novice

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

26.12.2014 | 08:30 | M. M., STA

ilustrativna slika (Foto: L. M., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: L. M., arhiv DL)

Novo mesto - Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Z osrednjo državno proslavo in slavnostno sejo DZ smo državni praznik obeležili že v torek, posamezne proslave pa bodo po državi potekale tudi te dni. Nekaj vabil najdete na povezavi Namig za premik.

Plebiscit, na katerem smo se Slovenci odločili, da se želimo odcepiti od Jugoslavije in živeti v samostojni državi, je potekal 23. decembra 1990. Tedaj se je 93,2 odstotka vseh volivcev odpravilo na volišča, od teh pa jih je 95 odstotkov glasovalo za osamosvojitev Slovenije. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Državni praznik smo obeležili že v torek, na prireditvah pred dnevom samostojnosti in enotnosti pa je bilo slišati predvsem pozive k vnovičnemu poenotenju in k prizadevanju za skupno dobro. Predsednik vlade Miro Cerar je na državni proslavi ocenil, da državo imamo, a nas je kriza opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti, in sicer tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

Še pred tem so državni praznik skupaj z visokimi gosti obeležili tudi poslanci na slavnostni seji DZ. Predsednik DZ Milan Brglez je v svojem govoru med drugim dejal, da smo v zadnjih 24 letih dosegli veliko, zdaj pa se zdi, da ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz trenutnih razmer.

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore pa je v torek daroval mašo za domovino. Nadškof opaža, da je veselje, ki je bilo navzoče ob osamosvojitvi, izginilo. Zato je vse povabil k spreobrnjenju, v katerem bomo kot posamezniki zaživeli drugačen odnos do svoje države in svoje domovine.

Tudi danes bodo po državi potekale posamezne proslave, slovenski škofje pa bodo darovali maše za domovino. V novomeški stolnici sv. Nikolaja bo maša ob 9. uri.

‹ nazaj

Komentarji (13)

26.12.2014OceniLucifer 
Čestitam vsem konjem za današnji dan Sv. Štefana. Še bolj pomembno pa je, da je na današnji dan Einstain objavil svojo relativnostno teorijo.
26.12.2014 2 (3) (1)OceniBrina 
Metropolit naj bo raje tiho in mi vrne denar, ki sem ga vložila v Zvon 1 in Zvon 2. Banda ardeča farška!! Slovanijo naj pa pr mir pusti in če mu ni prav naj gre v Vatikan,
26.12.2014OceniBrina  
Sicer sem pa sama kriva za Zvonove, komaj čakam da mi pozvonijo.
26.12.2014OceniBrina  
Sicer sem pa sama kriva za Zvonove, komaj čakam da mi pozvonijo.
26.12.2014 3 (3) (0)OceniBoris 
Samostojni že, enotni ne bomo nikoli več. Če bi takrat vedeli, kako bo naša prelepa Slovenija okradena in da bomo namesto druge Švice postali Bananistan in države z veliko stopnjo korupcije, nebi nikoli, nikoli glasoval za samostojnost Slovenije. V glavnem so še vedno na oblasti isti kot so bili pred štiriindvajsetimi leti in, ki so nam ukradli Slovenijo. Le kakšen siv las imajo več na glavi, zato pa imajo polne denarnice. Ljudstvo pa se prebija in životari v revščini iz dneva v dan. Sram me je, pošteno me je sram.
26.12.2014 1 (1) (0)Oceniišče se 
IŠČE SE: JOSIP BROZ – TITO ZARADI UTEMELJENEGA SUMA STORITVE SLEDEČIH HUDIH KAZNIVIH DEJANJ: KER JE PETDESET LET NAJSTROŽJE PREPOVEDOVAL VOJNE, LAKOTO, REVŠČINO IN ŠOVINIZEM, KER JE DELAVCEM GRADIL TOVARNE, STANOVANJA TER ZAGOTAVLJAL REDNE PLAČE IN SOLIDNE POKOJNINE, KER JE VSEM ZAGOTAVLJAL PRAVICO DO BREZPLAČNEGA ŠOLANJA, ZDRAVSTVA IN POKOJNIN! ŽIVEL TITO! Jugoslavija: št. prebivalstva leta 1990: 24 milijonov, zunanji dolg: 20 milijard dolarjev to pomeni 900 dolarjev na prebivalca Značilnost: gradijo se tovarne, šole, vrtci, bolnišnice . Slovenija št. prebivalcev leta 2010: 2 milijona, zunanji dolg: 50 milijard evrov (70 milijard dolarjev), to pomeni 25.000 evrov na prebivalca, kar je cca. 2000 % več kot leta 1990 Značilnost: tovarne se zapirajo, delavci so na cesti, znižujejo se pravice, gradijo se nakupovalni centri SLOVENIJA IMA TALENT Slovenija ima 500.000 talentov, ki so sposobni preživeti s 460 € neto plače, s tem, da od tega dajo 350 € za položnice. Lojze Peterle in Tito Bilo je leto 1991. Gospod Lojze Peterle odnese iz takratnega parlamenta Titovo sliko in izjavi takrat velike besede: SLOVENIJA BO V DESETIH LETIH POSTALA DRUGA ŠVICA. Danes, po dvajsetih letih se vam Slovenci zahvaljujemo za takratne tako velike besede in globoke misli, zato vas iskreno naprošamo: Dragi Lojze, prosim, prinesi nazaj tisto Titovo sliko. Dosegli smo Švico, postali smo goli in bosi, pokradli ste nas, ogoljufali dostojanstva, zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto sliko, da postanemo zopet hlapci in bomo živeli v taki "bedi" kot pod Titom. V tisto bedo hočemo, v kateri je delavec imel dostojanstvo in spoštovanje, ker je vsak delavec lahko šel na počitnice, imel redno in dostojno plačo, direktorji pa so se takrat dodelavcev obnašali dostojanstveno in ni bilo mogoče krasti, kot danes. Razmerje med najvišjo in najnižjo plačo je bilo takrat 5:1, danes pa je 30:1! Čistilke, šoferji, delavci, uradniki, kmetje, direktorji - skratka vsi, ki so imeli pridne roke, so si lahko takrat zidali hiše. Zato, dragi Lojze, prinesi nazaj tisto Titovo sliko, ker nam je zadosti te vaše Švice. Lepa hvala in sprejmi pozdrave od 99,999 % Slovencev, posebej pa od golih, lačnih in ubogih delavcev, ki jim je zadosti vaše švicarske bogatije in vaše zahodne svobode. Hvala!
26.12.2014 1 (2) (1)OceniJoža Broz 
Slušajte moji dragi Slovenćeki! Posle hebanja, nema kajanja. JOža Broz
26.12.2014 1 (1) (0)OceniPeterle 
Še malo pa bomo imeli Švico (nekateri jo že imamo) o ostalo rajo ko j*be.
26.12.2014OceniJanez 
Če nebi bil v zaporu bi splavali iz dolga. Kdo pravi da sem jaz kriv za dolg? delavci, delavci..
27.12.2014Ocenihmmm ...  
Lojze pa nič, kar tiho je. On ima svojo "švico"

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava