dolenjska

Z današnjim dnem dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev

26.12.2014 | 11:00 | M. M., STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Od danes je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Uporaba petard ostaja prepovedana. Pirotehniko, ki povzroča hrup, je sicer prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo prireditve.

Policija opozarja, da nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto povzroči telesne poškodbe kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, poleg tega onesnažuje okolje ter povzroči materialno škodo.

Ob tem poudarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.

Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Skupna značilnost vseh pirotehničnih sredstev je, da vsebujejo eksplozivne snovi, piše na spletni strani policije. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih razvršča pirotehnične izdelke, namenjene za zabavo, v štiri kategorije.

V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. V drugi so tisti, ki so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem.

Pod tretjo kategorijo se uvrščajo ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na velikih odprtih območjih, v četrti kategoriji pa so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in jih lahko uporabljajo le strokovno usposobljene osebe, raven hrupa pa je škodljiva za zdravje ljudi.

Uporaba pirotehničnih sredstev prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je v Sloveniji dovoljena do 2. januarja.

Na območju regije lani tri poškodbe

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v dneh pred prazniki, kot smo poročali, kršiteljem že zasegli skoraj 2000 prepovedanih petard. V nekaterih primerih so ugotovili, da gre za petarde, kupljene na črnem trgu ali izdelane doma. »Ti izdelki so izredno nevarni, saj lahko vsebujejo večjo količino eksplozivne snovi ali celo razstreliva. Reakcija ob aktiviranju takega pirotehničnega izdelka pa je povsem nepredvidljiva,« je opozorila predstavnica za odnose z javnostmi na novomeški PU Alenka Drenik.

V večini primerov so policisti petarde zasegli mladoletnim kršiteljem. Pri posameznih mladoletnikih so zasegli večje količine prepovedanih pirotehničnih izdelkov in ugotovili, da so mladoletniki nevarne petarde tudi preprodajali.

O nepremišljenem in nevarnem ravnanju otrok in mladoletnikov so policisti obveščali starše. »Starše ponovno opozarjamo na nevarnosti pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Svetujemo, naj bodo pozorni na ravnanje otrok in jim prepovedane izdelke odvzamejo. Dovoljene pirotehnične izdelke naj kupujejo le pri pooblaščenih prodajalcih in jih uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca. Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije lahko uporabljajo mladoletniki stari do 14. oziroma do 16. leta starosti le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov,« še dodaja Drenikova.

Na območju PU Novo mesto so v času lanskih praznikov obravnavali tri poškodbe, ki so nastale zaradi nepremišljene in neodgovorne uporabe pirotehničnih izdelkov. Eni osebi so morali v bolnišnici zaradi hudih poškodb amputirati dva prsta na roki, drugi poškodovanec je imel večjo rano in opekline na glavi, tretji pa je utrpel opekline dlani. V treh primerih so varuhi reda obravnavali tudi kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, ko so osumljenci s prižiganjem pirotehničnih izdelkov poškodovali različne predmete in oškodovancem povzročili premoženjsko škodo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava