kočevsko-ribniško

Odprli po požaru prenovljeno šolo

16.1.2015 | 14:15 | M. Leskovšek-Svete

Poleg šolske ministrice in ministra Janka Vebra se je otvoritve udeležila tudi predsednica vlade v času podpisa pogodbe o sofinanciranju obnove šole Alenka Bratušek. (Foto: M. L.-S.)

Poleg šolske ministrice in ministra Janka Vebra se je otvoritve udeležila tudi predsednica vlade v času podpisa pogodbe o sofinanciranju obnove šole Alenka Bratušek. (Foto: M. L.-S.)

Ministrica Stanislava Setnikar Cankar je predstavnikom šole predala lesen ključ, s katerim je ravnateljica Sonja Veber simbolično odklenila vrata šole. (Foto: M. L.-S.)

Ministrica Stanislava Setnikar Cankar je predstavnikom šole predala lesen ključ, s katerim je ravnateljica Sonja Veber simbolično odklenila vrata šole. (Foto: M. L.-S.)

Stara Cerkev - Po kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci in učitelji OŠ Stara Cerkev so včeraj slovesno odprli prenovljeno šolo. Po požaru prenovljeno šolo so otvorili: ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanislava Setnikar Cankar, župan občine Kočevje Vladimir Prebilič in ravnateljica šole Sonja Veber.

Uničujoč požar je kočevsko primestno šolo zajel 9. junija 2013 in s tem manj kot pol leta po požaru, v katerem je zgorela stavba srednje šole Kočevje. Požar se je razširil iz zabojnikov za smeti ob šoli, v katerih sta bila papir in embalaža. Uničil je precejšnji del osrednje šolske stavbe, zgrajen 1989 iz lesene montažne konstrukcije, predvsem prvo nadstropje in ostrešje, zaradi termičnih poškodb in gašenja pa je bilo poškodovano tudi pritličje. Zahvaljujoč požarnemu zidu in intervenciji gasilcev, ki so uspeli požar pogasiti v dobri uri, sta ostala nepoškodovana pred 165 leti zgrajena stavba starega dela šole, kot tudi najnovejši šolski objekt, betonska telovadnica. Požar je uničil 11 od skupno 16 učilnic ter dva kabineta.

Čeprav je zavarovalnica od samega začetka vztraja, da se objekt povrne v prvotno stanje, ga je občina želela nadgraditi v smislu kvalitetnejšega bivanja. Izdelali so projekt, po katerem šola naj ne bi bila le preprosto obnovljena, temveč tudi potresno varna, energetsko varčnejša ter izboljšana v vseh pogledih. Tako so poleg postavitve novega montažnega dela stavbe na mestu pogorelega, preuredili tudi nekatere učilnice in tudi tisti del stavbe, ki v požaru ni bil neposredno prizadet. Okrepili so tudi izolacijo, uredili podstrešje in prezračevanje tako, kot so to naredili pri energetskih sanacijah šol in vrtca v Kočevju, velika pridobitev obnovljene šole pa je tudi nov kotel na lesno biomaso, iz katerega se bo ogreval tudi vrtec in bo oba zavoda razbremenili visokih stroškov za ogrevanje.

Pri obnovi šole je občina glede na prakso ministrstva v podobnih primerih računala na pomoč države. Z ministrstvom za šolstvo so se dogovorili, da bo za obnovo šole prispevalo 1.305.410 evrov, občina Kočevje pa sredstva zavarovalnine v višini 923.872,67 evrov. Vendar pa je kasneje prišlo do zapletov okoli financiranja, ki so obnovo upočasnili in selitev učencev nazaj v šolske prostore prestavljali. Zato je imelo okoli 270 učencev, kolikor jih je bilo na šoli v lanskem šolskem letu, vse leto pouk v nepoškodovanem delu šole, v učilnicah, ki jim je požar prizanesel, ter v prostorih krajevne skupnosti Stara Cerkev, krajevnega gasilskega doma in župnišča, zaradi nedokončanih del, pa so bili v nadomestnih prostorih prisiljeni začeti tudi letošnje šolsko leto.

Zgodba s sofinanciranjem se je srečno zaključila šele 5. junija lani, ko je vlada s takratno predsednico Alenko Bratušek s prerazporeditvijo sredstev v letu 2014 zagotovila 1.200.000 evrov ter v letu 2015 preostanek sredstev v višini 105.410 evrov. Pogodbo o sofinanciranju obnove šole sta takratni minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in župan občine Kočevje Vladimir Prebilič podpisala 18. junija 2014. Dela na obnovi šole, ki jih je začela občina Kočevje januarja lani, so se tako pospešeno nadaljevala in z nedavno pridobitvijo uporabnega dovoljenja tudi uspešno zaključila.

‹ nazaj

Galerija (29)

stara001
stara002
stara003
stara004
stara005
stara006
stara007
stara008
stara009
stara010
stara011
stara012
stara013
stara014
stara015
stara016
stara017
stara018
stara019
stara020
stara021
stara022
stara023
stara024
stara025
stara026
stara027
stara028
stara029

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava