novice

Cestne službe na delu, pripravljene na sneženje

27.12.2014 | 21:40 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - V večjem delu države sneži, sneg se oprijema cestišč, vidljivost je zmanjšana, opozarja prometno-informacijski center za državne ceste. Na cestah so posipne in plužne skupine, izvajalci zimske službe pa so pripravljeni na napovedano obilno sneženje.

Zaprti sta cesta čez prelaz Vršič in vesta Volče - Solarji. Na glavni cesti Spodnja Idrija-Godovič-Črni vrh-Col ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje je promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike. Na cestah čez prelaza Ljubelj in Korensko sedlo je na avstrijski strani obvezna uporaba snežnih verig, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih.

Na večini odsekov avtocest pluženje popoldne ni bilo potrebno, so pa vse avtoceste posipane, je povedal vodja tehnične službe Družbe za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever. Glede na napovedi močnejše sneženje pričakujejo zvečer in ponoči, ekipe za pluženje in posipanje so pripravljene, je dodal. Dars ima za to službo na voljo 175 vozil na skupno 15 lokacijah po avtocestnem križu.

Na Gorenjskem večjih težav v prometu zaradi sneženja popoldne še ni bilo, so bile pa nekatere ceste zasnežene in lahko tudi spolzke, so opozorili na Policijski upravi Kranj. V Gorenjski gradbeni družbi so povedali, da je bilo treba do popoldneva plužiti v višjeležečih krajih, medtem ko so ceste po nižinah posipali.

Na območju Cestnega podjetja Nova Gorica so bile popoldne ceste posipane in prevozne, večjih težav niso beležili, so povedali v družbi, ki opravlja zimsko službo na severnoprimorskem, med drugim na prelazih Predel in Vršič ter na idrijsko-cerkljanskem območju.

Tudi v Ljubljani so ceste posute, pluženje doslej ni bilo potrebno, so pa ekipe pripravljene na okrepitev sneženja zvečer in ponoči, so povedali v družbi KPL, ki v prestolnici opravlja zimsko službo.

Ponoči se bo sneženje okrepilo po celotni Sloveniji. Okrepila se bo tudi burja, ki lahko na cestah Primorske naredi nanose in zamete, opozarja prometno-informacijski center za državne ceste. Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase.

Hitrost vožnje je treba prilagoditi in ohranjati ustrezno, predvsem pa večjo varnostno razdaljo kot na suhi cesti, dodatno opozarjajo gorenjski policisti. Vozniki naj se tudi izogibajo situacijam, kjer je treba nenadno zavirati, speljujejo naj počasi in postopoma, vožnja skozi ovinke pa naj bo umirjena in počasnejša, svetujejo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava