   Ocenikorl 
@IŠČE SE- Slovenija je imela leta 1950 75% avstrijskega BDP, leta 1990 pa le še 43% ... toliko o raju ki ga je ustvarjal maršal...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava