Na god sv. Štefana tradicionalni blagoslovi konj

26.12.2014 | 09:30

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Šentjernej - Ob današnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, ki ga krščanstvo slavi kot prvega mučenca, se bodo v Ljubljani, na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Zanigradu zvrstili blagoslovi konj. Najmnožičnejši zbor Štefanovo 2014 se bo že tradicionalno odvil v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju.

Na prireditvi v Šentjerneju, ki jo pripravljata gasilsko društvo Dolenja Stara vas in občina Šentjernej, se bodo konjeniki ob 9.30 začeli zbirati na hipodromu, od tam pa se bo povorka odpravila proti cerkvi sv. Štefana v Dolenji Stari vasi, kjer se bo ob 10.10 začel blagoslov konj.

Konje bodo danes blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, v Štefanu pri Trebnjem, v Kapelah, Pišecah, Harijah v Brkinih, Vipavi in še nekaterih drugih krajih po Sloveniji.

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, v srednji in severni Evropi pa so ga razglasili za zavetnika konj in živine.

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal Janez Vajkard Valvasor.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava