dolenjska

Kračevanje v Žužemberku

17.1.2015 | 20:30 | Besedilo: R. N., foto: FOTO Maver

Vlado Kostevc je spretno ponujal suhomesnate izdelke.

Vlado Kostevc je spretno ponujal suhomesnate izdelke.

Franc Longar, izkušeni kračman

Franc Longar, izkušeni kračman

Ekipa župana Franca Škufce

Ekipa župana Franca Škufce

Žužemberk - Na god sv. Antona Puščavnika, ki je med drugim zavetnik živinorejcev, pastirjev in mesarjev, so žužemberški kračmani skupaj s tamkajšnjim turističnim društvom na turistični kmetiji Pucelj pripravili tradicionalno, že dvajseto kračevanje, na katerem so z licitacijo suhomesnatih dobrot zbrali 2.560 evrov.

Tudi letos bodo izkupiček namenili za obnovo žužemberških sakralnih spomenikov, predvsem za obnovo tamkajšnje podružnične cerkve sv. Roka, ki so jo v zahvalo po premagani kugi zgradili v 17. stoletju in če je v zadnjih letih ne bi tako skrbno obnavljali, bi jo zob časa že pošteno načel. »Doslej smo pri cerkvi že veliko naredili. Najprej smo obnovili zunanjost, potem smo se lotili notranjosti – tal, sten, elektrike in drugega. A še veliko je dela, med drugim bo potrebno kmalu obnoviti tudi stranski oltar, ki je v precej slabem stanju,« pove Franc Longar, kračman z dolgoletnimi izkušnjami, ki je bil pred dvema desetletjema poleg Franca Rojca in Janeza Pavla Glihe med največjimi pobudniki, da se obudi stari krajevni običaj.

Njihovo idejo so podprli tudi v turističnem društvu Suha krajina, saj se s tem ohranja kulturna, naravna in živa dediščina, pravi predsednik društva Vlado Kostevc. »Že pred drugo svetovno vojno so na takšen način zbirali denar za obnovo cerkve, pred katero so se zbrali številni okoliški prebivalci in v dar prinesli krače oziroma druge suhomesnate izdelke, ki so jih nato z licitacijo prodali. Na podoben način tudi danes poteka kračevanje,« je še povedal Kostevc.

Kot je zdaj že v navadi, so se za številne krače, klobase in druge dobrote najbolj potegovale tri ekipe, in sicer skupina žužemberškega župana Franca Škufce, suhokranjski konjerejci in žužemberški motoristi, ki so bili za zadnjo, praviloma najlepšo in tudi najdražjo kračo, pripravljeni najgloblje seči v žep. Zanjo so odšteli 640 evrov.

Ljudski običaj poznajo in ga praznujejo tudi ponekod drugod, vendar je kračevanju v Žužemberku posebno po tem, da vedno poteka na 17. januar. Da bi ga prestavili na drug termin, jim ne pade na misel.

‹ nazaj

Galerija (22)

DSC_9261
DSC_9267
DSC_9270
DSC_9272
DSC_9275
DSC_9277
DSC_9278
DSC_9279
DSC_9284
DSC_9285
DSC_9287
DSC_9291
DSC_9292
DSC_9294
DSC_9295
DSC_9301
DSC_9306
DSC_9314
DSC_9323
DSC_9327
DSC_9329
DSC_9336

Komentarji (25)

17.1.2015–1 (0) (1)OceniBoris 
Sej so vsak let eni in isti. Čudnu, kaj je Fracitu zmankal špage in so župani tako slabo pri dnarju? Se vid, kriza je. Občina nima več dnarja in ni kje vzet. Se sliš, da se okol tega nekaj pričkajo na občin, kdo in kaj bo kje. Pr dnarji se vse začne in neha. Lačen ne bodo. Bodo kakšno kračko skuhal, mal hrena in kos kruha pa bo. Tud po narezanih klobasah se vid, da je kriza. Mal mesa in velik špeha, k je pocen. Važnu da je zastojn.
18.1.2015Ocenidaj no 
Kje si bil pa ti?
18.1.2015Ocenibreg 
Takrat ko je festa pri Puclu so eni, takrat ko je pri Koren pa drugi. Pri vsakmu je drgac ambijent. Sicer pa al ne ves Boris da zupan in podzupan delata hiso. Zdej mislis da bosta pa se krace kupovala. Zupanu se z dimnika kadi, podzupan pa v kevdru zivi. Dnarja pa vec tolk ni. Vsi moramo pasove zategovat.
18.1.2015Ocenitirolka 
Zadnjič sem se peljal mimo reciklažnega centra na Kleku in so bli tam policaji. Baje iščejo tatove, ki ponoči tam kradejo odpadke in jih potem prodajajo. Tudi v zadnjem Dolenjskem listu je pisalo o tem. Pa ne iščejo čisto prav. Se govori, da naj bi bili tatovi kar iz naše občine in šušlja se tudi o imenih. Če se pa županu kadi iz dimnika, potem ima pa svojega prekajenga zadost in ni potrebe, da bi še kaj drugega drago kupil. Za denar, ki bi ga dal za eno ubogo kračko dobiš že celga prašiča fotranga z domačo hrano. Če nima nima in pika. Se je revež pripeljal k Puclju s službenim avtom in ga je porinil tja v eno kamenje, ker je bila gužva za parkirat. Lahko je delat s tujo stvarjo kot prašič z bučo če veš, da ti bo vse plačala občina. Še dobro, da smo mu občani z našim denarjem kupil službeni občinski avto, da se je lahko pripeljal na kračevanje. Saj drugač sploh nebi mogel priti. In to bi bila prava tragedija. Če nima revež denarja da bi se pripeljal s svojim avtom kje bo potem imel denar za kračko. Ti breg nimaš pojma, kako se stvarem streže.
18.1.2015OceniMiha 
Na vabilu za kračevanje je pisalo, da bo tudi glasbeno presenečenje. Na slikah ne vidim nobenega muskontarja,. Gospej z velikimi očali pa se že na uč in od daleč vidi, da komaj čaka, da bi se zavrtela.
18.1.2015–1 (0) (1)OceniJulij Cezar 
Iger, kruha in krač.
18.1.2015Ocenifaran 
Lepo navado imajo Zuzemberski klucarji. Po krscansko pa zaklucek ni glih taprav. Pred cerkvijo bi se morali dobiti, pa da vidimo taprave kristjane kar nekaj bi jih odpadlo, ob enem bi pa vec tapravih faranov pridobili. Zato pa to je kar nekaj. Vsa leta opazujem, jedli pa pili eni in isti na drug racun. Imejmo se fajn.
18.1.2015Oceniup 
pusti vinu pust prašiča dohtar ti svetuje.
18.1.2015—   (1) (1)OceniBralec 
Vsa čast žužemberčanom, ki so obudili ta običaj.Posebej pohvala vsem, ki ste darovaliin dali denar.vsi tisti zgoraj, ki šinfate čez prireditev niste dali niticenta, sram vas naj bo .darkec in ostala druščina rdeča zvezda je za vas svetinja...
18.1.2015–1 (0) (1)OcenipodgurC 
Kužni bolniki razsajajo že leta v Žužemberku....samo šinfajo, nič drugega.Zakaj jih ne daste na pranger in ......eno, al pa tisoč batin za vse prijave in ovadbe, ki jih pošilja sodrga!:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava