dolenjska

650. obletnica se bliža, dela je še veliko

24.12.2014 | 14:10 | B. B.

Novo mesto bo prihodnje leto praznovalo 650. obletnico ustanovitve. (Vir fotografije: spletna stran visitnovomesto.si)

Novo mesto bo prihodnje leto praznovalo 650. obletnico ustanovitve. (Vir fotografije: spletna stran visitnovomesto.si)

Logotip 650. obletnice ustanovitve Novega mesta z obrazložitvijo (Avtor: Gregor Ivanušič)

Logotip 650. obletnice ustanovitve Novega mesta z obrazložitvijo (Avtor: Gregor Ivanušič)

Novo mesto - Novo mesto bo čez nekaj dni zakorakalo v jubilejno leto - 7. aprila 2015 bo namreč minilo 650 let, odkar je vojvoda Rudolf IV. naselju na okljuku Krke podelil mestne pravice.

Novomeška občina je zato včeraj predstavila dosedanje aktivnosti in načrt obeležitve 650-letnice ter njeno celostno grafično podobo. Slednjo je izdelal Belokranjec Gregor Ivanušič, izbrali pa so jo izmed 13 rešitev, ki so jih pridobili na natečaju.

Kot je poudaril župan Gregor Macedoni, je jubilej mesta »priložnost, da se vprašamo o temeljnih stvareh, iščemo poudarke, ki nas združujejo in delajo ponosne, ter usmerimo svoje moči v vizijo za prihodnost,« je pa ob tem poudaril, da »bi bil veliko bolj vesel, če bi bile aktivnosti v zvezi z obletnico bolj celostno zastavljene.«

Obletnica tako ne bo zaznamovana s kako večjo občinsko pridobitvijo (prenova tržnice je za zdaj padla v vodo), precej dela pa še čaka tudi organizacijski odbor za izvedbo dogodkov ob 650. obletnici ustanovitve.

Župan je odbor imenoval v začetku decembra, vodi pa ga Mitja Ličen (člani so še Branko Jordan, Jasna Dolk Osolnik, Natalija Petakovič, Sara Draškovič in Sandra Boršić). »V izhodišče smo si postavili tri besede: ponos, presežki in potenciali, naše vodilo pa bo vključevanje. K praznovanju želimo pritegniti celo mesto, vse njegove strukture in vsebine,« pravi Ličen.

Nekaj projektov za jubilejno leto je prek razpisa že izbrala predhodnica organizacijskega odbora, delovna skupina za pripravo na 650-letnico, ki jo je imenoval še Alojzij Muhič.

Med izbranimi so razstava o zgodovini Novega mesta (Dolenjski muzej), zbornik Novo mesto 1965 - 2015 (Društvo Novo mesto), glasbeni dogodki iz dediščine Novega mesta (Kulturni center Janeza Trdine), pustna prireditev (Zavod za turizem), koledar Novega mesta na starih razglednicah, obeležitev 150 let knjižničarstva in 100. obletnica rojstva Boga Komelja (Knjižnica Mirana Jarca), likovni projekt Mestna veduta (JSKD), zbornik o urbanističnem razvoju Novega mesta (Est=etika), Novo mesto skozi čas (Kres), Tempus 650 (Ekonomska šola Novo mesto), Rudi Potepuški (Založba Goga) in umetniški stenski koledar (Rextom, d.o.o.). Televizija Novo mesto bo ob tem posnela promocijski film Novo mesto v objemu Krke.

Naslednji razpis, pravi Ličen, bo objavljen konec januarja in bo odprt do konca aprila. Od 7. januarja dalje bo na rotovžu tudi informacijska pisarna, ki bo odprta vsako sredo od 15. do 17. ure, v času trajanja razpisa pa bodo organizirali tudi posebno delavnico, na kateri se bodo lahko ustvarjalci povezali in uskladili programe.

Jubilejni program bo uradno potekal od 7. aprila 2015 do 7. aprila 2016, začel pa se bo z osrednjo prireditvijo ob občinskem prazniku. Župan Macedoni si želi, da z dobro medijsko pokritostjo prireditve in prisotnostjo najvišjih predstavnikov države z jubilejem in pomenom Novega mesta seznanili najširšo slovensko javnost. Povedal je še, da bo proračun celotnega praznovanja, če bodo občinske finance to dopuščale, znašal okoli 400.000 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (2)

24.12.2014Ocenimimogrede 
Za začetek bi bilo primerno, da se počisti posledice vandalizma okoli bivše Osolnikove gostilne na Ljubljanski cesti. To več ni podobno ničemur in to ob ljubljanski vpadnici, vsem na očeh. Prava sramota za lastnika. Upajmo, da se to uspe urediti do glavnih prireditev.
25.12.2014OceniTo bi pa šlo 
To bo pa ja ajnfoh, saj je odbornica Doklova hkrati tudi Osolnikova tamlada. Bo menda ja domače dvorišče spucala, pa če še občina za to čiščenje primakne kakšen konkreten dnar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava