kronika

FOTO: Zagorelo Štrucljevo staro gospodarsko poslopje

23.12.2014 | 18:15 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Zagorelo Štrucljevo staro gospodarsko poslopje
Anton Štrucelj

Anton Štrucelj

Pogorišče si je ogledal kriminalist. (Foto: J. A.)

Pogorišče si je ogledal kriminalist. (Foto: J. A.)

Griblje - Pri Štrucljevih iz Gribelj, belokranjske vasi, dobrih 10 kilometrov oddaljene od Črnomlja in Metlike, je v ranih torkovih urah zagorelo v starem gospodarskem poslopju. K sreči ima gospodar Anton pri hlevu omarico z gasilskimi cevmi, ki so jih vaščani hitro priključili na bližnji hidrant in začeli gasiti. Posredovali so gasilci PGD Griblje, Adlešiči in Črnomelj

»Zdelo se mi je, da zunaj nekaj poka, zato sem šla pogledat, kaj se dogaja, in videla, da iz sosedovega gospodarskega poslopja že bruha ogenj,« je povedala soseda Marija Jakofčič, ki je ob pol treh zjutraj zbudila svoje domače, da so obvestili gasilce in Štrucljeve, ki imajo hišo nekaj deset metrov stran od starega gospodarskega poslopja.

»Pred enim mesecem sem kupil omarico za gašenje, zato smo ogenj hitro omejili, da se ni razširil na bale, ki jih skladiščimo poleg,« pove gospodar Anton Štrucelj. Domneva, da je požar izbruhnil v prekajevalnici mesa, ki so jo lani uredili v enem delu poslopja.

»Noter smo imeli okoli 60 salam, ki bi jih morali dimiti še en dan. Zvečer smo kot že večkrat prej zakurili in na žerjavico naložili bukovo žaganje, da je tlelo. Očitno je nastala iskra in zanetila ogenj,« pripoveduje Štrucelj, vesel, da se je vse skupaj končalo, kot se je. Če bi se požar razširil na bližnje bale in poslopje, bi bil epilog bistveno bolj žalosten.

Poleg salam so zgoreli še: motokultivator, zamrzovalna skrinja, delovni pult z orodjem, elektromotor, ročna žaga, kotel, vrtalnik, uničen je del strehe, ožgalo je tudi fasado.

Pred 30 leti je Kašarjevim, kakor se pri Štrucljevih reče po domače, že pogorela stara hiša, v kateri so kuhali za svinje. Sicer je njihova kmetija ena večjih v Beli krajini, obdelujejo 80 ha zemlje, imajo 180 glav živine, od tega 80 krav molznic, ukvarjajo se tudi s predelavo mleka, doma imajo prodajalno z domačimi izdelki, ki jih dobavljajo tudi šolam, vrtcem in domu starejših občanov.

‹ nazaj

Galerija (12)

griblje001
griblje002
griblje003
griblje004
griblje005
griblje006
griblje007
griblje008
griblje009
griblje010
griblje011
Štrucljevi se ukvarjajo s predelavo mleka, mlečne izdelke prodajajo tudi doma.

Komentarji (6)

23.12.2014–1 (0) (1)OceniBralec 
Pa so šle salame v marolo...
23.12.2014–1 (0) (1)Ocenipika 
zelo me zanima SLIKA 8 SLIKA -- D ESNI MAMJŠI MOŽAKAR KAJ IMA VDESNI ROKI
24.12.2014Ocenibutec&butec 
Kaj ima v roki? Cigareto, vendar....
24.12.2014–1 (0) (1)Ocenidebeli franc 
da, Pika, i kaj če ma cigaret v roki? Kaj naj bi to pomenilo?? Je to morda prepovedano? LOL
24.12.2014Ocenipika 
, BELI FRANC,,,,,,, NI PREPOVEDANO ,,,A NI DOVOLJ OGNJA ,,PA ŠE ON HODI ZOGNJEM OKROG ,,,--TVOJA IN NJEGOVA KULTURA ,,..---------BODIMO OVIDEVNI DO TAKŠNIH NESREČ,,,LEPO PROSIM,,
24.12.2014Ocenisrečno 
Štrucljevim želim da čimprej sanirajo škodo in delajo še naprej tako pošteno kot sedaj. Ste za vzgled marsikomu.Dobro samo da ni še večje škode.Srečno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava