Prihaja sneg! Čez vikend lahko tudi do 30 cm

26.12.2014 | 18:00

Foto: M. M., arhiv DL

Foto: M. M., arhiv DL

Ljubljana - Za konec tedna vremenoslovci napovedujejo sneg! Jutri bo ponekod že rahlo snežilo, v noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, do nedelje zvečer pa se obeta poštena pošiljka snega, v nekaterih delih države bi ga lahko zapadlo tudi do 40 centimetrov. V nedeljo bo tudi vetrovno, pravi dežurni meteorolog na Agenciji za okolje Janez Markošek.

Kot je pojasnil, se bodo padavine v noči na nedeljo okrepile in razširile na vso Slovenijo. Ob morju bo povečini deževalo, drugod snežilo. V nedeljo popoldne pa bodo padavine oslabele in v noči na ponedeljek povsem prenehale.

Od sobote zvečer do nedelje zvečer lahko v hribovitem svetu zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem zapade od 30 do 40 centimetrov novega snega, drugod od 15 do 30 centimetrov, na severovzhodu manj. Sneg bo suh, snežilo pa bo praktično po vsej državi, razen ob morju.

Foto: M. M., arhiv DL

Foto: M. M., arhiv DL

Poleg tega bo na Primorskem v nedeljo in ponedeljek pihala zmerna do močna burja, ki bo prenašala sneg in gradila zamete. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, od nedelje zvečer in v noči na ponedeljek predvsem v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji.

Za nedeljo je za osrednji, jugozahodni in jugovzhodni del države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Kot je dejal Markošek, je 25 centimetrov novega snega v 24 urah že toliko snega, da je predvsem na cestah potrebna previdnost. Možnost ovir v prometu pa bo še večja zaradi vetra, ki lahko povzroča zamete. Zato vsem svetuje previdnosti na cesti. Predvsem za nedeljo pa za vse tiste, ki se bodo odpravili na pot, velja tudi nasvet, da imajo s seboj primerno opremo in za vsak primer dovolj goriva.

Do novega leta se obeta suho in mrzlo ter vetrovno zimsko vreme. Temperature bodo razen ob morju ves čas pod lediščem, ob jasnih nočeh v zatišnih legah lahko pod minus 15 stopinj Celzija.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava