dolenjska

Mladi v Šentjerneju organizirali prednovoletno tržnico

27.12.2014 | 12:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Mladi v Šentjerneju so vse bolj aktivni.

Mladi v Šentjerneju so vse bolj aktivni.

Šentjernej - Po zaslugi mladih so dnevi starega leta bolj praznično obarvani, kot bi bili sicer. V sodelovanju z občino je namreč Mladinski svet Šentjernej v ustanavljanju od 26. do 28. decembra, na placu sredi Šentjerneja organiziral prednovoletno tržnico. Poteka od 17. ure do 22. ure.

Tudi turistična kmetija Pri  Martinovih je ponujala svoje domače dobrote.

Tudi turistična kmetija Pri Martinovih je ponujala svoje domače dobrote.

Na stojnicah se širšemu krogu občanov predstavljajo tako mladi s svojimi dejavnostmi kot šentjernejska društva, turistične kmetije, itd. Obiskovalci bodo lahko spoznali šentjernejsko kuhinjo, vinarstvo, kulturo ter ostale posebnosti kraja, vse pa bo potekalo v prazničnem vzdušju. »Za prvi večer je odziv kar dober, upamo, da bo še bolje, in če bo tržnica uspela, bo postala tradicionalna. To je tudi priložnost, da se Šentjernejčani bolj povežejo med seboj, sodelovanja manjka,« pravita dva od deseterice najbolj zagnanih mladih, Janja Florjančič in Matej Kerin. Za podporo se zahvaljujeta vsem sponzorjem. Tržnica bo večjo veljavo dala tudi placu, ki ga je v preteklih letih ta prostor sredi občine žal izgubil.

Čeprav v občini deluje kar nekaj mladinskih društev – Študentski klub Ptjeln, skavti, taborniki – mnogi mladi pa so dejavni tudi v raznih društvih, od športnih do kulturnih, pogrešajo neko krovno organizacijo, ki bi jih širše povezovala. Kot pravijo, za mlade po končani osnovni šoli ni ustrezne oblike javnega delovanja, prav tako mladi nimajo svojega prostora, kjer bi se srečevali, družili, ustvarjali.

Zato se je skupina mladih občanov odločila, da se v naslednjem letu vzpostavi organizirano delovanje mladih. Za prvi cilj zadali ustanovitev Mladinskega sveta, ki bo združeval vse mladinske organizacije in mlade posameznike v občini in bo nekakšen uradni predstavnik mladine ter sogovornik z občino, drugimi društvi in organizacijami. Naslednji korak bo ustanovitev Mladinskega centra, katerega vloga bo predvsem organizacija in izvedba projektov za mlade. Kot pravijo, jih veseli, da mlade razume in spodbuja novi župan Radko Luzar, ki so mu na sestanku že razkrili svoje želje in potrebe.

Želijo si svojih prostorov

Tu imajo mladi začasne prostore po zaslugi Alenke Nikić, ki jim je v uporabo brezplačno odstopila nekdanjo ordinacijo.

Tu imajo mladi začasne prostore po zaslugi Alenke Nikić, ki jim je v uporabo brezplačno odstopila nekdanjo ordinacijo.

Seveda si mladi v prihodnosti želijo tudi svojih prostorov. Da se sploh lahko dobijo na kakem sestanku, jim je priložnost dala Alenka Nikić, ki jim je prostore nekdanje ordinacije nasproti menze Pri farovžu dala v brezplačno uporabo. Za to potezo so ji zelo hvaležni. Tudi SDS je študentskemu klubu Ptjeln pred zadnjimi lokalnimi volitvami dala v uporabo neke prostore, ravno tako je prejšnji župan tik pred volitvami s študenti podpisal pismo o nameri za ureditev mladinskega centra na hipodromu, a mladi pravijo, da želijo biti neodvisni od strank oz. politike.

Z večjim povezovanjem upajo, da bodo mladi – šentjernejska občina se po deležu dijakov in študentov uvršča v sam vrh v državi - tudi po študiju bolj ostajali doma in se vključili v lokalno okolje. Razveseljuje jih tudi novica, da v novem občinskem svetu sedi veliko mladih obrazov.

‹ nazaj

Galerija (16)

SEJEM001
SEJEM002
SEJEM003
SEJEM004
SEJEM005
SEJEM006
SEJEM007
SEJEM008
SEJEM009
SEJEM010
SEJEM011
SEJEM012
SEJEM013
SEJEM014
SEJEM015
SEJEM016

Komentarji (1)

27.12.2014OceniBrbuč 
Lepo, upam, da bo tradicionalna!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava